Gemeente Raalte vertaalt centrumplan naar plaatselijke werkgelegenheid

“Het werk past precies bij de deskundigheid die wij in huis hebben”

Het nieuwe centrumplein in Raalte wordt een groene plek met een dorps karakter waar het prettig winkelen en verblijven is. Een mooi en ambitieus plan. En we zijn benieuwd. Wie stroopt nu daadwerkelijk de mouwen op om te graven, stenen te leggen, leidingen te trekken en plantjes te poten?

“Er is veel kennis en vakmanschap in onze gemeente”, zegt Jens Schutrup, projectleider van de gemeente Raalte. “Daar maken we graag gebruik van. We wilden kansen creëren voor lokale ondernemers om mee te doen met de aanbesteding. Technisch gezien is de herinrichting van het centrum een complexe opdracht, met name ondergronds. Klink-Nijland kwam als beste uit de bus. Financieel en kwalitatief. Gaaf dat het werk wordt uitgevoerd door een lokale aannemer. Daar zijn we heel blij mee. Het centrum wordt straks een écht visitekaartje van Raalte.” IAA Architecten leverde drie ontwerpscenario’s voor het nieuwe centrumplein in hartje Raalte. Zo’n 1500 Raaltenaren spraken bij een publieke campagne hun voorkeur uit voor ‘een kleinschalig plein’. Daarop volgde de aanbesteding. “We hadden de meest voordelige inschrijving”, jubelt Mart Koerhuis van Klink Nijland. Het Raalter bedrijf is gespecialiseerd in totaaloplossingen in infratechniek. “We zijn gekozen vanwege onze prijs én onze specialistische kennis. In het plan van de gemeente is plaats voor een fontein en een watergeefsysteem in dit project. Uitdagend! Door de kwaliteitseis van de gemeente zullen we onze expertise moeten waarmaken gedurende het werk. Dat betekent dat we vakwerk moeten leveren.”

Deskundigheid

Het klinkt behoorlijk gewichtig, zo’n aanbesteding. En dat is het ook. Maar hoe mooi is het om lokale bedrijven aan het werk te hebben. “Heel blij met dit grote project zo dicht bij huis”, zegt Mart van Klink Nijland. “We zijn een relatief kleine organisatie. Met een platte structuur. Korte lijnen. Het werk past precies bij de deskundigheid die wij in huis hebben. Dat is prachtig. Het is een innovatief project en zal ons kennis opleveren voor de toekomst. Bovendien zijn we super betrokken. Onze directie woont hier om de hoek. Het heeft daarom ook emotionele waarde. Korter bij huis kun je het niet krijgen.” De bomen zijn door de gemeente Raalte ingekocht en toevertrouwd aan de zorg van Binnenpoorte Hoveniers. “Er stonden acht kastanjes, die zijn weggehaald”, zegt Marc Binnenpoorte, die de bomen zal planten. “Er komen dertien bomen voor terug en zes grote heesters in bakken. De heesters hebben we al een tijdje geleden neergezet, zodat ze al kunnen groeien en acclimatiseren. Dan begin je straks op het nieuwe plein niet met van die iele planten. Het werk aan het centrumplan is voor ons dichtbij, we weten wat er speelt. Die bakken komen trouwens bij Elders Metaal vandaan, uit Heeten, ook lokaal. Dat werkt fijn en snel.”

Prestige

Waar de lokale partijen profiteren van het centrumproject, schept het voor hen ook verwachtingen. “Als ik klanten ontvang op mijn kwekerij, zeggen ze dat ze het plantwerk in het centrum hebben gezien”, vertelt Arjan Schepers, van Arjan Schepers Vaste Planten. “Goede reclame. Loop je net een stapje harder voor, want je naam hangt er aan vast. Het centrumplan is een klus op maat, die mij ligt. Ik ben een kweker, ik ken de lokale omstandigheden, het is een soort erezaak om het goed te doen. Kwestie van prestige, zo in je eigen dorp.” “Het is inderdaad een prestigieus project, ook voor ons”, zegt Mart van Klink Nijland. “Een totaal centrumplan. Dat heb je niet zomaar op je CV staan. We hebben de kans gekregen, en gegrepen. In beginsel hebben we gefocust op de prijsvorming, en vervolgens hebben we de nadruk gelegd op de kwaliteiten van onszelf. De hele infra met een fontein en een uniek watergeefsysteem. We leggen een systeem aan met een centraal buff erpunt en sensoren in de bakken om water in te laten druppelen. Zo voorkom je dat in extreme omstandigheden zoals droogte met een watertank langs de beplanting moet. Nu is het zaak om onze belofte waar te maken.”

Het ondergrondse werk begon eind vorig jaar. Het bovengrondse werk in 2023. In februari zijn nieuwe goten geplaatst, die een kunstwerk vormen dat de Grote Markt en de Plas met elkaar verbindt. “We liggen goed op schema”, zegt Mart. “Eind mei kan het plein gereed zijn, als alles volgens planning verloopt. Voor ons een mooi streven, aangezien we dan precies rond Ribs & Blues zitten, waar we hoofdsponsor van zijn.”

Voor meer info: www.raalte.nl/centrum

Delen:

Deel dit artikel!