Ondernemerschap en ambacht gaan hand in hand bij Passie-Flora Salland

Bloemenwinkel Raalte-Noord maakt via FloraNL prachtige duurzaamheidsslag

Plastic tassen? Al lang voordat in winkels en afhaalrestaurants een extra bedrag moest worden betaald, had Passie-Flora Salland er al afscheid van genomen. Inmiddels gaan de klanten naar huis met een tas op basis van maïszetmeel. Het is slechts één van de maatregelen in het kader van milieu en duurzaamheid die de bloemenwinkel in Raalte-Noord heeft genomen. Het heeft eigenaar Hans Hogeman en zijn medewerkers het felbegeerde certificaat Duurzame Bloemist van het collectief Flora NL opgeleverd. “En daar zijn we hartstikke trots op.”

Sommige collega’s zien het misschien als een stuk bemoeizucht van een landelijke organisatie. Anderen als een kans om een (deels verborgen) kant van het ondernemerschap te laten zien. Het moge duidelijk zijn dat Passie-Flora Salland in de laatste categorie valt. “Eén van de belangrijkste aspecten van de Barometer Duurzame Bloemist is dat we eerst werden uitgedaagd een kritische blik te werpen op ons eigen bedrijf.”
Een kritische blik is altijd goed, ook als je in 2018 twintig jaar bestaat, maar duurzaamheid stond bij Passie-Flora Salland al langer hoog in het vaandel. Ga maar na: aspecten als bloemenvoedsel van het Max Havelaar keurmerk en LED-verlichting waren geen geheim voor de Raalter bloemist die zichzelf omschrijft als een natuurmens. Hoewel het vanuit het hart komt, is het natuurlijk altijd prettig als het door de consument wordt opgepikt. “De kunst is inderdaad wel om het te vertellen, want de mensen waarderen die inspanningen zeker.”

Hogeman is blij met z’n certificaat maar zeker ook met FloraNL, het collectief van samenwerkende duurzame bloemisten in Nederland. De landelijke samenwerking garandeert ook bezorging (2x per dag) van bloemen aan huis of bedrijf. “Ik ben lid geweest van andere organisaties, ben er op een gegeven moment mee gestopt omdat ik me niet in een keurslijf wil laten stoppen. Het mooie van Flora NL is dat het is opgericht door bloemisten zelf. Het is geen verzendorganisatie waar allerlei partijen aan moeten verdienen.”
Het zijn allemaal pluspunten die een bijdrage moeten kunnen leveren aan de uitbreiding van het aandeel zakelijke verkoop in de regio. En daarin probeert Hogeman altijd maatwerk te leveren. Voor elk(e) bedrijf, stichting of instelling, omdat niet iedereen kan beschikken over hetzelfde uitgavenpatroon.

Sommigen bedrijven beschouwen Passie-Flora Salland als de vaste leverancier voor boeketten bij speciale gelegenheden. En andere klanten laten elke week elke afdeling voorzien van een mooi seizoensgebonden bloemstuk. Ze kunnen dan via een prachtig online systeem via Passie-Flora Salland bestellen en het laten bezorgen door elke bij FloraNL aangesloten bloemist in het land. “Het is bijzonder gebruiksvriendelijk en transparant. Bedrijven loggen in met hun eigen code, plaatsen de bestelling en ontvangen de factuur. Soms neemt een vast persoon dat voor zijn/haar rekening, maar het kan ook zijn dat de afdeling het zelf regelt. Het mooie van dit systeem is dat de persoon die eindverantwoordelijk is voor de financiën wel in de gaten kan houden of de afgesproken bedragen niet worden overschreden.”

Passie-Flora Salland
Kwartel 4
8103 EB Raalte
0572 36 30 89
info@passieflorasalland.nl
www.passieflorasalland.nl

Delen:

Deel dit artikel!