Gerben en Yvonne Bentum runnen familiebedrijf 25 jaar
In een kwart eeuw kan er veel gebeuren. De wereld verandert. Gewoontes veranderen. En onze manier van uitgaan? Die verandert ook! Gerben Bentum van Eet- en drinklokaal De Slinger weet er alles van. Samen met zijn vrouw Yvonne runt hij het familiebedrijf 25 jaar. En in die tijd heeft het bedrijf allesbehalve stil gestaan.
De zon schijnt op het terras van De Slinger. Een groepje geniet van een kopje koffie in hartje Wijhe, terwijl een clubje oudere mannen binnen in het gezellige café biljart speelt. Af en toe klinkt er een enthousiaste of teleurgestelde kreet. Als je denkt dat je daarmee alles hebt gezien, schuilt er achter de stalen deuren nog een grote verrassing: een grote, moderne zaal die dankzij de schuifwanden in twee delen opgesplitst kan worden. “Ja, mensen zijn altijd verrast als ze hier binnenstappen”, zo vertelt Gerben Bentum. “Als je alleen het café aan de voorkant kent en je loopt door naar achteren, dan weet je niet wat je ziet. Het is opeens een hele andere wereld. Dit maakt De Slinger zeker uniek! Ook omdat we als één van de weinige zaalbedrijven midden in een winkelcentrum zitten. Dat geeft toch een gezellig aanzicht.” Gerben praat vol liefde én met glimmende ogen over het familiebedrijf dat zijn ouders 57 jaar geleden begonnen. Ze verkochten eerst patat, ijs en snoepjes, maar later volgde er ook een barretje. “In 1999 overleed mijn moeder na een kort ziekbed en kwam mijn vader er alleen voor te staan”,
zo blikt Gerben terug. “Ik werkte al jaren in de horeca, dus mijn vrouw en ik hebben toen de keuze gemaakt om het bedrijf direct over te nemen. Op dat moment deden we nog van alles, maar wij wilden ons duidelijker op de horeca richten. Bentum werd De Slinger – naar de bijnaam van mijn vader – en ons bedrijf werd een echt dorpscafé.”
Het bedrijf onderging een mooie transformatie en het bleek zeker niet de laatste. Want naarmate de jaren verstreken, zagen de eigenaren de uitgaansgewoontes veranderen. “Vroeger kwamen gasten hier om 20.00 uur binnen, dronken ze een kop koffie en bleven ze de hele avond hangen om bier te drinken en voetbal te kijken. Dat is niet meer. Corona heeft daarin ook veel veranderd. We zijn veel sneller geneigd om even lekker te gaan lunchen of om ’s avonds buiten de deur te gaan eten. Maar stamgasten die om 16.00 uur op een kruk aan de bar zitten? Dat is iets van vroeger. En als bedrijf moet je daarin mee. Om De Slinger toekomstbestendig te maken, hebben we gekozen voor een hele andere bedrijfsvoering. Ik werkte zelf jarenlang in de zalenwereld, dus dat voelde als een logische stap. Zeker ook omdat we hierachter de ruimte hadden. Vlak voor corona besloten we een zaal achter ons pand te bouwen.”
Tevreden
In de coronatijd moesten Gerben en Yvonne flink knokken om hun hoofd boven water te houden, maar inmiddels staat de vernieuwde versie van De Slinger als een huis. Op het terras en in het eetcafé genieten mensen van een kop koffie, lunch en een fijn diner of borrel. Aan de achterkant is er alle ruimte voor feesten en zakelijke bijeenkomsten.
“We kunnen de ruimte vergroten en verkleinen dankzij de wanden”, wijst Gerben. “Zo kunnen we dit tussenstuk bij de grote zaal aantrekken, maar kan deze ook los worden gebruikt voor vergaderingen of kleinere bijeenkomsten. Inmiddels huizen we al zo’n dertig verenigingen. De zaal is van alle moderne gemakken – audio, licht en schermen – voorzien en perfect voor allerlei feesten én netwerkevents. Je hoeft zelf helemaal niks te regelen. En wat mij betreft is dat ook onze grootste taak als horeca; totale ontzorging. Wij willen altijd zo dicht mogelijk bij de wens van onze gast komen. Als dat lukt, zijn wij tevreden.”
Tevreden is de familie Bentum op dit moment sowieso. Ze zijn blij met de ontwikkelingen van hun bedrijf. En dat is vader Bentum ook. “Hij is 82 en komt elke dag nog op zijn scootmobiel aanrijden voor een kop koffie”, zo glimlacht Gerben. “Hij is heel trots. En dat zijn wij ook! Op onze zaak én op ons 25-jarig jubileum. Tegelijkertijd kijken we ook alweer vooruit. We zijn namelijk begonnen met gesprekken over nieuwe uitbreidingen. We willen in de toekomst graag een losse zaalingang creëren. Daarnaast willen we een stuk bij onze keuken aanbouwen. Het eten wordt een steeds groter onderdeel van ons werk, dus daarin willen we graag verder investeren.”
Eet- & drinklokaal De Slinger | Langstraat 12 | Wijhe | 0570 524 503 | info@deslinger.nl | www.deslinger.nl