Bij PackAid® zijn ze gek op verpakkingen

Eerste hulp bij verpakkingen, dat is de associatie die PackAid® direct oproept. “Dan klopt de naam”, lacht eigenaar Gerard Adema. Het bedrijf specialiseert zich in het bouwen en verkopen van zakkensluitmachines, rekwikkelmachines en krimpverpakkingmachines. “Alles wat er bij komt kijken als er iets in een zakje of in een doosje wordt gedaan, kunnen wij leveren”, zegt Adema.

Na ruim vijf en twintig jaar ervaring in de verpakkingsindustrie begon Gerard Adema (64) in 2008 met PackAid® B.V. Vanuit zijn verleden kwamen relaties naar hem toe voor vragen over zakkensluitmachines, rekwikkelmachines en krimpverpakkingmachines. “Toen ging het balletje snel rollen en voor ik het wist, was ik voor mezelf begonnen.” De machines werden in de Doboy-fabriek in het Engelse Derby gemaakt en verkoopt Adema inmiddels onder de eigen merknaam. Ook is hij sinds eind 2016 leverancier van Meypack zakkensluitmachines. Vanuit een eigen werkplaats worden de apparaten gemonteerd en onderhouden. Ook vindt er in de werkplaats revisie van de eigen modellen plaats, waarna ze weer worden doorverkocht.  

Specialiteit

De specialiteit van PackAid® is het maken en onderhouden van zakkensluitmachines. Dit zijn machines die ervoor zorgen dat de sluitingen van plastic en papieren zakken en papieren zakken met een plastic binnenkant worden dichtgeseald.  “De machine komt in onderdelen aan, waarna wij ze zelf in elkaar zetten”, legt Adema uit. Ieder model is weer anders. “Tachtig procent van de onderdelen is hetzelfde, de andere twintig procent is afhankelijk van de klantwensen. Daardoor zijn het allemaal op zichzelf staande apparaten.” De zakkensluitmachines worden onder andere gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie, zoals zuivelproducenten. Ook in de chemische en grafische wereld staan de diverse machines van PackAid®.

Van zakje tot pallet

De andere machines die PackAid® levert, zijn gericht op het proces nadat een zakje, een doosje of een blik is gevuld. “Die zitten dan dicht, maar dan begint het verwerkingsproces pas”, weet Adema. De verpakking moet in een doos, die vervolgens ook weer dicht moet. Daarna gaat de doos op een pallet en moet het getransporteerd worden. “Vaak moet er folie om de pallet heen. Voor al die toepassingen kunnen wij de machines leveren.” Om die reden heeftPackAid® partnerships met partijen als MacDue, Frontline Packaging, Meypack, De Witt en Bortolinkemo. Ook heeft Adema nog nauwe contacten met de vroegere toeleveranciers van het merk Doboy waardoor ook de service van het merk gewaarborgd blijft.

Kijken in de keuken

Adema geniet van zijn werk. Vooral van de diverse beroepsgroepen waarmee hij contact heeft door zijn machines. “We zitten veel in de zuivel, daardoor heb ik veel geleerd over het productieproces. Of denk aan dierenvoeding, snack- en steenwolproducenten. Het zijn bedrijven waar je normaal gesproken niet zo snel komt en waar je in de keuken kunt kijken. Echt heel leuk om te horen hoe die ondernemers zijn gestart en hoe onze machines ze verder helpen.”

Opvolging

Onderhand is Adema de zestig gepasseerd en dat betekent dat hij ook gaat nadenken over de toekomst van PackAid. Hij hoopt dat hij een opvolger kan vinden die net zo enthousiast wordt van het vakgebied als hijzelf. “Ik zoek iemand die ik kan inwerken en het vak kan leren. Zodat diegene na verloop van tijd steeds meer zaken kan overnemen. Het moet iemand zijn die nuchter nadenkt, enthousiast is en zijn gezonde boerenverstand gebruikt.”

PackAid B.V.
Postbus 1578
8001 BN Zwolle
038 3861340
info@packaid.nl
www.packaid.nl

Delen:

Deel dit artikel!