DERIX Nederland: bouwen én CO2-uitstoot naar beneden, het kan echt!

Een nieuwe manier van bouwen met dank aan een oude bekende

Tegenstrijdiger als dit kom je het bijna niet tegen. Nederland heeft een flinke inhaalslag te maken als het gaat om woningbouw. Tegelijkertijd ligt er een heldere opdracht om de CO2-uitstoot naar beneden te krijgen. Dan ben je geneigd te denken dat dit een kansloze missie is en dat je op één van de twee fronten (flink) moet inleveren. Niet als het aan DERIX ligt. De Duitse onderneming verovert Nederland met een nieuwe manier van bouwen. Met cross laminated timber oftewel kruislaaghout.

We spreken met Johan Paul Borreman van DERIX gelijmde houtconstructies. Dan denk je misschien dat we naar de Randstad moeten reizen. Of op z’n minst naar Utrecht, Amersfoort of Zwolle. Maar nee, het kantoor heeft Lierderholthuis als vestigingsplaats. In het kloppend hart van Salland, daar gebeurt het allemaal.

“Nederland is nagenoeg onbekend met dit fenomeen. We zijn een projectenorganisatie met 8 mensen die verantwoordelijk zijn voor engineering, acquisitie en montage van houtbouwprojecten. En vanuit ons kantoor sturen we de ultramoderne fabriek in Duitsland (280 medewerkers) rechtstreeks aan. Zo werken we bijvoorbeeld aan het hele bijzondere project SAWA in Rotterdam. “Een 50 meter hoog houten appartementencomplex”, zegt hij met een veelzeggende glimlach die zijn trots niet kan verhullen.

IKEA-kast

De trots is terecht, want DERIX heeft de traditionele bouwwereld verrast met een (ver)nieuwe(nde) manier van bouwen. Zeker als je nagaat dat wordt gebouwd met een oude bekende, namelijk hout. “Als je gaat bouwen met hout, kun je beide doelstellingen – meer huizen bouwen én de afspraken in het Klimaatakkoord – ‘gewoon’ realiseren. Hout is namelijk veel lichter en in transport dus minder vervuilend dan de andere bouwmaterialen. Bovendien slaat het CO2 op. Niet onbelangrijk in de wetenschap dat het bedrijfsleven op termijn waarschijnlijk te maken gaat krijgen met een CO2-belasting.”

 

 

 

 

 

 

Hout is natuurlijk een breed begrip. En in het geval van DERIX moeten we het dus nuanceren tot kruislaaghout. Uitsluitend vurenhout, afkomstig van de fijnspar. Het wordt toegepast in vloeren, daken en wanden. De voordelen zijn legio. Het is superstabiel en in staat om grote krachten op te nemen. “Hout is bijvoorbeeld drie keer zo sterk als metselwerk”, stelt Borreman zonder dralen. De houten panelen worden op maat gezaagd in de fabriek in Duitsland. “Alles is kant en klaar en kan op locatie als een IKEA-kast in elkaar worden gezet. Je krijgt dus een aanzienlijk kortere bouwtijd.” Met de Nederlandse nevenvestiging timmert het Duitse familiebedrijf inmiddels flink aan de weg. Wat te denken van het nieuwe hoofdkantoor van de Triodos bank in Driebergen/Zeist of de bouw van Hotel Jakarta in Amsterdam. “Tevens zijn we in Nederland de eerste bouwer van een houten appartementengebouw (45 meter hoog in Amsterdam-Noord).”

Ontbossing

Het zijn grote en prestigieuze projecten. En Salland? Afgezien van het hospice in Raalte en enkele woningen in Wijhe en Mariënheem is deze regio een witte vlek. Dat is voor Borreman reden om nu zijn visie te delen. “Het lijkt misschien alsof we alleen maar groot willen bouwen. Dat is natuurlijk wel prettig en nodig om een bepaald volume te halen, maar we vinden het belangrijk om goede houtbouwprojecten te blijven maken waarbij een prettige samenwerking voorop staat. Dus zowel grote als kleine projecten.”
DERIX is in Nederland koploper als het gaat om bouwen met cross laminated timber. Mede om die reden is de ondernemer uit Lierderholthuis dan ook een veel gevraagd spreker. Of het nu gaat om een congres met vakgenoten of een zaal met studenten, het is belangrijk om kennis en ervaring te delen. Er heersen namelijk nog veel mythes rondom houtbouw. Vaak gaat het om duurzaamheid en circulariteit. Logisch, want het is een belangrijk uithangbord. En ook DERIX spant zich natuurlijk in voor duurzaam geproduceerde bossen. Voor elke boom uit Duitsland en Noord-Europa worden zelfs twee bomen terug geplaatst om ontbossing tegen te gaan. Maar Borreman komt er wel een beetje van terug.

“Het product is zoveel meer dan alleen duurzaam. Het is een technisch uniek product en het past perfect in het conceptuele bouwen waar we met z’n allen meer naar toe moeten. Huizen bouwen in de fabriek! Daarmee kun je het tekort aan vaklieden opvangen, voldoen aan de enorme vraag naar woningen en gelijktijdig ook aan de duurzaamheidsdoelstellingen voldoen!”

DERIX Nederland
Herenbrinksweg 3b
Lierderholthuis
0572 366 280
j.borreman@derix.nl
www.derix.nl

Delen:

Deel dit artikel!