Overdracht van je bedrijf, een complex en emotioneel proces

Directeur-eigenaar André van Leeuwen van KAVO gaat genieten van een welverdiend pensioen. Na 32 jaar met veel toewijding en passie zijn bedrijf te hebben gerund, vindt Van Leeuwen het tijd om het stokje over te dragen aan een nieuwe generatie.

Van Leeuwen startte KAVO in 1986. Met niet veel meer dan een typemachine en een magazijn zo groot als een garagebox, maar wel met een gezonde dosis lef. Hij ging de uitdaging aan om oliefilters voor Aziatische auto’s uit Japan te importeren. Anno 2018 heeft het gespecialiseerde auto-onderdelenbedrijf een uitgebreid productprogramma met meer dan 23 duizend referenties op voorraad, ruim 30 productgroepen en klanten in zo’n 65 landen. André van Leeuwen laat zijn bedrijf, zijn kindje, met een goed gevoel achter: “Mijn kindje, ik dacht niet dat het zo zou voelen toen ik in juli 2016 het overnametraject startte. Ik heb twee kinderen en vier kleinkinderen, dat zijn ‘mijn kinderen’. Mijn bedrijf is gewoon leuk, niet meer dan dat. Achteraf bleek dat ik dat helemaal verkeerd had ingeschat.”

Van Leeuwen vertelt verder over de verkoop van zijn bedrijf: “Ik merkte dat ik een heel duidelijk beeld had van wat ik niet wilde. KAVO is een gespecialiseerd auto-onderdelenbedrijf. Het specialisme wilde ik intact laten, dus geen schaalvergroting, geen strategische overname. Met de huidige directie zijn we vervolgens om tafel gaan zitten, waarbij ik mijn mededirecteuren de vraag stelde: wat willen jullie? Beide directeuren zeiden onafhankelijk van elkaar dat ze er nog lang niet klaar mee waren en nog veel plannen en ideeën hadden voor het bedrijf. In alle openheid hebben we de mogelijkheden besproken. Voor mij was ook het banenbehoud belangrijk. Duurzaam ondernemen betekent voor mij namelijk ook dat je wat voor je mensen wilt doen. Uiteindelijk hebben we een partij gevonden waarbij het personeel inclusief het management aangehouden kon worden. Zelf blijf ik zijdelings als adviseur betrokken. Helemaal loslaten doe ik het dus (nog) niet.

In het vervolgproces krijg je te maken met de nodige adviseurs. Van accountants tot corporate finances en van advocaten tot notarissen. En je krijgt te maken met allerlei procedures. Daar zit je dan als ondernemer tussen. Dat vond ik het meest lastige van het proces. Met Rabobank Salland heb ik een uitstekende relatie dus die heb ik natuurlijk vanaf het begin meegenomen in het traject. Gelukkig was er naast alle procedures ook ruimte voor wat het proces met mij als mens deed. Uiteindelijk zat ik voor de overdracht bij de notaris en dan gebeurt er toch wel iets met je. Dan besef je dat het bedrijf, en vooral ook de mensen die er werken, wél je kindje is.”

Stefan Vos, accountmanager Grootzakelijk bij Rabobank Salland is tevreden over het doorlopen traject met KAVO. “André heeft een schitterend bedrijf opgebouwd! Ik ben blij dat we, ondanks de concurrentie met andere banken , huisbankier kunnen blijven van dit mooie bedrijf en heb alle vertrouwen in de toekomst met de nieuwe eigenaren”.

Stefan Vos
accountmanager Grootzakelijk Rabobank Salland
0570 50 84 44
grootzakelijk.salland@rabobank.nl
www.rabobank.nl/salland

Delen:

Deel dit artikel!