Bedrijvendokter Jos Antonissen verstaat de kunst van het optimaliseren

“Jos doet nóg meer dan dat je van hem vraagt”

Adviseur? Coach? Bruggenbouwer? Bedrijvendokter? Interimmanager? Nee, het is zeker niet makkelijk om Jos Antonissen in één functieomschrijving te vatten. Wie het toch probeert, zal echter al snel bij één van deze termen uitkomen. De waarheid is een combinatie van allemaal. Want heb je een uitdaging in je organisatie? Loop je tegen een probleem aan? Jos weet raad. “Het is mijn doel om organisaties een manier van werken te laten adopteren die niet morgen aan de kant ligt.”

Je hoeft maar een paar minuten met Jos aan tafel te hebben gezeten en je weet het al: deze man is ontzettend gepassioneerd over wat hij doet. En daarmee doen we hem eigenlijk nog tekort. Hij straalt, glundert en glimt namelijk van alle kanten zodra hij over zijn werk praat. En dat zit ‘m dan vooral in het kunnen helpen van ondernemers. Want uiteindelijk is dat wat Jos doet. Bedrijven helpen die bij hem komen met een vraag, een logistieke uitdaging of een ander probleem waar ze tegenaan lopen. “Ik kom, we maken kennis, komen tot de kern en vervolgens ga ik de vloer op. Daar maak ik een rondje en dan vertel ik wat ik zie. Eerlijk en met open vizier, zonder te oordelen.”

Geef Jos een kwartiertje tijd om rond te kijken op de werkvloer en hij ziet meteen wat er goed functioneert en wat nog een stuk beter kan. “Al van jongs af aan zie ik heel snel wat er moet gebeuren. Ik stond regelmatig stil, gewoon kijken en observeren. En dat doe ik nu nog steeds: ik probeer de vinger op de zere plek te leggen en vervolgens te zorgen voor een blessurevrije organisatie. In 5 stappen ga je van het nodige, naar het mogelijke en word je zo ambitieus dat je zelfs streeft naar dat wat je altijd voor onmogelijk had gehouden”, zo omschrijft hij het zelf mooi. “Je moet me zien als coach, je gids. Je zou het kunnen vergelijken met de haven van Rotterdam. Je vaart daar binnen met je schip, maar wat als je uit Panama komt? Hoe kun je dan het beste navigeren over de Nederlandse wateren? Als gids help ik je daarbij. Ik spring aan boord, vaar een tijdje mee om je te ondersteunen en dan ben ik weer weg.” 

Jos werd opgeleid als industrieel automatiseerder en werkte lange tijd in verschillende functies voor verschillende bedrijven. Alle ervaringen die hij daar opdeed, zorgden bij hem voor een belangrijke realisatie: hij wilde het anders. “Het werkte gewoon niet meer. In dienst wordt er toch de hele tijd gezegd: doe dit, doe dat. Je bent net een puppet on a string. Dat past niet bij mij. Ik heb een brede interesse, ben altijd enthousiast en zie overal mogelijkheden. Dus ik vroeg mezelf af: met alles wat ik kan, wat kan ik dan het beste gaan doen? Een loopbaancoach gaf me vervolgens het laatste zetje.”

Jos Antonissen

Terug naar Salland

Daarmee was de bedrijvendokter, adviseur en interimmanager in Jos geboren. Hij schuift sinds 2016 aan bij organisaties in heel Nederland om dingen helder te krijgen en vervolgens te verbeteren of optimaliseren. Veel van deze bedrijven bevinden zich overigens ver weg van zijn eigen Salland, iets wat hij graag zou toevoegen. “Dat is misschien ook wel mijn eigen voorzichtigheid geweest. Er is namelijk best wat lef voor nodig om ook in je eigen omgeving te gaan ondernemen. Ik ben er nu echter wel klaar voor. Want waarom zou ik naar west of zuid Nederland gaan, terwijl er voldoende bedrijven in deze regio zijn?

Ik ben trots op waar ik wegkom, dus hoe gaaf zou het zijn om het hier verder op te pakken? Ik wil Sallanders daarom heel graag laten weten dat ik besta en ze vertellen wat ik doe.” Een bedrijf dat inmiddels al heel goed weet wat Jos precies doet, is Heleon Group. In 2018 maakte eigenaar Jan Timmer voor het eerst kennis met Jos. “Iemand die ik kende vertelde over Jos en zijn ervaring in de logistieke sector”, zo vertelt Jan. “Wij hadden voor onze nieuwbouwplannen een idee voor ogen wat betreft een ideaal magazijnsysteem.

Wij vroegen Jos of hij met zijn ervaring eens wilde kijken of we het juist zagen.” Dit project ging op pauze toen de Heleon Group de kans zag om hun Belgische concurrent over te nemen, maar dat betekende zeker niet het einde van de samenwerking. “In België waren er nogal wat uitdagingen. Jos heeft daarom gedurende het eerste jaar wekelijks meegelopen met de dagelijkse magazijnwerkzaamheden om de juiste structuur op te bouwen en te zorgen dat het binnen boeken van fabrieksleveringen ordelijk en sneller zou verlopen. Dat heeft er mede voor gezorgd dat we in veertien maanden naar een flinke omzetstijging zijn gegaan.”

Nadat alles vlot werkte, nam Jos afscheid. Opnieuw niet voorgoed, want begin dit jaar hing Jan opnieuw aan de telefoon. Of Jos een verhuizing van 37 vrachtwagens vol materiaal in goede banen wilde leiden. “Hij voerde allerlei werkzaamheden uit. Van het assisteren van onze Operational Manager tot het coördineren van het afbreken en opbouwen van de stellingen en het plaatsen van 6 Kardex shuttels. Dat is ook het mooie aan Jos: hij heeft een ontzettend brede kennis. Je kan met hem sparren over magazijnsystemen (WMS) en logistieke systemen, hij kan ondersteunen op elk technisch vlak en tegelijkertijd is hij iemand die de handen uit de mouwen steekt. Hij pakt alles op waar hulp bij nodig is. Jos doet nóg meer dan dat je van hem vraagt.”

Gas terug

Deze opdracht voor Heleon Group is eigenlijk het perfecte voorbeeld van Jos’ werkwijze: intensief samenwerken, mooie resultaten bereiken, afbouwen en afscheid nemen. “Met veel bedrijven houd ik fijn contact en regelmatig keren zij een tijdje later terug met een nieuwe vraag”, zo vertelt Jos daarover. “Weet je, als ik het gevoel heb dat ik niet meer hoef te komen, dan heb ik mijn doel bereikt en neem ik gas terug. Je moet er namelijk wel voor zorgen dat je op tijd weer weg bent, anders kun je het niet meer zien. Ik vind het daarom belangrijk om niet helemaal onderdeel te worden van een bedrijf. Het is mijn doel om organisaties een manier van werken te laten adopteren die niet morgen aan de kant ligt. Het geeft me ontzettend veel voldoening als ik heb mogen bijdragen aan de ontwikkeling van een team, het realiseren van doelen en het tot bloei brengen van een visie.” 

Heb je een uitdaging in je organisatie? Wil je je leiderschap onder de loep nemen? Of zoek je voor langere tijd een interimmanager? Neem vooral contact op met Jos Antonissen. Hij staat klaar om je te helpen.

Jos Antonissen

 

 

 

 

 

 

Jos Antonissen
Wechterholt 37
8131 RB Wijhe
06 13 67 02 86
info@josantonissen.nl
josantonissen.nl

Delen:

Deel dit artikel!