“Samen willen we de beste vakmensen opleiden”
Veel bedrijven in de infrabranche lopen aan tegen één en hetzelfde probleem: een groeiend tekort aan goed opgeleide monteurs. En wat doe je dan? Afwachten en hopen dat het vanzelf beter wordt? Of juist zelf initiatief nemen? BAM Energie & Water B.V. en Siers Groep B.V. besloten hun handen ineen te slaan en samen te werken aan één doel: vakmensen in de ondergrondse infra opleiden.
“We zijn heel trots op deze unieke samenwerking”, zo vertelt Caroline Huykman, manager van GO Infra. “BAM en Siers zijn natuurlijk concullega’s, maar het zijn vooral bedrijven met hart voor hun vak. En als je dan allebei tegen dezelfde problemen aanloopt, waarom dan niet samenwerken om hier iets aan te doen? Samen kunnen we veel meer bereiken dan alleen.” De twee bedrijven zagen namelijk allebei dat er in de branche iets niet goed ging. Ze liepen aan tegen een tekort aan personeel in het algemeen, maar vooral een groot tekort aan goed opgeleide monteurs. “We zagen dat de theorie en de praktijk niet goed genoeg op elkaar aansloten”, zo vertelt Caroline daarover. “We vinden het ontzettend belangrijk om goede vakmensen op te leiden, dus besloten we het anders te gaan doen. Met GO Infra hebben we daarom een uniek opleidingscentrum gelanceerd. Wij geloven dat we het onderwijs kunnen verbeteren en dat we onze leerlingen kunnen opleiden tot echte vakspecialisten. En niet alleen voor BAM en Siers. We willen een opleidingscentrum zijn voor de hele sector. Onze leerlingen werken dan ook bij allerlei infrabedrijven.”
Op dit moment biedt GO Infra twee erkende BBL-opleidingen. Zo is er de opleiding gas-, water- of warmtedistributie en de opleiding midden- of laagspanningsdistributie. Beide zijn te volgen op niveau twee en niveau drie. “Het zijn praktijkopleidingen, dus werken en leren worden gecombineerd. Leerlingen gaan vier dagen aan het werk bij een erkend leerbedrijf en krijgen één dag per week les op school”, zo licht Caroline toe. “We zijn een echte vakschool, dus we richten ons vooral op vakinhoudelijke kennis. Natuurlijk krijgen leerlingen een aantal theorievakken, maar ze gaan vooral heel veel met hun handen aan het werk. Onze opleidingslocaties in Zwolle, Nieuwegein en Zoetermeer zijn hier ook perfect op ingericht. We hebben een praktijkhal met alles erop en eraan. Om de theorie en de praktijk perfect op elkaar te laten aansluiten, werken we daarnaast nauw samen met infraspecialisten en ROC’s. De theorievakken worden gegeven door ervaren docenten van het Deltion College, Graafschap College en Techniek College Rotterdam. Onze praktijkdocenten hebben jarenlange ervaring in de infrabranche. Ze spreken de taal van het vak en weten precies wat er nodig is. Dit maakt echt het verschil voor onze leerlingen.”
Verzorgende regisseur
Als hét opleidingscentrum voor de onder-grondse infra heeft GO Infra maar één doel: bouwen aan vakmensen. Maar dat kunnen ze niet alleen. En daarom is het motto: ‘Samen ondergronds de beste!’ “BAM en Siers samen, maar ook samen met onze leerlingen, partners en natuurlijk met de leerbedrijven. Omdat we werken en leren combineren, kan een leerling alleen bij ons starten als hij of zij in dienst is bij een erkend leerbedrijf in de ondergrondse infra. Zij bieden vier dagen in de week een werkplek met deskundige begeleiding waarin leerlingen alles leren over de praktijk, wij zorgen voor de hoogst mogelijke kwaliteit in het onderwijs. Alles wat leerlingen niet buiten kunnen leren, leren ze bij ons. Alle randvoorwaarden zijn aanwezig om leerlingen de beste in hun vak te laten worden. In de lessen natuurlijk, maar we vinden goede leerlingbegeleiding ook heel belangrijk. We zien onszelf als verzorgende regisseur: we begeleiden, regelen en zorgen dat leerlingen zich kunnen focussen op leren en werken.” Heb je een bedrijf in de ondergrondse infra en wil je jouw leerling aanmelden voor een opleiding van GO Infra? Of wil je graag meer weten over het opleidingscentrum? Kijk dan op goinfra.nl. Om het volgen van de opleiding zo makkelijk mogelijk te maken, werkt GO Infra – anders dan de meeste opleidingen – met meerdere startmomenten per jaar. Zo kunnen leerlingen in september, januari én april starten. “Maar als we tussendoor meerdere aanmeldingen hebben, zullen we zeker kijken of we een extra startmoment kunnen inlassen.”
GO Infra | Ceintuurbaan 15 (gebouw ZB) | Zwolle | info@goinfra.nl | www.goinfra.nl