ET Raalte van Bart Groot Beumer opereert zelfstandig onder de paraplu van VDK

“Ik heb nog steeds niks met auto’s”

Hij moet even op gang komen, maar als hij eenmaal over zijn vak praat, dan is Bart Groot Beumer niet te stoppen. Trots en bevlogen vertelt hij over zijn bedrijf, Elektro Techniek Raalte (ET Raalte). Zijn bedrijf? Ja! Of eigenlijk nee…? Of is het misschien ja én nee? Bart Groot Beumer wil graag eens uitleggen hoe dat precies zit.

Eerst terug naar het begin. Hoe gaat dat lampje aan? Welke draadjes horen bij wat? Bart Groot Beumer was al jong gefascineerd door de elektrotechniek. Vond hij razend interessant. Maar toen Bart op zijn veertiende op het vmbo een richting moest kiezen, wist hij het niet. “Nou ja, eigenlijk wist ik het wel”, verklapt hij nu. “Elektrotechniek natuurlijk. Maar dan moest ik vanuit Raalte naar Nijverdal, en dat vond ik veel te ingewikkeld en alle vrienden zaten in Raalte. Dus koos ik voertuigtechniek. Haha, dat sloeg nergens op.’’ Hij grinnikt. “Ik heb nog steeds niks met auto’s.” Gelukkig zat hij niet geheel op het verkeerde spoor, want via het Deltion College in Zwolle haalde Bart alsnog zijn felbegeerde diploma’s in de elektrotechniek.

Technische ontwikkeling

Bart was altijd bezig met het ‘spelen’ met elektra. Zo kluste hij in zijn tienerjaren bij de Powershop. “Kabels repareren, verdeelkasten bouwen, lampjes indraaien. Later hielp ik met de op- en afbouw bij festivals, bij Dauwpop, bij Ribs & Blues, Stöppelhaene.” Ook volgde Bart een avondopleiding via Beekman Elektro. “Ik leerde heel veel in de praktijk.” Dat doet hij trouwens nog steeds. In zijn vakgebied razen de technische ontwikkelingen door, en Bart gaat daar bevlogen in mee. Een eigen bedrijf, dat wilde Bart Groot Beumer wel. Zo startte hij zeven jaar geleden, samen met Roy Schulten (toen directeur van ITR) het bedrijf Elektro Techniek Raalte. Een spiksplinternieuw bedrijf. Groot Beumer en Schulten vormden samen de directie en ze groeiden in een paar jaar tijd naar een bedrijf met zes medewerkers.

ET Raalte“In 2019 is ET Raalte ondergebracht bij de VDK-groep”, legt Bart uit. “Roy is in de directie van de VDK-groep opgenomen en ik werd bedrijfsleider van ET Raalte. Ik ben zelfstandig, onder de paraplu van de VDK-groep. Ik ben nog steeds vrij om te ondernemen, zo kies ik mijn eigen inkoop. Voor mij voelde deze stap niet als een verandering. Ik heb trouwens nooit een functienaam op mijn visitekaartje gehad, dus noem me directeur, bedrijfsleider of werkvoorbereider. We proberen met z’n allen een mooi stukje werk te maken en welke functie je dan vervult is niet van belang, je doet het met elkaar. Ik werk momenteel met zeven man personeel, vooral hier in de regio. Onderhoud, utiliteitsbouw, woningbouw op maat, zonnepanelen, laadpalen, elektrotechniek dus.” Momenteel is ET Raalte bezig met een grote klus in een ruime vrijstaande woning in Meppel. “We automatiseren de hele woning. Camera-, inbraak- en brandbeveiliging. We leggen een heel datanetwerk aan. We programmeren de verschillende onderdelen, zodat alles automatisch gaat. Als je binnenkomt gaat het licht aan, en als je ’s nachts naar de badkamer loopt, gaat verlichting aan op een gedempt niveau. Het is de vierde woning die we in dit systeem doen. Overal komen bewegingssensoren en we kunnen alle verlichting programmeren geheel naar de wens van de klant.’’ Bart Groot Beumer vindt het een prachtige klus, waar hij wel meer van wil hebben.

Ondernemerschap

Elektrotechniek, het is voor Bart geen ‘levenloos ding’. Voor hem is de techniek altijd verbonden met mensen. Bij Ribs & Blues is Bart inmiddels als vrijwilliger de coördinator van de op- en afbouw en bij carnavalsvereniging Stöppelkaters zit hij in het bestuur. Zijn vader, Ton Groot Beumer, voorzitter van Ribs & Blues sinds 2001, wees zijn zoon niet alleen de weg in het ondernemerschap, maar ook in de verbinding. “Vind ik prachtig, die gezelligheid bij deze evenementen en het ontmoeten van nieuwe mensen. Ik spreek mensen, het is ontspanning en gezellig. Het is buff elen geblazen om de technische dingen op te bouwen. Zodra alles klaar is en je ziet mensen genieten, dan weet je dat je het goed hebt gedaan. Daar geniet ik dan weer van. En zo gaat het ook op het werk. Zodra je ziet dat mensen blij zijn met het resultaat, ben ik daar weer trots op. Dat we dat met elkaar mooi hebben gedaan, want we doen het met z’n allen!”

De VDK Groep is een topspeler in de installatietechniek met meer dan drieduizend werknemers, verdeeld over meer dan zestig bedrijven door heel Nederland. Oprichter van VDK Groep is Frans van der Kolk. Hij heeft een filosofie waarbij de klant centraal staat, en alle bedrijven zelfstandig binnen de VDK Groep opereren.

Elektro Techniek Raalte
Boeierstraat 7
Raalte
0572 – 353 225
info@elektrotechniekraalte.nl
www.elektrotechniekraalte.nl

Delen:

Deel dit artikel!