Als je geen fouten maakt, functioneer je niet

Of zoals Abraham Lincoln het formuleerde: “Wie niet in staat is een fout te maken, is tot niets in staat.” De inhoud van deze column is geen aanmoediging voor ondernemers om bewust fouten te maken, en ook geen excuus voor gemaakte fouten. Het zijn gewoon inzichten en persoonlijke ervaringen die mij inspireerden. De start van het nieuwe jaar is voor mij altijd een mooi en logisch moment om samen met anderen terug te kijken. Hieronder de, volgens mij, meest gemaakte ondernemersfouten. 

1. We bluffen te weinig

Er zijn ondernemers die soms iets te hoog van de toren blazen en verwachtingen daardoor niet waarmaken. Misschien scharen ze dat onder het hoofdstukje ‘sales’. Andersom komt eigenlijk veel vaker voor. Ben je te bescheiden over zaken die goed gaan, dan kan dat overkomen als ‘onzeker’ en twijfels oproepen bij een klant; “Komt dit wel goed?” Oplossing: wees trots op je successen. Hold your horses, draaf niet door en benoem eerlijk wat jouw minder sterke kanten zijn. 

2. Slecht luisteren

Het gaat goed met de zaken; je bent overtuigd van jezelf, product of dienstverlening. Dan kan het gebeuren dat je niet goed meer luistert naar de klantvraag en niet voldoende doorvraagt. Je vult zaken in voor je klant.

3. Te weinig investeren

De zaken gaan goed. Niet dat de inkomsten tegen de plinten op klotsen, maar er is voldoende ‘ruimte’. Toch gebruik je dit niet om te investeren. Zeker als je net begint. Een buffer is goed, maar het kan de groei van je onderneming remmen. Innoveer en investeer. Automatiseer waar het kan, neem mensen aan en begin er niet te laat mee; investeer niet alleen in je bedrijf maar vooral ook aan je bedrijf met marketing.

4. Loslaten…!

Als ondernemer heb je alles zelf uitgedacht en uitgeprobeerd. Je weet heel goed wat werkt en wat niet. Maar als je bedrijf groeit moet je dat loslaten, op je handen gaan zitten. Dat is extreem lastig maar doe het toch maar. Geef je mensen het vertrouwen en de mogelijkheid om ook fouten te maken. Ook dat is ondernemen.

André Duteweert 
Uitzendbureau Salland

Delen:

Deel dit artikel!