De energiebesparing ligt voor het oprapen, je moet het alleen even zien!

Energie Praktijk Salland helpt ondernemers bij het pad naar een duurzame toekomst

Veel ondernemers in Salland willen best een steentje bijdragen aan de energietransitie. Dat merkt Frank Elders bijna iedere dag als hij het regionale bedrijfsleven bezoekt. “De goede wil is er zeker, maar men vindt het lastig om theorie te vertalen naar praktijk en de juiste afwegingen te maken”, stelt de eigenaar van Energie Praktijk Salland die de ondernemer graag adviseert bij het creëren van de beste oplossing.

Wellicht heb je hem in de privésituatie al eens over de vloer gehad, want Frank is ook als onafhankelijk energieadviseur actief voor de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe. In die rol doet hij energiescans om het energieverbruik binnen de woonsituatie in kaart te brengen en tips te geven over mogelijke besparingen, warmtepompen, zonnepanelen en de balans tussen isoleren en ventileren. Veel ondernemers zijn zich nog niet bewust van het feit dat er ook energiescans beschikbaar zijn voor het bedrijfsleven. Je kunt deze waardevolle scans eenvoudig aanvragen via Energie Support Salland. Sinds 2020 zijn 35 energiescans uitgevoerd. “Hier ligt een geweldige kans. Vooral ook omdat een deel van de kosten wordt vergoed. Kijk alleen al naar de Kring Raalter Werkgevers waarbij meer dan driehonderd bedrijven aangesloten zijn. Een enorm potentieel om samen energie te besparen en duurzaam te ondernemen. Toch zien we al veel mooie resultaten. Door die met elkaar te delen, raken steeds meer bedrijven overtuigd van de voordelen en gaan ze ook deelnemen. Ik spreek de taal van de ondernemers, kan ze helpen en eventueel acties uit handen nemen”, vervolgt de eigenaar van Energie Praktijk Salland. Enerzijds bestaat die hulp bijvoorbeeld uit advies over haalbaarheid en terugverdientijd van zonnepanelen, warmtepompen, ventilatiesystemen. Anderzijds ondersteunt Frank bedrijven bij de informatieplicht energieplicht en het invullen van de Erkende Maatregelen Lijst (EML). Dit geldt voor elke ondernemer die meer dan 50.000 kWh aan elektriciteit of 25.000 m3 gas/warmte verbruikt. “De plicht heeft betrekking op alle energiebesparende maatregelen die je binnen vijf jaar kunt terugverdienen. Die moet je dus zelf in kaart brengen en melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
De Omgevingsdienst, de controlerende instantie, is nu echt aan het handhaven.”

“Het terugdringen van het energieverbruik hoeft ook helemaal niet zo ingewikkeld te zijn”, betoogt Frank. “Ik ben bij een bedrijf geweest dat op een elektriciteitsverbruik van 65.000 kWh zat. Eén maatregel verder en we hebben het al teruggebracht naar dik onder de 50.000 kWh. Dit hebben we bereikt door alle verlichting om te zetten naar led. Vanuit de informatieplicht was hier verder geen actie meer nodig. Wel wilde de ondernemer zelf nog meer besparen en verduurzamen.” Frank is een man van de praktijk en werkt graag met voorbeelden. Zoals die werkplaats met grote machines waar de temperatuur met behulp van een warmtepomp continu op zeventien graden wordt gehouden. “Winter en zomer dezelfde temperatuur… En ze wisten eigenlijk niet dat ze de temperatuur ook konden afstellen op basis van de situatie van dat moment. Hierdoor ging de warmtepomp in de zomer koelen.
Dat kost veel extra energie en het verkort ook de levensduur van de warmtepompen. Door het beter afstellen van de gewenste temperaturen en tijden in de bedrijfshal kon een enorme energiebesparing worden gerealiseerd. Dus, zonder grote investeringen.”

Bouwbegeleider

Of bijvoorbeeld een bedrijf met stofafzuiging (mot en krul) die om 7.00 uur voor honderd procent wordt aangezet en om 17.00 uur weer uitgaat. “De machines zijn voorzien van kleppen om stof af te zuigen. Wanneer alle kleppen van de machines dicht staan, is het niet nodig dat de afzuiging op honderd procent draait. Dit konden we eenvoudig oplossen door de afzuiging te regelen met een drukregelaar. Ook een enorme energiebesparing. Bij elk bedrijf zie je weer andere mogelijkheden. Dat maakt dit werk zo mooi!” De energiescan c.q. -analyse is een mooi onderdeel binnen het takenpakket van Energie Praktijk Salland, maar er is zoveel meer. Zo is Frank ook actief als bouwbegeleider zodat de ondernemer minder wordt lastiggevallen tijdens de uitvoering.
Of wil jij bijvoorbeeld naar gasloos, dan kan hij kort en praktisch uitleggen wat dit betekent. Want, er blijken nog wel eens wat haken en ogen te zitten aan al die mooie plannen. En dus ook de offertes. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de aanleg van zonnepanelen. 

Ook is het bedrijf in staat om onderzoek te doen met behulp van een warmtebeeldcamera. Heel handig om temperatuurverschillen te meten en te zien waar eventueel warmte weglekt door slechtere isolatie. “Het helpt allemaal om meer grip te krijgen op je energieverbruik. En dat is niet verkeerd met de huidige wispelturige energieprijzen.”

 

Energie Praktijk Salland   |   Praamstraat 38   |   Raalte   |   06 1158 4932   |   frank@energiepraktijksalland.nl   |   www.energiepraktijksalland.nl

Delen:

Deel dit artikel!