Adviesbureau BiedtRuimte is alleskunner in leefomgeving en gebiedsontwikkeling

Specialist helpt Karba op weg naar nieuwe toekomst als Kartbaan Zwolle

We moeten het ooit maar eens checken. Wat staat er nu eigenlijk als functie vermeld op het visitekaartje van René Nijmeijer? Eigenaar of directeur van BiedtRuimte, dat is logisch, want zo mag hij zich noemen. Adviseur voor de leefomgeving? Klinkt ook goed. Maar als je even iets dieper graaft, dan ligt een titel als ‘alleskunner’ ook wel voor de hand. Want, opgeleid als specialist in gebiedsontwikkeling en ruimtelijke ordening kruipt hij net zo gemakkelijk in een rol als mediator. 

Het zijn kwalificaties die hij goed kon gebruiken in één van zijn laatste projecten: een nieuwe toekomst voor Karba Zwolle. De kartbaan aan de N35 bij Wijthmen waar bijna iedere jongere en jong volwassene uit de omgeving wel z’n rondjes heeft gereden. Laten we beginnen met de afronding: Karba gaat sinds half februari door het leven als Kartbaan Zwolle. En met een nieuwe man aan het roer. Jos Kwak (71) heeft het bedrijf namelijk verkocht aan Christian Snoek, ook al eigenaar van Kartcentrum Lelystad.Daarmee komt een einde aan het familiebedrijf, dat Herman Kwak (de vader van Jos) in de vorige eeuw op poten zette. “In die tijd was het echt iets nieuws. Mijn pa had een kippenvermeerderingsbedrijf en kwam bij iemand uit de sector over de vloer die met een kartbaan was gestart. Dat leek hem ook wel wat. We hebben altijd aardig goed gedraaid. Zelfs in de economische crisis.”

Het succes van het karten (“Karten doe je buiten. De Formule 1 is toch ook niet binnen”) zorgde door de jaren heen al voor spontane interesse onder ondernemers. “Luchtfietsers”, noemt Kwak ze. “Die hebben we inderdaad veel over de vloer gehad.” Totdat Snoek zich meldde: “We wisten natuurlijk van het bestaan af en via via hoorden we dat Karba te koop stond. Het is een mooie uitdaging om een tweede outdoor baan op te zetten. Zeker als het ook zo gunstig is gelegen. Aan een doorgaande weg en dichtbij Zwolle.”

Op dat moment komt BiedtRuimte, het adviesbureau voor de leefomgeving, in beeld. In een eerder stadium hielp Nijmeijer Karba al met het afscheid van de midgetgolfbaan bij het bedrijf en de bouw van een bedrijfswoning. Het goede gevoel van destijds bracht beiden opnieuw bij elkaar. En dat goede gevoel werd alleen maar versterkt toen Snoek aan de deur klopte. “Hij heeft oog voor de historie van de locatie en Christian laat in Lelystad zien dat hij beschikt over de kwaliteiten om een centrum als dit te runnen. Het is namelijk wel een specialistische branche.”

 

 

 

 

 


Stevige gesprekken

Zet twee kartliefhebbers aan tafel – Kwak was zelfs een begenadigd karter – en je weet dat je geanimeerde gesprekken krijgt. De schone taak van Nijmeijer was om het proces van onderhandelingen te begeleiden en het toekomstperspectief te schetsen. “Het is zeker meer dan een bord in de tuin. Het gaat dan vooral om zaken als bestemmingsplan, vergunningen en dus overleg met de gemeente. En vanwege de aanwezigheid van de oude kippenschuur ook het aftasten van mogelijkheden binnen de Rood voor Rood regeling. Een langdurig traject met soms stevige gesprekken waarbij je ook echt wel even op de pauzeknop moet drukken, maar we zijn er goed uitgekomen.”

De slimste zet in het gehele proces was dat in eerste instantie is gekozen voor een verhuurperiode. Met intentie tot koop. Die periode duurde korter dan verwacht. “Na een jaar was het voor mij wel duidelijk. Er is hier zoveel potentie. Ook voor Zwolle is het een toeristische trekpleister van formaat”, vertelt Snoek. Het zijn teksten waar Kwak blij van wordt. Als voormalig eigenaar, maar ook als buurman. “Ik blijf zeker betrokken bij Kartbaan Zwolle, maar volg het voortaan op afstand.”

 

 

 

 

 

 

BiedtRuimte
Drosteweg 8
8101 NB Raalte
06 3864 2490
info@biedtruimte.com
www.biedtruimte.com

Delen:

Deel dit artikel!