“Wij zorgen dat de weg naar ondersteuning zo kort mogelijk is”
Waar moet je als ondernemer in de regio naartoe als je hulp nodig hebt? Of je nu een hr-vraagstuk hebt, wil verduurzamen of op zoek bent naar personeel: het aanbod aan programma’s, loketten en instanties is in Regio Zwolle groot. Soms iets té groot, waardoor het overzicht verdwijnt. Lisa Heethaar en Paul Veld zetten zich namens Regio Zwolle in voor een toegankelijke, regionale dienstverlening. Hun doel: zorgen dat elke ondernemer op de juiste plek terechtkomt, zonder gedoe.
De oorsprong van de regionale ondersteuning ligt in de coronatijd. Paul vertelt: “Ondernemers zaten met hun handen in het haar. Alles ging dicht. Wat kon er nog wel? Welke aanpassingen waren nodig? We wilden graag helpen, maar wisten niet hoe. Daarom zijn we ondernemers gaan bellen en dat werkte.” Die persoonlijke aanpak is uitgegroeid tot een regionale werkwijze. De 22 Regio Zwolle-gemeenten die meedoen, stellen lokale teams samen. Deze ondernemersteams bestaan uit een publiek-private mix van onder meer accountmanagers, beleidsadviseurs op het gebied van economie en arbeidsmarkt, vertegenwoordigers van WSP, regionale dienstverleners, de mkb-ambassadeur en leden van lokale onder-nemersverenigingen. Zij houden contact met ondernemers en zorgen voor een continue uitwisseling van signalen, kennis en thema’s.
Lisa: “De ondernemersdienstverlening is gebaseerd op het idee dat ondernemers lokaal worden gedragen en regionaal verbonden zijn. Zo komt de hulp daar waar die nodig is. Niet via top-down, maar van dichtbij.” De kracht van de aanpak zit in het vertrouwen. Ondernemers stappen niet zomaar naar het gemeentehuis, terwijl het antwoord daar wel kan liggen. Liever stellen ondernemers vragen aan iemand die ze op de markt, bij het bedrijfsbezoek of op vrijdagavond bij de voetbalclub tegenkomen. “Dat moet ook kunnen”, zegt Paul. “Die lokale accountmanager of ondernemersvereniging is vaak de brug, en wij zorgen dat er snel iets met hun kwestie gebeurt.” Het uitgangspunt is: luisteren en doen. “We bedenken geen plannen voor ondernemers”, zegt Lisa. “We reageren op wat ze nodig hebben.” Zo bleek uit belacties dat veel kleinere mkb’ers zonder hr-afdeling meer informatie wilden over strategisch personeelsbeleid. In no-time werden er vier masterclasses opgezet. Telkens bij een ander bedrijf, zodat ondernemers ook van elkaar konden leren. Paul: “Het eigenaarschap ligt bij de ondernemer. Wij maken de weg naar ondersteuning zo kort mogelijk. Soms via een programma, soms via iemand die weet waar je moet zijn.” Het doel: een duurzame structuur waarin ondernemers snel geholpen worden, ongeacht verkiezingen of wisselingen in het bestuur. “We bouwen aan een regionale werkwijze, dichtbij de ondernemers”, zegt Lisa. “Niet afhankelijk van een tijdelijk project of politieke cyclus, maar verankerd in de regio en gedragen door de uitvoerders.” Bezoek ondernemeninregiozwolle.nl voor een programma of lokaal contactpersoon.
Gezamenlijke transitie
Enkele thema’s die leven bij ondernemers: digitalisering, circulariteit, krapte op de arbeidsmarkt en kunstmatige intelligentie. Hierin ondersteunt de ondernemers-dienstverlening door ondernemers te helpen hun koers te bepalen. “Sommigen zien kunstmatige intelligentie als iets van later, maar het raakt hun bedrijf nu al”, vertelt Lisa. “Wij reiken voorbeelden, experts en programma’s aan die verder kunnen helpen. Deze behoefte komt van de ondernemers zelf, en samen gaan we van vraag naar actie.” Soms komt een idee van ondernemers zelf, soms wordt een thema aangebracht. Cruciaal is dat de aanpak aansluit bij hun praktijk en niet verzandt in beleidstaal. Paul: “We willen honderden ondernemers ondersteunen met concrete oplossingen van anderen die vergelijkbare uitdagingen al hebben aangepakt.”
Wat Lisa en Paul het meest motiveert? De energie bij mensen die hun netwerk openstellen, kennis delen en zich inzetten om ondernemers verder te helpen. Paul: “De constante factor zijn de mensen in de uitvoering. Zij maken het verschil, ook als bestuurders alweer zijn vertrokken.” Lisa: “We leggen de verbinding tussen publiek en privaat en bouwen aan een stevige fundering. Ondernemers worden gehoord én mogen meedenken over beleid. Die gelijkwaardigheid zie je terug in hoe iedereen samenwerkt. Daar zit toekomst in.”
Regio Zwolle is een samenwerking van 22 gemeenten, vier provincies, onderwijsinstellingen, werkgevers- en werknemersorganisaties en publieke partners.