Aantal vacatures maakt grootste val ooit

De signalen dat de coronacrisis er goed inhakt in de Nederlandse economie waren natuurlijk al langer aanwezig, maar nu wordt het ook bevestigd door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit instituut stelde eind maart vast dat er 226.000 vacatures waren. Dat zijn er 60.000 minder dan eind 2019.

Niet alleen is het de eerste keer in zeven jaar dat het aantal vacatures daalt, het is ook nog eens de grootte daling in aantallen ooit gemeten. Geen enkele sector werd gespaard, maar de grootste klappen vielen in de detailhandel en de horeca. Het gekke is dat de coronacrisis eigenlijk nog geen rol speelt in de cijfers, maar het is wel een voorbode van wat er gaat komen. “Vacatures staan altijd een beetje vooraan in de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Dus, de vooruitzichten zijn niet goed”, stelt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS vast.

Voor Uitzendbureau Salland in Raalte is het geschetste beeld geen verrassing. “Bepaalde sectoren zijn echt helemaal stil komen te liggen, met name in transport en logistiek. Er is geen export en er wordt niet aan horeca geleverd”, aldus André Duteweert die ook de laatste cijfers heeft van het platform Indeed. “Ze hebben de cijfers vergeleken van donderdag met dezelfde datum vorig jaar en dan zie je een daling van ruim twintig procent in het aantal vacatures dat ze hebben uitstaan.”

Delen:

Deel dit artikel!