Van zij-instromer naar bouw-expert

Een leven lang ontwikkelen, dankzij cofinanciering van Ontwikkelfonds Regio Zwolle

Ondanks de krappe arbeidsmarkt, is er bij Aannemingsbedrijf Tibben in Mariënheem weinig personeelsverloop. Volgens directeur Roy Tibben komt dat mede doordat werknemers de kans krijgen om binnen het bedrijf te groeien. “Het is belangrijk dat we allemaal blijven leren.” 

Twee jaar geleden namen Roy Tibben en zijn broer Lars het familiebedrijf over van hun vader. Het is de derde generatie die in het bouwbedrijf werkt. Maar niet alleen de familie, ook een groot deel van de ruim dertig personeelsleden heeft een lange staat van dienst binnen het bedrijf. “We hebben een vaste club mensen en het verloop is laag”, vertelt Tibben. Scholing is daarvoor, zeker in een krappe arbeidsmarkt, heel belangrijk, vindt hij. “Werknemers moeten kunnen groeien als persoon. Wij hebben daar oog voor en proberen verder te kijken dan alleen een functieomschrijving. Als iemand bijvoorbeeld timmerman is, maar wil leren hoe ‘ie een hijskraan bestuurt, dan vind ik dat we daarvoor open moeten staan. Je bent als bedrijf zo sterk als je werknemers zijn, dus het is essentieel dat we allemaal blijven leren en nieuwe stappen maken.”

Ontwikkelingen in de bouw

Twee werknemers van Aannemingsbedrijf Tibben volgden onlangs scholing met behulp van cofinanciering van Ontwikkelfonds Regio Zwolle. “Een van de jongens heeft zijn hijsbewijs gehaald zodat hij met zwaar materieel kan werken. Hij had nooit gedacht dat hij dat mooi werk zou vinden, maar kwam er op de bouwplaats een paar keer mee in aanraking en werd toen enthousiast”, legt Tibben uit. De ander is een zij-instromer. Nu hij zeker weet dat de bouw bij hem past, wil hij meer kennis opdoen over de bouwsector. Tibben: “Dat is verstandig, want er zijn ontzettend veel ontwikkelingen gaande. Het grootste deel van onze bouwprojecten is voor de agrarische sector, maar we weten vanwege de stikstofproblematiek niet hoe de toekomst eruit gaat zien. Daarnaast zie je steeds meer methodes om het bouwproces te versnellen, zoals prefab-woningen. Ook wordt er steeds vaker gewerkt met natuurlijke materialen, zoals hout.”

Een sterkere regio

De aanvraag van de cofinanciering verliep heel soepel, vindt de directeur. “De informatie was helder en er werd snel gereageerd. Dat het aanvragen van subsidie geen bureaucratische drempel is, zorgt dat je sneller met je personeel in gesprek gaat over op welke manier ze willen groeien”, legt hij uit. En dat motiveert de werknemer weer om te groeien. “Wie die vraag krijgt, gaat daarover nadenken en zal zo eerder de stap zetten om een cursus of opleiding te volgen. We zullen in de toekomst zeker nog vaker een aanvraag doen.” Volgens Tibben is scholing niet alleen goed voor de ontwikkeling van de werknemer en het bedrijf. “Het is ook heel belangrijk voor de regio. Wij zijn bijvoorbeeld niet het enige bouwbedrijf in de buurt en trekken als relatief klein familiebedrijf regelmatig op met onderaannemers, installateurs en andere bedrijven. Hoe meer we samen leren en werken, hoe beter is het is voor de markt.”

Upgrade Jezelf met het Ontwikkelfonds
Regio Zwolle
06 21 58 54 09
www.upgradejezelfregiozwolle.nl

Delen:

Deel dit artikel!