Ecologisch en economisch gaan hand in hand bij ondernemer Marc Binnenpoorte

Binnenpoorte Hoveniers grijpt nieuwbouw aan om nog groenere uitstraling te creëren

Als je iedere dag de samenwerking mag aangaan met Moeder Natuur, dan ben je een gelukkig mens. Marc Binnenpoorte, eigenaar van Binnenpoorte Hoveniers, is de eerste om dat beeld te bevestigen. Het is voor hem veel meer dan werk, het is een soort ‘commitment’. Als je dan besluit om nieuw te bouwen, dan gaan de gedachten automatisch in de richting van termen als energieneutraal en duurzaam. “We zijn een groen bedrijf en dat willen we graag laten zien.”

De oplevering van het nieuwbouwpand – werkplaats, kantine en kantoor – ligt inmiddels al weer ruim een half jaar achter ons. Maar nog iedere dag loopt Binnenpoorte vol trots en vooral ook met heel veel plezier naar zijn onderkomen. “Al bij de eerste presentatie van ‘Marten ontwerpt’ klopte het als een bus. We krijgen aan de lopende band complimenten. Het is professioneel en zeker ook gastvrij. Je komt nu veel vriendelijker binnen. Dat is zeker ook te danken aan de creatieve inrichting die onder verantwoordelijkheid van mijn vrouw tot stand is gekomen. Dus geen systeemplafond, maar gebruik van natuurlijke materialen en vintage meubelen in de vorm van oude schoolstoeltjes.”

De ondernemer windt er geen doekjes om. Na 25 jaar was echt het moment aangebroken om zijn bedrijfsruimte flink aan te pakken. “Het paste niet meer bij de huidige tijd. En nu kunnen we weer voor 25 jaar vooruit!”, geeft hij aan ongelooflijk tevreden te zijn over de samenwerking met diverse bedrijven uit de regio. Hetzelfde gevoel heeft Binnenpoorte bij de wisselwerking met de gemeente Raalte. “Dat liep vanaf het eerste gesprek met de ruimtecoach als een tierelier.”

Infiltratie regenwater

Binnenpoorte Hoveniers is niet over één nacht ijs gegaan bij de bouw van het nieuwe bedrijfspand. Alleen het sedum dak moet nog worden gerealiseerd. Voor het overige zijn vele mooie maatregelen genomen op het gebied van duurzaamheid. Dan moet je denken aan gasloos met behulp van warmtepomp, zonnepanelen, maar samen met de gemeente is ook kritisch gekeken naar de infiltratie van regenwater. “De gemeente gaf aan dat we 30 kuub moeten kunnen infiltreren. Dan kun je kiezen voor heel veel infiltratiekratten, maar we hebben uiteindelijk besloten om een sloot te creëren. Hierdoor zijn we in staat om 120 kuub, dus vier keer zoveel, water te verwerken. Gemeente blij, wij blij!”

Het nieuwe onderkomen past bij de huidige status van Binnenpoorte Hoveniers. Het bedrijf met drie medewerkers kom je vaak tegen in deze regio. Zowel bij de particulier, in het zakenleven als bij overheidsinstellingen. Als het aan de eigenaar ligt, gaat het aandeel bedrijfsgroen nog wel wat omhoog. “Het is jammer dat het vaak nog een sluitpost is, terwijl je zo’n andere uitstraling aan jouw bedrijfspand kunt geven. Een paar vierkante meter groen doet al wonderen”, stelt Binnenpoorte die dan ook trots is op z’n eigen gemeente. “De gemeente Raalte is op dit moment bezig met het project Groen Samen Doen. Inwoners en bedrijven worden aangezet tot meer groen in de tuin in plaats van alleen maar tegels!”

Binnenpoorte Hoveniers
Wijheseweg 10a
8101 MB Raalte
0572 35 58 11
info@binnenpoorte.nl
www.binnenpoorte.nl

Delen:

Deel dit artikel!