“Dit is een geweldige manier om de week af te sluiten”

De opluchting is van zijn gezicht te lezen als hij zich na de wedstrijd in de Business Club meldt. Zijn cluppie Go Ahead Eagles heeft in de zevende wedstrijd van het seizoen dan eindelijk die drie punten in de pocket. De opluchting behelst veel meer dan die drie punten waarmee de ploeg een sprong voorwaarts neemt in de Jupiler League. Het betekent ook dat het gemor bij het supporterslegioen voor even naar de achtergrond is gedrukt. Het is de grilligheid van de voetbalwereld die een ander haat tot op het bot en die Edwin de Witte opslurpt als ware het de beste rosé die in de wereld verkrijgbaar is.

Geboren en getogen onder de rook van Rotterdam heeft Feyenoord natuurlijk een speciaal plekje in zijn hart en hij heeft een verleden bij Heerenveen, maar het is de club uit Deventer die hij naar eigen zeggen in zijn hart heeft gesloten. Dat komt mede door zijn onbetaalde werkzaamheden bij de club. Als stichtingsbestuurder helpt hij mee om de continuïteit te bewaken, als belastingadviseur helpt hij de belastingregels in binnen- en buitenland te doorgronden en als lid van de Raad van Advies mag hij zich ook een beetje met het beleid bemoeien. En dan word je vanzelf hartstochtelijk fan!

Sponsor Mario Riesebeek van Bdata ICT Solutions (uit Eefde maar voorheen uit Raalte) nodigde de partner van Lens Accountants in Raalte een aantal jaren geleden uit om een wedstrijd te bezoeken. “Ik kwam in contact met de nieuw te benoemen voorzitter, we werden sponsor en ik kreeg al snel een rol binnen de club. Het voelde echt als een warm bad.”

Dus springt De Witte samen met vriendin Roos, die inmiddels ook al een mooie rol vervult binnen de Eagles-familie, bij thuiswedstrijden rond 17.15 uur in de auto om naar de prachtige, sfeervolle Adelaarshorst aan de Vetkampstraat in Deventer te rijden. Dan is er nog alle tijd om te genieten van het buffet en een rondje te maken langs sponsoren. “Dat doe ik met heel veel plezier. In mijn eerste jaar heb ik echt als een gastheer aan de deur van de Business Club gestaan om mensen welkom te heten. Nee, vergis je niet, het is voor mij echt geen moeten. Het geeft juist enorm veel energie. In combinatie met de spanning van de wedstrijd is het echt een avond uit. Dit is een geweldige manier om als ondernemer de week af te sluiten.”

Weg onafhankelijkheid!

Mijn gesprekspartner blijkt ook een prima gastheer voor SOM. Ik doe me tegoed aan het buffet, maak kennis met enkele clubiconen en in de catacomben krijg ik een clubsjaal omgehangen met mijn eigen naam er op. Als ik ook nog eens oog in oog kom te staan met de mooiste clubarts van Nederland en aan de rand van het veld (met echt gras!) mag staan, is mijn onafhankelijkheid voorgoed verdwenen. Terwijl ik mijmer over vervlogen tijden waarop spelers in iets te korte broekjes stevige duels uitvochten waarbij de kluiten aarde in het rond vlogen, staat De Witte al weer met een speler te kletsen. Het blijkt Jeffrey Rijsdijk te zijn. Vorig seizoen nog Eagle, maar dit jaar in dienst bij Almere City FC, de tegenstander van vanavond.

We kunnen niet anders dan zijn primaire gevoel van ‘een warm bad’ onderschrijven. Iedereen is gemakkelijk benaderbaar en lijkt alle tijd van de wereld te hebben. Een echte gemoedelijke club passend bij de volksaard van de Sallander. Een open cultuur en daarbij past volgens bestuurslid voetbalzaken Adrie Steenbergen geen hautain gedrag. “Luisteren naar de mensen en niet regeren vanuit de ivoren toren”, is zijn credo.

Je zou bijna vergeten dat we hier gewoon te maken hebben met een onderneming die jaarlijks goed is voor een omzet van zeven miljoen euro. “Dat moet je dus wel zakelijk leiden. Ze hadden daarom ook wel behoefte aan mijn ondersteuning. Vanwege mijn financiële achtergrond, maar ook omdat ik weet hoe de hazen lopen in een betaald voetbal organisatie. Het is namelijk zo gemakkelijk en verleidelijk om in de emotie bepaalde besluiten te nemen.”

Samengeknepen billen

Het is tijd om de wedstrijd te bezoeken. De Witte gaat naar zijn vaste plek net achter de dug out en ik maak een keuze uit de grote hoeveelheid lege Business Seats. Vanaf het begin speelt Go Ahead Eagles verzorgd voetbal met de ijzervreter Joey Suk als de regisseur op het middenveld. En het heeft spits Sam Hendriks in de gelederen die het duel met twee doelpunten (2-1) in Deventers voordeel beslist. Onze financiële man kijkt het ogenschijnlijk rustig aan, maar zijn reactie na afloop doet vermoeden dat hij de billetjes nog wel even heeft samengeknepen.

De avond is echter nog jong. Het is tijd voor een paar drankjes en de onvermijdelijke bitterballen komen natuurlijk voorbij. Ik ontmoet enkele trouwe sponsors en clubicoon Dick Schneider die tevreden aan een jonge jenever lurkt. “Dit voelt toch niet als werk”, zegt Edwin de Witte in het voorbijgaan. Het is me even niet duidelijk of hij mij of zichzelf bedoelt…

Delen:

Deel dit artikel!