Bouwbedrijf Obdeijn, de verborgen parel in het Sallandse bouwwereldje

Eigenaar Ronny Obdeijn is ambitieus, maar ook realistisch

De navigatie leidt ons feilloos naar de Horstweg 10a in Broekland, maar het is wel even zoeken waar je op het terrein de ingang van het kantoor kunt aantreffen. “Tijdens het festival Broekrock hebben ze ons naambordje aan de weg meegenomen”, verontschuldigt directeur Ronny Obdeijn zich. Misschien dat het bordje nu dus wel ergens als een trofee op een studentenkamer hangt. Ach, dat is eigenlijk wel een mooi en groot compliment!

De grondlegger van het bedrijf staat er wel relaxed in. Dat kan ook haast niet anders als je zeven jaar economische crisis overleeft en ook nog in staat bent om begin 2017 de huidige locatie te kopen. “Dan doen we toch wel iets goed”, stelt Obdeijn met de bekende Sallandse nuchterheid.

Dat ‘iets goed doen’ begint met de durf om keuzes te maken. “We werken ook wel voor zorginstellingen, de vastgoedsector en gemeentes, maar we richten ons vooral op de particuliere markt. De focus ligt dan voornamelijk op verbouw en uitbreiding. Al pakken we af en toe natuurlijk wel een nieuwbouwwoning mee. Als je echter alleen nieuwbouw wilt doen en dat klapt plotseling in elkaar, dan is er geen redden meer aan. Dat is wat mij betreft één van de belangrijkste lessen van de crisis geweest.”
Als je één stap over de drempel zet bij Bouwbedrijf Obdeijn zie je aan de wand vier foto’s uit vervlogen tijden. Het is een eerbetoon van Ronny aan zijn vader, grootvader en overgrootvader die hem de liefde voor de bouwwereld hebben meegegeven. Dat doet vermoeden dat hij de zoveelste generatie is en dus min of meer in een gespreid bedje terecht is gekomen, maar niets is minder waar. Bouwbedrijf Obdeijn in Broekland is helemaal door hemzelf opgebouwd na de overname van collega Struik in Diepenveen. “Ik had het bedrijf van mijn vader kunnen overnemen, maar toen het ter sprake kwam, was het voor mij niet het juiste moment. Later begon het toch te kriebelen en ben ik alsnog gestart als eigen ondernemer.”
Bouwbedrijf Obdeijn heeft momenteel tien man op de loonlijst staan. De ambitie om te groeien, is zeker aanwezig, maar de directeur is tegelijkertijd een echte realist. “Het lukt vrijwel niet om aan gekwalificeerd personeel te komen. We hebben het geprobeerd met uitzendkrachten, maar dat wordt ‘m ook niet. Dan kun je dus niet de kwaliteit bieden die we voor ogen hebben. De klant moet geduld hebben of we moeten helaas nee verkopen. Het is helaas niet anders.”

Het grote voordeel van Bouwbedrijf Obdeijn is dat in de basis alle disciplines van de bouw in de onderneming verenigd zijn. Van timmeren tot stucen en van metselen tot tegelen. En dat men aan de Horstweg de beschikking heeft over een eigen werkplaats zodat niet alles op locatie hoeft te worden voorbereid. Zoals recentelijk bij een opdracht voor Staatsbosbeheer. “We werden benaderd om kozijnen te vervangen in een boerderij en de oorspronkelijke stijl moest worden gehandhaafd. Dan kom je dus uit bij de specialist, want de timmerfabriek heeft alleen standaard maten.”

Bouwbedrijf Obdeijn
Horstweg 10 A
8107 AB Broekland
T 0570 59 28 69
E info@obdeijn.nl
www.obdeijn.nl

Delen:

Deel dit artikel!