Einde Romeins tijdperk internationaal handeldrijven

Voor mkb’ers en kleinere grootzakelijke klanten zijn internationale handelstransacties niet altijd eenvoudig. Het vraagt om expertise die niet alle bedrijven in huis hebben en het blijkt lastig om externe financiering te vinden voor de transacties. In een onderzoek van het World Economic Forum noemen Nederlandse bedrijven “toegang tot handelsfinanciering” de op-één-na grootste “problematische factor” bij het exporteren. We.trade biedt uitkomst.

We.trade is een digitaal handelsplatform op basis van de nieuwste technieken, waaronder blockchain. Internationale ondernemers maken met we.trade hun import- en exportprocessen eenvoudiger, betrouwbaarder en efficiënter. Bovendien verhoogt het transparantie van geld- en goederenstromen. We.trade is een initiatief van negen Europese banken waaronder de Rabobank die hiermee als eerste Nederlandse bank met een werkende blockchaintoepassing voor de internationale handel van start is gegaan.

Einde aan onzekerheid bij internationale transacties
Rudy Dries: ”Transacties tussen twee bedrijven uit verschillende landen brengen vaak onzekerheid met zich mee. Deze risico’s zijn voor internationaal actieve bedrijven soms een aanleiding om niet of beperkt te importeren of exporteren, of om grotere risico’s te nemen dan gewenst (vooruitbetaling of achteraf geld ontvangen). We.trade lost dit op door alle betrokken partijen te verbinden. Niet alleen de koper en verkoper, maar ook de betrokken banken en de transporteur.
Dit vergroot de transparantie en zorgt ervoor dat transacties makkelijker en veiliger plaats kunnen plaatsvinden.“

De voordelen van we.trade
• Veilig en transparant afspraken maken met jouw handelspartners.
• Minder papierwerk dan bij een huidige handelstransactie.
• Alle partijen op we.trade zijn klant van een van de aangesloten banken in Europa. Zo kun je ervan op aan dat je zaken doet met een vertrouwde partij van de bank.
• Automatische betaling dankzij een ‘smart contract’. Met het contract spreek je af dat de betaling plaatsvindt nadat aan de voorwaarden is voldaan.
º Bijvoorbeeld na de factuurverzending of de ontvangst van goederen.
º Betaling gegarandeerd door bank koper
• Je kunt eenvoudig en snel je bank inschakelen om werkkapitaal eerder vrij te spelen door vorderingen te verdisconteren.

Romeinen
We.trade is een uitbreiding van de financieringsoplossingen die de Rabobank biedt aan handelende bedrijven. “Veel van die traditionele oplossingen zijn voor kleinere bedrijven eigenlijk te complex en te duur”, zegt Dries. Hij verwacht dat we.trade een impuls geeft aan mkb’ers die willen groeien via internationale handel. Een enorme stap vooruit, vindt hij: “De huidige manier van internationaal handeldrijven, met alle papierstromen en controlemomenten, is nog uitgevonden door de Romeinen. Het werd tijd voor een update.”

Wil je meer weten over de mogelijkheden die we.trade kan bieden voor het vereenvoudigen van je import- en export processen neem dan gerust contact op.

Rudy Dries
Specialist Financiële Logistiek
www.rabobank.nl/salland

Delen:

Deel dit artikel!