De connectie tussen ademende gebouwen en flink blazen op de sousafoon

Het leven van ondernemer en muziekliefhebber Herman Harms in een notendop:

Vier maanden eerder lid en Herman Harms was vanaf de start betrokken geweest bij de TismawajewendBand. Het is hem vergeven… Wel kunnen we hem met een gerust hart omschrijven als één van de mensen van het eerste uur. En die betrokkenheid neemt inmiddels drie decennia in beslag, want het Raalter straatorkest viert in 2023 het dertigjarig bestaan. “En dan te bedenken dat we geen noot konden spelen toen we er aan begonnen”, zegt hij breeduit lachend. 

Hij doet z’n best om het woord ‘dweilorkest’ te vermijden Om er maar mee aan te geven dat er iets wezenlijks is veranderd bij de TismawajewendBand. “Al voor corona hebben we de switch gemaakt van dweilorkest naar streetdance band. Dat geeft ons ruimte om andere, versterkte muziek ten gehore te brengen en ook met dj’s, elektrische gitaren en een drummer te werken. We zijn hipper geworden en daar waren we met z’n allen aan toe. Het geeft iedereen weer nieuwe energie en de nieuwe generatie bandleden iets om op voort te borduren.”

Elke dinsdag komen de mannen en vrouwen van de band bij elkaar voor de wekelijkse repetitieavond. Met dank aan de firma Multilight die daarvoor de ruimte op het bedrijventerrein van Raalte beschikbaar stelt. Herman kan er echt naar uitkijken. Anderhalf uur flink blazen op de sousafoon. Voor de niet-kenners: dat is dat grote, ronde ding waar je normaal gesproken iemand achter (in of onder) ziet lopen. En steevast voorzien van bolle en rode wangen. “Jaaaa, het is wel een zaak van lange adem”, grapt de Raalter ondernemer. “Er gaat veel lucht doorheen, dus je moet inderdaad beschikken over een behoorlijke longinhoud. Man, ik vind het prachtig. Kan mijn energie er helemaal in kwijt. Tenslotte kan de boog niet altijd gespannen staan.”

Van idee tot formule

Een zaak van lange adem en daarvoor heb je een gezond lichaam nodig. Het is een fantastisch bruggetje naar zijn huidige werkzame leven. Met een achtergrond in bouwkunde en makelaardij en werkervaring in een bouwmaterialenhandel op zak besloot hij 27 jaar geleden het pad van het ondernemerschap te gaan bewandelen. Eerst nog traditioneel, maar Herman Harms ontwerp en bouwbegeleiding is de laatste jaren uitgegroeid tot specialist in ecologisch bouwen. Alleen, maar ook in teamverband. Samen met Loraine van der Hulst (interieurontwerp) en Wilco Boksebeld (tuinontwerp en -aanleg) heeft hij het concept Adem Wonen ontwikkeld. “In 2008 heb ik het ontwerp gedaan voor ’t Natuurlijk Huus in Raalte. Daar lag de nadruk op gezondheid en zelfvoorzienendheid. Dat idee heb ik met de anderen doorontwikkeld in een formule voor binnen en buiten. Voor mij betekent het dat ik alleen biobased of circulaire materialen gebruik. Met een ademende schil, bijvoorbeeld van stro en leem, kun je supergoed isoleren en tegelijk ventileren. Die twee gaan in de traditionele manier van bouwen niet altijd samen.”

Dus, waar mogelijk wil Herman er in een project zoals hij het zelf omschrijft “graag iets ecologisch in fietsen.” Je merkt heel gauw dat het z’n stokpaardje is. Hij kan dan ook bevlogen vertellen over z’n projecten in de omgeving (Deventer, Olst, Elshof). “Je moet mensen als het ware over een drempel heen helpen. Ze zijn het zo gewend om naar een traditionele bouwer te stappen. Maar als je hoort dat zo’n veertig procent van de productie van schadelijke stoffen uit de bouwkolom komt, dan weet je dat het anders moet.” Durven te kiezen voor vernieuwing, dat is best lastig. De beslissing om met de TismawajewendBand over te stappen naar een dans straatorkest ging ook niet zonder slag of stoot, maar uiteindelijk is iedereen razend enthousiast. “Soms moet je dingen gewoon doen”, stelt Herman terecht.

We komen aan het slot van een boeiend gesprek. Er zijn veel combinaties gelegd tussen zijn werk (ecologisch bouwen) en de grote passie (muziek). De connectie is gezondheid. Beide hebben te maken met ademen en zeker ook met samenwerking. “In de band staat de teamprestatie centraal. In een performance waarbij we altijd op zoek gaan naar de interactie met het publiek zijn er leden die wat meer op de voorgrond bivakkeren. En met die grote sousafoon sta ik wat meer op de achtergrond. Nou ja, bouwen doe je ook samen! Het gaat uiteindelijk altijd om het team en de balans.”

Delen:

Deel dit artikel!