BiedtRuimte denkt in oplossingen voor woon-, werk en leefomgeving

BiedtRuimte is sparringpartner bij de meest uiteenlopende ruimtelijke vraagstukken

“Het ultieme geluksmoment?” René Nijmeijer herhaalt de vraag om zichzelf extra tijd te gunnen. Om vervolgens toch heel snel met het antwoord te komen: “Als een proces soepel verloopt. Dus als we er in slagen de doelen van de ondernemer te koppelen aan de doelen
van de overheid. En een bedrijf weer klaar is voor de toekomst.”

Gelukkig lukt het Nijmeijer en zijn medewerkers Liset Middelkamp en Ina Klein Teeselink vrijwel altijd om perspectief te bieden. Niet voor niets heet het bureau voor de leefomgeving BiedtRuimte. Het team is in staat met de blik van buiten naar binnen én met de blik van binnen naar buiten te kijken. “We zien onszelf als sparringpartner. Samen met de opdrachtgever werken we toe naar het moment dat de vergunning wordt verleend. Onze meerwaarde is dat we deskundigheid in huis hebben, betrokken zijn en gevoel hebben voor de onderlinge verhoudingen. Zo kunnen we wellicht opties laten zien die je nog niet hebt overwogen.”

De werkzaamheden van BiedtRuimte zijn divers. Net als de opdrachtgevers. Het is daarom goed om enkele situaties te schetsen waarbij het bureau wordt ingeschakeld. Bijvoorbeeld door een ondernemer in het centrum van een dorp. Op de plek waar nu kassen staan, moeten woningen verrijzen. Een mooie ruimtelijke oplossing! Inbreiding, woningbouwkansen voor de inwoners en een oudedagvoorziening voor de ondernemer. Dat is win-win-win.

Een ander voorbeeld: de Nederlandse vestiging van Derix Gelijmde Houtconstructies wilde een nieuw kantoor bouwen. Bij voorkeur in Lierderholthuis, op het erf van vestigingsmanager Johan-Paul Borreman. In principe was de bouw in strijd met het bestemmingsplan. “Het beleid ‘Erven in Beweging’ van de gemeente Raalte bood de ruimte die we zochten. Door elders een landschapsontsierende schuur te slopen, konden we – na wijziging van het bestemmingsplan – toch op de gewenste locatie bouwen.”

BiedtRuimte weet inmiddels dus hoe de hazen lopen. Ook bij de diverse overheden. Zo weet Nijmeijer dat mooie kansen wordt geboden aan boeren met voldoende grond. “Als ze zich aansluiten bij bepaalde klimaatdoelen kunnen ze via het beleid voor nieuwe landgoederen bouwrechten verkrijgen voor woningen. Of fiscale voordelen krijgen als gronden worden opengesteld. Of de landbouwgrond extensief blijven gebruiken als ze ook natuur ontwikkelen en beheren.”

René Nijmeijer (links) samen met Johan-Paul Borreman bij het nieuwe kantoor van Derix

Quick scan

Je kunt dus stellen dat het team van BiedtRuimte projecten van de grond krijgt die door anderen als lastig worden bestempeld. Dat doen ze in de stad, maar de focus ligt vooral op het landelijk gebied. Voor zowel ondernemers (ook agrarisch) als particulieren, maar ook voor overheden, waterschappen en woningcorporaties.

Als BiedtRuimte voor ondernemers met een ruimtelijke uitdaging aan de slag gaat, wordt altijd eerst een quick scan gemaakt. “Je moet de situatie in kaart brengen en de belangrijkste obstakels in beeld hebben. De omstandigheden verschillen nogal en ook de uitgangspunten kunnen per overheid verschillen. Onze kracht is dat we snel tot de kern komen en dat is natuurlijk wat een ondernemer wil. Hij of zij wil zo snel mogelijk aan de slag.”

BiedtRuimte
Drosteweg 8
8101 NB Raalte
06 20 58 00 61
info@biedtruimte.com
www.biedtruimte.com

Delen:

Deel dit artikel!