De succesformule van Warm Beeld als vertrekpunt voor verduurzaming

Bouwkundig specialist, thermograaf en dronespecialist bundelen hun krachten

Nederland moet flink aan de bak als het gaat om verduurzaming. De regering heeft 2050 namelijk uitgeroepen als het jaar waarin Nederland energieneutraal moet zijn. Ook het bedrijfsleven dient als grootverbruiker natuurlijk een behoorlijke duit in het zakje te doen. 

Betekent dit dat we nu massaal moeten investeren in de aanleg van zonnepanelen? “Nee”, zegt Sven Kruger van Warm Beeld in Lemelerveld. “Dan leg je alleen maar een dekentje OVER het pand en doe je dus nog niets aan de energievraag IN het pand.” Wil je de energierekening echt naar het niveau nul krijgen, dan moet je volgens hem juist kijken naar de schil van het gebouw. Reden voor de directeur van Serco Dakspecialisten om samen met twee andere jonge ondernemers een nieuw bedrijf op te richten: Warm Beeld. Binnen deze onderneming zijn drie belangrijke deskundigheden bijeen gebracht: bouwkunde (gebouwen en daken), thermografie en het vliegen/inspecteren met drones. “Precies wat je nodig hebt om goed advies te geven. En je hebt niet met drie partijen, maar met slechts één aanspreekpunt te maken.” Als bedrijf kun je kiezen voor de snelste en gemakkelijkste weg door direct een aantal duurzaamheidsmaatregelen te nemen, maar dat is zeker niet de beste weg. “Ga niet lukraak isoleren”, is zijn heldere boodschap. Veel beter is het om eerst in kaart te brengen waar de ‘pijnpunten’ in het pand zitten en dan pas te kijken welke actie gewenst is. Die inspectie is de grote kracht van Warm Beeld. Met geavanceerde camera’s, drones en software wordt het vastgoed in beeld gebracht, zowel vanuit de lucht als op de grond. Die beelden en meetwaarden komen vervolgens in een beknopte en heldere rapportage. Het is vervolgens aan de ondernemer om te besluiten waar hij wil verduurzamen c.q. renoveren. “Wij doen het onderzoek en het advies, kunnen eventueel ook als gesprekspartner aanschuiven, maar wij houden ons niet bezig met de uitvoering”, geeft Kruger de grenzen aan.

Wet Kwaliteitsborging

Warm Beeld heeft op het juiste moment het levenslicht gezien. Niet alleen de wens tot verduurzaming kan een reden zijn om met het bedrijf zaken te doen; ook de Wet Kwaliteitsborging geeft het jonge bedrijf een enorme impuls. Deze nieuwe wet moet in de komende jaren zorgen voor meer toezicht op bouwwerken. Dan gaat het bijvoorbeeld om zaken als brandveiligheid, maar ook of de beloofde energiezuinigheid wordt gehaald. Aannemers moeten dus met bewijsmateriaal op de proppen komen. “Met onze foto’s en 3d-beelden kun je heel mooi vaststellen of je als bouwer goed werk hebt geleverd. We vliegen rond en je hebt keihard bewijs. Zonder dat we destructief te werk moeten gaan, want we halen niets open”, aldus Kruger die benadrukt dat Warm Beeld als extra optie een 3d-model aanbiedt. “Het gebouw wordt dan tot op de centimeter nauwkeurig in beeld gebracht. Dat kan zowel in thermografisch- als in normaal beeld. Het is tevens een vertrekpunt en praatstuk voor toekomstige renovatie- en verduurzamingsprojecten.” De ster van Warm Beeld is snel rijzende, want het bedrijf is actief voor allerlei soorten opdrachtgevers. Van vastgoedpartijen tot individuele bedrijven en van aannemers tot woningcorporaties. “We worden momenteel ook al ingeschakeld voor drone-inspecties op lastig te bereiken locaties zoals schoorstenen en kerktorens.” 

 

Warm Beeld   |   Handelsweg 6   |   Lemelerveld   |   038 2340 018   |   info@warmbeeld.nl   |   www.warmbeeld.nl

Delen:

Deel dit artikel!