Duurzaam installeren is vooruitzien

Een woning of bedrijfspand moet als een warme jas voelen voor wie er dertig jaar gaat wonen of werken. Dan is het bij duurzame (ver)bouw van belang om vooraf alle voors en tegens goed af te wegen en waar nodig out-of-the-box te denken, zeker ook in het licht van de installatietechniek. Duurzaam installeren is nu eenmaal vooruitzien.

Neem de restaurantwereld als voorbeeld. Met de benodigde afzuiging, ventilatie, koeling, verlichting en meer stelt een restaurant hoge eisen aan de installatietechniek. Wie een restaurant in een bestaand pand wil realiseren, doet er dan ook goed aan vooraf met een installateur te gaan kijken. Mogelijk luidt het advies uit te kijken naar een andere locatie wanneer de benodigde installaties niet zonder extreem hoge kosten te realiseren zijn.

Passend ontwerp

Een goede verkenningstocht in het voortraject staat garant voor een versnelde sprong richting een passend ontwerp. Daarbij is het van belang niet alleen met een theoretische, maar ook met een praktische blik naar bijvoorbeeld de renovatie van huurwoningen te kijken. Met het oog op het comfort voor huurders en voorkomen van nieuwe investeringen op korte termijn kan het interessant zijn specifieke oplossingen aan de voorkant mee te financieren.

Positief effect

Vanuit de installatietechniek gestuurde adviezen aan de voorkant hebben dus een positief effect op het kostenplaatje van investeerders en het woon- of werkcomfort van eindgebruikers. Zo ook op het gewenste proces van een snelle en vlekkeloze (ver)bouw, evenals goed onderhoud vormgegeven in een Meerjarenonderhoudsplan (MOP). En wat te denken van huurcontracten voor gegarandeerd een langere termijn dankzij het woon- en werkcomfort aan de voorkant voorzien?

Delen:

Deel dit artikel!