MENU

21 juni 2018 Reacties uitgeschakeld voor Eigen bedrijf zonder investering en zonder ondernemingsplan Views: 1180 SOM's Starter

Eigen bedrijf zonder investering en zonder ondernemingsplan

Aafke Strikwerda combineert beroep en passie bij start ‘Move Your Wave’

Als kersverse ondernemer krijg je waarschijnlijk van alle kanten te horen dat je een budget moet vrijmaken voor marketing en communicatie. Het is tenslotte de bedoeling dat je meteen een hoge positie krijgt in de zoekmachines, dat je de wegen van de sociale media weet te bewandelen en dat je jezelf goed aan de buitenwacht presenteert. Dat het ook anders kan, bewijst Aafke Strikwerda uit Zwolle. “Ik ga niet veel de boer op. Hou er juist van om gevonden te worden”, aldus de eigenaar van Move Your Wave.

Je kunt het eigenzinnig noemen, maar ze lijkt in ieder geval gelijk te krijgen als het gaat om een artikel in het Sallands Ondernemers Magazine. “Nieuwe dingen, daar hou ik van en het past bij mij”, is één van de eerste zinnen die Aafke uit haar mond laat rollen als we haar ontmoeten in een etablissement in de binnenstad van Zwolle. Daaruit mag je zeker niet afleiden dat haar bedrijf – gestart in februari – is ontstaan uit impulsief gedrag. “Ik heb een aantal jaren over de wereld gereisd op zoek naar de mooiste locaties om te surfen en langzaam is het idee geboren dat het toch wel erg mooi is om in ieder geval voor een deel buiten te kunnen werken.”

En om werk en passie te kunnen laten samensmelten. Werk is in dit geval psychomotorische therapie waarmee ze mensen die zijn vastgelopen letterlijk en figuurlijk, individueel en in teamverband weer in beweging brengt. En hoe kun je dat beter doen dan aan de hand van haar grote passie: surfen. “De zee kan je heel veel leren zoals het omgaan met de kracht van golven. Kun jij hierin de controle loslaten? Je moet wachten en beoordelen en je leert heel goed jouw eigen grenzen te verkennen.”

Natuurlijke groei

De meeste starters kunnen het geduld niet bewaren om de blije boodschap over de geboorte van hun onderneming breeduit te verkondigen. Move Your Wave kiest echter voor de weg van de geleidelijkheid. Dat is mede ingegeven door de luxe die ze nu nog heeft om het eigen ondernemerschap te kunnen combineren met haar baan als psychomotorisch therapeut in voornamelijk jeugdzorg. “Ik start liever slow en laat mijn bedrijfje op een natuurlijke wijze groeien. Het liefst denk ik ook niet commercieel, maar misschien besluit ik over een half jaar wel om te knallen. Ik vind het in ieder geval belangrijk om eerst feedback te krijgen. Dat bepaalt voor mij mede de koers van Move Your Wave.”
In de aanloop naar de start van het eigen bedrijf is ze keurig naar een informatieavond van de Belastingdienst gegaan, maar dat bezoek leverde eigenlijk alleen maar frustratie op. “De informatie over allerlei belastingen komt heel erg topdown naar je toe, daar werd ik niet veel wijzer van. Althans, het heeft me geleerd om terug te vallen op mijn eigen netwerk.”

Het is ook de manier waarop ze het liefst te werk gaat. Zelf de touwtjes in handen en deze alleen laten vieren als het wijze raad van mensen uit haar omgeving betreft. “Als een ander zich er teveel tegenaan bemoeit, voelt het niet meer als van mezelf. Ik ben de ondernemer, wil het bedrijf voelen. Een ondernemingsplan? Ik denk niet dat het nodig is. Mijn risico’s zijn beperkt en ik doe zo min mogelijk investeringen.”
Dat is geen loze kreet, want ondanks haar passie voor het surfen, heeft ze dit gedeelte van haar werk uitbesteed. Als ze met een groep naar de Nederlandse kust (Bloemendaal) of haar favoriete Europese surfland (Portugal) gaat, rust de verantwoordelijkheid voor het sportieve gedeelte bij de surfschool. Het geeft haar alle tijd om aandacht te besteden aan de mens. Observeren en analyseren op het strand, terwijl de deelnemer probeert de woelige baren te bedwingen. “Qua werk is het niet veel anders dan wanneer ik een zaal met mensen bezig ben, maar de omgeving is natuurlijk veel meer een bron van inspiratie. Ik zie wanneer mensen zichzelf teveel uitdagen of juist onzeker zijn. Move Your Wave leert je in de golven te ervaren wat jouw krachten en mogelijkheden zijn, zowel individueel als in teamverband.”

Blote voeten in het zand

Iedereen kan contact opnemen, maar ze ziet voor zichzelf ook zeker een belangrijke rol weggelegd als het gaat om de begeleiding van ondernemers. De werkdruk en verantwoordelijkheid zijn dermate hoog dat sommigen ongetwijfeld het gevoel hebben tegen een muur op te lopen. Move Your Wave kan helpen om die muur te slechten. “Dat kan individueel of in groepsverband. Het mooie van het groepsproces is dat mensen elkaar tijdens het surfen in de gaten blijven houden. Dus, niet met oogkleppen op alleen maar doorgaan, maar oog voor je omgeving! Hoe dan ook, je ziet altijd mooie processen als mensen iets moeten doen dat ze uit hun comfortzone haalt. Dat begint al als ze met de blote voeten in het zand staan.”

Het is volkomen logisch dat ze er vooralsnog voor kiest het zelfstandig ondernemerschap te combineren met een baan in loondienst. Tenslotte moet Move Your Wave het vooral hebben van de zomerperiode. Dat weerhoudt haar er niet van te dromen en ambities te hebben. “Het lijkt me geweldig om helemaal internationaal te gaan en groot te zijn op elk continent. Mijn les als starter is ‘denk groot, maar begin klein en verken op die manier de markt’.”

Delen:

Reacties zijn uitgeschakeld.