Bert-Jan Onderdijk als een vis in het water bij Mannenkoor Germania

“Ook al werk ik 117 uur in de week, ze moeten me niet aan die 2 uurtjes komen”

De grappen in zijn vriendengroep zijn natuurlijk niet van de lucht. Wat moet hij als ‘jonge god’ toch tussen die ouwe kerels? Bert-Jan Onderdijk (38) lacht het allemaal weg, want wat iedereen er ook van vindt, hij voelt zich als een vis in het water bij Mannenkoor Germania. “Het is voor mij de ideale vorm van ontspanning”, vertelt de eigenaar van Onderdijk Metaal & Bouw in Heeten. “Je hebt schik met elkaar en na het zingen is de kop leeg.”

We zijn deze avond te gast in de manege aan de Schöpkesdijk. Dit is het onderkomen waar Germania iedere week op donderdag terecht kan voor de repetitie. Als we met Onderdijk aan tafel zitten, druppelen de leden één voor één binnen en is het geroezemoes niet van de lucht. “Ja, het is voor een of ander blad. Iets over de hobby van de ondernemer”, horen we van een afstandje dat we zijn gepromoveerd tot gespreksonderwerp.

En als even later de fotograaf zijn werk wil doen en onze gesprekspartner zijn plek aan de rand van het koor even moet verlaten om iets meer in de spotlights te komen, is dat helemaal voer voor opmerkingen van gespeelde verontwaardiging. Het tekent de luchtige sfeer binnen het koor. We begrijpen dat het voor onze jongeling aanvoelt als een warm bad. En eigenlijk moeten meer dertigers en veertigers dat ervaren. “Muziek verbindt!” En dat is natuurlijk wel prettig als je jezelf zonder enige ervaring onderdompelt in een nieuwe wereld: zingen in een mannenkoor. “Via een klant kreeg ik kaartjes voor een optreden van Germania in het Hoftheater. Dat enthousiasme op het podium sprake me zo aan dat ik nadien ben ingegaan op de uitnodiging een repetitie bij te wonen. In het begin voelt het zingen natuurlijk vreemd en onwennig en ze moeten aflezen welke zangstem ik heb. Ik blijk in de categorie tenor te passen, dus zowel licht als hoog.”

Speciaal voor de verslaggever wordt de volgorde van deze oefenavond omgegooid en start Germania deze repetitie met de Ierse classic ‘Fields of Athenry’. Het bezorgt kippenvel en het nodigt uit tot meezingen, maar dan wel zachtjes. Even daarvoor heeft Onderdijk al uitgelegd dat het mannenkoor echt niet – wat veel mensen denken – alleen liedjes in de sfeer van de ‘Klok van Arnemuiden’ ten gehore brengt. “Het repertoire is heel breed. Van Jannes tot Whispering hope en van Marco Borsato tot Ramses Shaffy. Het grappige is dat ik me sinds het zingen wel veel bewuster ben geworden van de tekst en de onderliggende melodielijn.”

Zelfverzekerder
Gedurende de week is hij knetterdruk met zijn bedrijf dat een hele gevarieerde orderportefeuille kent. De rode draad is het lassen van metaal. Van spantconstructies in nieuwbouw tot de poten onder een mooie houten tafel en van 250 fietskarren voor de Ibis-hotels tot reclamesteunen. “Ik heb wel eens weken van 117 uur gedraaid, maar sinds ik over een paar medewerkers beschik, heb ik gelukkig iets meer vrijheid gekregen”, aldus de ondernemer die ook wel een passie heeft voor de paardensport. “Het punt is alleen dat ik daar te weinig aan toe kom. En dan is twee uurtjes zingen in de week eigenlijk wel ideaal. Hoeveel ik ook werk, daar moeten ze me niet aan komen.”

Onderdijk, die met zijn bedrijf ook sponsor van het koor is geworden, heeft zichzelf echt verbaasd. Waar hij vroeger echt terughoudend was met zingen, zingt hij nu uit volle borst. Ook onder de douche. “Eerst heb je zelf natuurlijk het idee dat je niet kunt zingen, maar als je het vaker doet, ervaar je een gevoel van vrijheid. En omdat je aan de slag moet met de ademhaling merk je na verloop van tijd dat je meer lucht krijgt. Het heeft me veel gebracht. En ik merk ook dat het me als ondernemer zelfverzekerder heeft gemaakt.”
Toch kunnen we ons er alles bij voorstellen dat hij voor het eerste optreden – Germania heeft er zo’n 25 per jaar – best wel nerveus was. Onderdijk: “Nee, helemaal niet. Je zingt met elkaar en dat maakt je sterker. Een solo is natuurlijk wel een ander verhaal, al geloof ik dat ik dat ik na vier jaar inmiddels wel zo ver ben dat het zou moeten kunnen.”
En tot slot: is er nog een overeenkomst tussen ondernemen en zingen? “Ha”, zegt hij met een brede lach. “Bij beide kun je geen noten (steekjes) laten vallen.”

Delen:

Deel dit artikel!