Altijd alles geven om zo goed mogelijk te presteren

Bergen verzetten met fietser Jan van Heun van Uitzendbureau Salland

Bij een gesprek met een gepassioneerde ondernemer die in zijn vrije tijd graag fietst, is het zeer verleidelijk om in wielertermen te vervallen. Er zijn nu eenmaal veel overeenkomsten tussen (top)sport en ondernemen. Je moet op de juiste momenten à bloc, af en toe aan de boom schudden, de chasse patate vermijden en altijd blijven doorkachelen. Maar misschien is grinta wel de belangrijkste overeenkomst. Deze Italiaanse term laat zich vertalen als lef, durf, doorzettingsvermogen, karakter en net dat beetje meer. Het valt enigszins te vangen onder onze eigen noemer passie.

En passie is wat Jan van Heun van Uitzendbureau Salland uit Raalte heeft voor het fietsen. “Nooit!”, zegt Jan vastberaden als het gesprek gaat over de gevolgen van een valpartij. “Ik geef het fietsen niet op! Ik ben dit jaar toch weer gevallen; weer op de linkerschouder die ik een paar jaar geleden met schaatsen heb geblesseerd. Aan de gescheurde pezen in mijn schouder is niet zoveel meer te doen, dus doe ik heel fanatiek mijn oefeningen om de spieren er omheen zo sterk mogelijk te maken. Schaatsen doe ik niet meer vanwege het altijd naar links hangen in de bocht, maar de fiets geef ik niet op.”

Monstertocht

Duidelijke taal van Van Heun, sportieve vijftiger met ruim dertig jaar ervaring in de transport & logistiek. Hij is oprichter en eigenaar van Uitzendbureau Salland in Raalte met een missie om een rol van betekenis te spelen in de regio door mensen op weg te helpen naar (ander) werk. Uitzendbureau dekt eigenlijk de lading niet meer, want naast uitzenden biedt de organisatie ook personeelsadvies- en bemiddeling, opleidingen, detachering en werving & selectie aan. “Naast de passie voor wielrennen heb ik ook een passie voor mijn werk. En dat is precies wat je nodig hebt als je iets wilt bereiken. Wat ik wil bereiken? De regio verrijken met de diensten die wij aanbieden.” En zoals een wielerploeg samenwerkt om de overwinningen binnen te halen, is ook het team medewerkers van groot belang voor de Salland Groep. “Proberen het beste uit je team te halen en samen iets presteren.”

Maar terug naar de hobby en de vele mooie kanten van het fietsen. In de zomer is het de racefiets die de boventoon voert, in de winter komt de mountainbike uit de garage. Als lid van CRT Raalte, Vital Raalte (in de wintermaanden) en een Strava-fietsclubje, komt hij toch al gauw aan 150 kilometer per week. De wekelijkse kilometers zijn niet alleen prettig maar ook noodzakelijk voor de grotere uitdagingen. Zo is Van Heun in voorbereiding op de Dutch Masters of MTB in Haarle die hopelijk op 7 maart 2021 wordt gereden. “De 200 kilometer monstertocht, het is Sallands mooiste. Ik heb nu drie keer meegedaan en ook drie keer uitgereden. Want dát is mijn uitdaging, de snelste hoef ik niet te zijn maar ik wil ‘m wel uitrijden. Om zes uur in het donker beginnen, de hele dag samen door de bossen rijden, 1600 hoogtemeters wegtrappen en net voor het donker thuis zijn. Geweldig!”

Een andere berg die zijn palmares siert, is de beroemde Nederlandse wielerberg Alpe d’Huez. “Zes keer de Alpe beklimmen in één dag (Alpe d’HuZes) is heel leuk om met een team te doen. In 2018 hebben we met achttien mensen, fietsers, runners en wandelaars, de Alpe 51 keer beklommen. De combinatie met het goede doel spreekt mij erg aan. Daarnaast is het ook gewoon leuk de avond ervoor met z’n allen een borrel te drinken en dan ’s morgens om vier uur op de fiets te stappen…” 

SOM’s Passie

Andere beroemde cols waarvan Van Heun een aandenken heeft,  zijn de Col du Tourmalet, de Mont Ventoux en de beroemde Passo dello Stelvio. “Kijken naar wielrennen doe ik ook graag. En ja, ik heb zeker mijn idolen. Lance Armstrong toch nog altijd, Joop Zoetemelk natuurlijk, Tom Dumoulin. Maar wat dacht je van Annemiek van Vleuten en Mathieu van der Poel? Zulke talenten, dat pure fietsen vanuit die enorme passie. Zij geven alles om zo goed mogelijk te presteren, dat is zo mooi om naar te kijken!”

Ruimte in het hoofd

Aan uitdagingen ontbreekt het voorlopig niet. Naast de Dutch Masters hoopt hij in 2021 de Toerversie van Luik-Bastenaken-Luik te rijden. Ook de Mont Ventoux staat opnieuw op het verlanglijstje. “Dit keer wil ik de Ventoux beklimmen vanuit de drie verschillende routes die naar de top leiden. En dat op één dag. Een ander groot doel is de Honderd Cols Tocht: vierduizend kilometer over alle grote gebergten van Frankrijk.” Omschreven als de mooiste tocht ter wereld is het een individuele uitdaging die binnen een jaar moet worden volbracht. “Ik ben van plan om dit tussen mijn 60ste en 65ste te gaan doen.” 

Vanaf het moment dat Van Heun de fiets van zijn broer leende voor het eerste tochtje was hij verkocht. “Je bent in de natuur en ervaart de vrijheid van het fietsen. Na een drukke dag is het heerlijk om te ontspannen op de fiets. Het geeft ook ruimte in mijn hoofd. Soms krijg ik de beste ideeën op de fiets.”

Delen:

Deel dit artikel!