Grijp die oude vacature-tekst uit de kast. Of toch niet?!

Hét moment om jouw bedrijf onder de loep te nemen

Stel. Een medewerker verlaat jouw onderneming. Pak je zijn/haar functieprofiel er dan bij voor de vacaturetekst die je zo snel mogelijk online zet? “Gemiste kans,” vertelt Daniëlle Poppe van ER IS WERK. “Wie de oude vacatureteksten er klakkeloos bij pakt, kijkt niet voldoende naar de toekomst. Waar ontwikkel je naar toe met je onderneming en wat betekent dat voor de positie die vrijkomt? In de praktijk zien wij vaak dat de vraag nog tijdens het werving- en selectieproces verandert. Als de vraag niet klopt, krijg je nooit het juiste antwoord.”

“Heel vaak zien we dat onvoldoende is nagedacht over een vacature. ER IS WERK is geen cv-schuiver, maar persoonlijk betrokken. Onze kracht zit juist in dit soort zaken: gesprekken voeren zodat ondernemers zich bewust zijn van wat ze vragen. Wie heb je nodig om de toekomst sterk in te kunnen? Als je dat antwoord hebt, spreek je de sollicitanten die je graag wilt ontvangen.”

Voorkom mis-matches

Vervolgens willen we natuurlijk de beste kandidaat vinden. “Om de juiste persoon voor een organisatie te vinden, hebben we speciale gesprekstechnieken, waaronder gestructureerd interviewen. Uiteraard kijken we naar kennis en werkervaring om van daaruit competenties in kaart te brengen. Daar hoort bij dat we inzicht krijgen in de belangrijkste ingrediënten zodat iemand zich ten volle kan ontwikkelen. Onderzoek daarom altijd wat de persoon drijft die tegenover je zit. En kijk goed of het karakter van de persoon en de cultuur van het bedrijf écht bij elkaar passen. Daarnaast is het belangrijk om in te zoomen op essentiële taken en verantwoordelijkheden en te bepalen wat bijzaak is. Het voorkomt mis-matches en tel dus maar uit hoeveel je daarmee kunt besparen.” 

Meer een verhoor…’ 

“Een sollicitatie gesprek moet inzicht geven in wie daadwerkelijk voor je zit. Helaas wordt vaak doorgevraagd op details die de kandidaat maar niet lijkt te vertellen. Wat ook niet helpt, is dat de vragen suggestief zijn. We willen bepaalde uitspraken horen. Daardoor lijkt het vaak meer een verhoor dan een gesprek. Bovendien kun je hier flink uit de bocht vliegen door veel tijd te steken in één onderwerp. Pastte deze kandidaat uiteindleijk echt niet of hebben we niet alle informatie op tafel gekregen. De intentie van een goed gesprek is er wel maar het gaat mis in de uitvoering. Wij zoomen daarom niet alleen in op baangericht, maar juist ook op mensgericht.”

Stel minder vragen

“Bij ER IS WERK zien we dat veel bedrijven een bevestiging proberen te krijgen van een beeld dat men al heeft van de kandidaat. Mijn tip? Stel minder vragen, geef de kandidaat meer ruimte om ze te beantwoorden. Daarmee creëer je rust en een ontspannen, kwalitatief goed gesprek tussen twee volwassenen.”

ER IS WERK
www.eriswerk.nl

Delen:

Deel dit artikel!