Flexible+ benadrukt: bedrijfshulpverlening is een zaak van levensbelang!

Flexible+ kan de nut en noodzaak niet vaak genoeg benadrukken

Probeer je de volgende situatie eens in te beelden. Je bent elektromonteur en gaat samen met drie collega’s voor een klus naar het zuiden van het land. Het loopt gesmeerd, je doet samen snel een bakkie koffie en dan ineens zie je één van de collega’s in elkaar zakken. Iedereen heeft direct in de gaten dat het misse boel is en dat er snel actie wordt ondernomen. 

Een paar seconden lang kijken de mannen elkaar aan, maar dan is één van hen al begonnen met de reanimatie. Als de ambulance arriveert, is het slachtoffer in leven en in het ziekenhuis blijkt later dat hij na een noodzakelijke ingreep prima verder kan met zijn leven. De helper krijgt van alle kanten complimenten over zijn adequate optreden en dankt het moment dat hij een BHV-cursus heeft gevolgd. “Daarmee kun je echt levens redden”, vertelt Rick Spijkerboer van Flexibele+ in Raalte. 

Hij snapt dat men (lees: de overheid) de bal graag bij een werkgever neerlegt. Per werkruimte wordt minimaal één BHV’er aanbevolen. Toch is het in zijn ogen een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de ondernemer en zijn medewerkers. “Waar het in eerste instantie om gaat, is dat iedereen zich bewust is dat BHV goed is voor het bedrijf. De volgende stap is om met elkaar in gesprek te gaan om te achterhalen wie de cursus heeft gedaan. Het kan natuurlijk zijn dat je het meeneemt vanuit een vorige baan en dat de huidige werkgever er niet van op de hoogte is.”

Flexible+ heeft het belang van BHV tijdig onderkend, omdat door het hele land allerlei uitzendkrachten actief zijn op het gebied van bijvoorbeeld elektra, gas en asbestsanering. Dan ben je vaak in kleine teams actief en is het goed om te weten wie snel kan ingrijpen als zich iets voordoet. “Meestal gaat het om kleinere zaken als een valpartij of een snijwond. Ook dan is het fijn als iemand weet hoe je een verbandje moet leggen. Maar er kan zich ook een ernstige situatie aandienen waarbij je iemand moet reanimeren.”

Uiteindelijk heeft Flexible+ zelfs een commercieel model uitgerold. Naast VCA-trainingen waarbij de nadruk ligt op veilig werken worden in het hele land BHV-cursussen verzorgt. Dat kan op locatie – van buurtcentrum tot grote werkplaats in het eigen bedrijf – maar ook in het onderkomen van Flexible+ in Raalte dat de cursussen en trainingen binnenkort ook via LinkedIn gaat aanprijzen. “We hebben daar hele mooie animaties voor laten ontwikkelen.”

Delen:

Deel dit artikel!