Andere keuken

Vraag me niet hoe we er precies op kwamen. Maar het idee was spontaan en welgemeend: waarom wisselen we niet eens één dag van baan?

In gesprek met Jeroen Kroese van KonnecteD (voorheen Sallcon) werd ik steeds enthousiaster. Hoe zou het zijn om eens in die keuken te kijken? Hoe werkt een organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt plaatst bij reguliere bedrijven? Wat zijn de verschillen en de overeenkomsten met de Rabobank? En vooral: wat kunnen we van elkaar leren? Heel veel, weet ik inmiddels. Want we hebben de wisseldag ook daadwerkelijk in de praktijk gebracht. Een geweldig boeiende ervaring, waarbij ik door KonnecteD warm werd ontvangen. Ik heb met alle managementleden gesproken én meegedraaid in de productie. Het was erg leuk om te zien dat er veel raakvlakken zijn met de Rabobank. Zo hebben onze organisaties bijvoorbeeld allebei het welzijn van de maatschappij hoog in het vaandel staan. Of zoals KonnecteD zelf zegt: we ‘ondernemen met karakter’. Dat doen we door samen te werken, kennis en ideeën te delen, partnerschap te stimuleren en waar mogelijk te faciliteren. Echt onbetaalbaar was het meedraaien in de productie. Samen met de medewerkers maakte ik bakjes met verschillende kleuren verf voor Royal Talens. Het leidde tot fijne gesprekken, waarbij ik hopelijk heb kunnen laten zien dat er bij de bank ook maar gewone mensen werken. Ook Jeroen heeft het als zeer waardevol ervaren. Hij vertelde me dat hij met open armen bij de bank is ontvangen. Een vergadering van het Bedrijven-team, een sessie met een private banker, een gesprek met de HR-medewerker, filiaalbezoek én meelopen met de receptioniste: het stond allemaal op zijn programma. Hij was verrast door de manier waarop wij invulling geven aan onze maatschappelijke rol. ‘Het is echt ongelooflijk mooi hoeveel jullie bijdragen aan stichtingen en organisaties en aan de regio in het algemeen ’, zei hij. Een prachtig compliment natuurlijk, maar het leukste vind ik toch dat Jeroen onze receptioniste heeft uitgenodigd om bij KonnecteD een workshop te geven aan werkzoekenden. Dat wordt een boeiend verhaal over positieve energie, weerbaarheid en kracht. En daaruit blijkt maar weer eens: het draait in een organisatie uiteindelijk altijd om de mensen. De keuken mag nog zo mooi zijn, de koks bereiden de maaltijd. En het is uitermate interessant om daar eens van te proeven. Probeer het zelf ook eens. Ik kan je verzekeren: later weet je misschien ook niet meer precies hoe je er op kwam, maar vergeten doe je zo’n dag nooit!

Delen:

Deel dit artikel!