Bij Lindeboom Patisserie Chocolaterie proef je letterlijk de passie voor het vak

Ondanks drukte krijgen meester-patissiers de ruimte om te ontdekken en te experimenteren

Er was eens…een winkeldame die verzot was op chocolade. Om op te eten, maar het leek haar ook helemaal geweldig om die mooie creaties te maken. De attente werkgever zag het helemaal zitten en bood haar de ruimte om de nieuwe passie te ontdekken en onder de knie te krijgen. De winkeldame (met patisserieachtergrond) werkte heel hard om het bonbonimperium op te zetten. En wat denk je? Ze slaagde met glans!

Het lijkt het begin van een sprookje waarin je jezelf op een regenachtige dag helemaal kunt verliezen, maar niet bij Patisserie Chocolaterie Lindeboom. Hoewel iets geromantiseerd, is het een realistische weergave van het ontstaan van de indrukwekkende chocoladetak bij de Zwolse ‘Hofleverancier’ (ja, van het Koninklijk Huis!). Want, van winkeldame ging het naar een banketbakker die het heeft overgedragen aan twee meester-patissiers die anno 2023 bijna continu in de weer zijn met heerlijkheden van chocolade en de prachtigste en lekkerste bonbons. “En daar zijn ze best heel druk mee”, vertelt Marleen Degens, samen met haar echtgenoot Bram Veltien de trotse eigenaar van Patisserie Chocolaterie Lindeboom. Hoewel de thermometer eind september nog zomerse waarden aangeeft, gaat de blik logischerwijs al weer vooruit naar de herfstperiode en de feestdagen aan het eind van het jaar. “Toch is er nog altijd ruimte en gelegenheid om op zoek te gaan naar nieuwe ideeën. Het is dan leuk om te zien dat ze nu ook worden getriggerd door een BBL’er (Beroeps Begeleidende Leerweg) die er met een frisse blik tegenaan kijkt.”

Liefde voor het vak

Ze omschrijft de meester-patissiers als ‘pareltjes’. Omdat ze fantastisch werk leveren, omdat ze jong zijn en ook omdat ze een enorme passie aan de dag leggen. “Eentje koopt privé zelfs een boek van 150 euro om inspiratie op te doen en op de hoogte te blijven van bepaalde trends. Dan praat je wat mij betreft echt over liefde voor het vak. Ze hebben qua grondstoffen dan ook alle vrijheid om te experimenteren met nieuwe vullingen en het uiterlijk van de bonbons. We zijn nog wat behoudend met de kleuren omdat het wel aantrekkelijk moet zijn om in je mond te stoppen. Je kunt de meest spetterende kleuren gebruiken, maar als de smaak zozo is, dan is het niet goed. We zien het liever andersom. De vulling staat voorop! Hoewel bonbons tegenwoordig het hele jaar worden gekocht, ligt het accent op de periode najaar en winter. “Dan creëren we thuis meer gezelligheid. Eigenlijk is het weer onze grote concurrent. Wat dat betreft liever een beetje regen en tien graden kouder”, lacht Marleen die benadrukt dat elk seizoen z’n charmes heeft en zeker ook z’n producten. Patisserie Chocolaterie Lindeboom probeert daarom z’n weg te vinden in het moderne koopgedrag zonder concessies te doen aan bepaalde tradities. “Tegenwoordig moet alles maar continu verkrijgbaar zijn. Daar doen wij niet aan mee. Als het seizoen van de aardbeien voorbij is, stoppen wij met de verkoop van aardbeiensloffen.”

Goed voorraadbeheer

Trouw aan de eigen traditie. Of tegendraads vanuit de traditie. Maakt niet uit hoe je het omschrijft, ze verkopen nu bewust ook nog geen speculaas. “Dat komt begin november, tegelijk met de Sinterklaasproducten. Het voordeel is wel dat we het nog moeten maken, dus het is kakelvers.” Zijn ze dan helemaal niet bezig met de feestmaand december? Natuurlijk wel, Sinterklaas en Kerst werpt z’n schaduw vooruit. “Voor ons betekent dit nu vooral tijdig grondstoffen inkopen. We willen geen herhaling van de situatie van vorig jaar toen er ineens geen witte chocolade meer verkrijgbaar was. Waar we nu wel tegenaan lopen, is een uitdaging met de verpakkingsmarkt. Het is lastig om een grote bestelling te plaatsen, dus de rode draad is dat het tegenwoordig in alles draait om goed voorraadbeheer.” Patisserie Chocolaterie Lindeboom heeft van oudsher de omvang om zowel de consument als het bedrijfsleven te bedienen. Dat betekent dat het team tot aan het eind van het jaar bikkelhard werkt om aan alle aanvragen te voldoen. Wanneer je ook bestelt – het liefst zo vroeg mogelijk – voor de ondernemer is het goed om te weten dat Lindeboom niet alleen grotere, standaardpakketten levert, maar ook presentjes en traktaties op maat. “Aangezien we alles zelf vers maken, is het gemakkelijker om maatwerk te leveren”, besluit Marleen.

 

Patisserie Chocolaterie Lindeboom    |    Kerkstraat 39   |    Zwolle   |   038 421 66 65   |    info@patisserielindeboom.nl     |   www.patisserielindeboom.nl

Delen:

Deel dit artikel!