Vaak bu-J te bang

Oekraïense werknemers in Salland

Ja, ook wij hebben getwijfeld. Niet uit onwil, maar veel meer vanwege de onbekendheid. Want als je Oekraïense medewerkers gaat uitzenden, krijg je als organisatie opeens met hele andere krachten te maken. Zoals nieuwe wetgeving en verzekeringen, woonwerk-uitdagingen, intensieve en lange(re) intakes en natuurlijk de taalbarrière. Maar als ik nu terugkijk dan ben ik blij dat we deze kans volledig omarmt hebben. Niet alleen voor onze Oekraïense medewerkers en hun Sallandse werkgevers, maar vooral voor de ontwikkeling van onze eigen organisatie.

Even terug naar vorig jaar

Tuurlijk, in het begin gingen er ook wel dingen stroef. Zoals de communicatie; want communiceren in het Engels, Duits of via Google Translate is toch anders. Maar ook het verwachtingsmanagement. Want in hoeverre kun je garanties afgeven aan je opdrachtgever als je werkt met mensen die je nauwelijks kent? Je neemt een gemeenschappelijk risico. Maar wel één, die maatschappelijk verantwoord is.

Achteraf? Allemaal onterechte zorgen

Na een jaar pionieren zijn we een hele ervaring rijker. We hebben een geweldig team opgebouwd van zo’n 35 Oekraïense medewerkers. Zij werken voor vijf Sallandse opdrachtgevers in de productie en bouw. Met de komst van deze Oekraïense medewerkers moesten we als organisatie veranderen. Heel praktisch; we moesten een tolk en een native jobcoach zoeken. Daarnaast waren we genoodzaakt om onze bestaande procedures en werkwijzen aan te passen. Best spannend allemaal, omdat je van tevoren niet weet welke risico’s er op de loer liggen. Bij ons heeft dit avontuur goed uitgepakt.

Gewoon doen, komt goed

Met de huidige, krappe arbeidsmarkt liggen er ongetwijfeld nog andere uitdagingen in het verschiet. Niet alleen voor ons, maar ook voor de Sallandse opdrachtgevers. De les die wij geleerd hebben? Sta ervoor open. Stap erin. Neem je team mee in de besluiten – of laat ze beslissen. En geef ze de ruimte en verantwoordelijkheid om te handelen. Gewoon doen, komt goed. Want vaak bu-j te bang.

André Duteweert
Uitzendbureau Salland

Delen:

Deel dit artikel!