De verplichte AOV

Het duurt nog even, maar de overheid wil in 2024 de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers invoeren. Ondertussen ligt een voorstel klaar over hoe deze AOV eruit gaat zien. Waarom komt er een verplichte AOV en welk voorstel ligt er?

Waarom een verplichte AOV?

Volgens de vakbonden is dit noodzakelijk, omdat werknemers nu een oneerlijke concurrentiestrijd voeren met zzp’ers. Veel zelfstandigen hebben zich niet verzekerd en zijn voor werkgevers mede daarom relatief goedkoop. De vakbonden eisten de komst van de verplichte AOV tijdens de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel. Minister Koolmees van is daar in meegegaan.

Wat houdt de AOV in?

Allereerst geldt de verplichte AOV voor zzp’ers en dus niet voor zelfstandigen met personeel. De verzekering dekt 70% van het laatst verdiende inkomen en keert maandelijks maximaal € 1.650 bruto uit. Dit is het wettelijk minimumloon. De wachttijd is minimaal 26 weken. De premie wordt ongeveer 8% over het inkomen en bedraagt dan maximaal € 200 per maand. Als je zelf al een AOV hebt, dan hoef je de verplichte AOV uiteraard niet af te sluiten.

Wat betekent de komst van de AOV?

In ons land hebben we 1,2 miljoen zzp’ers waarvan 20% een AOV heeft afgesloten. Het is daarom goed dat zelfstandigen nadenken over de manier waarop zij het risico van arbeidsongeschiktheid willen afdekken. Voor sommige beroepsgroepen lijkt de premie van de verplichte AOV lager te worden dan die van de AOV van een verzekeraar.  Het grootste voordeel is misschien wel dat zelfstandigen met een medisch verleden zich dan ook kunnen verzekeren. 

Tot 2024 is het verstandig op zoek te gaan naar een andere, betaalbare oplossing. Ik daag je graag uit om daarover met ons in gesprek te gaan.

Hendrik Kooijmans
vanbruggenadviesgroep.nl/raalte

Delen:

Deel dit artikel!