Frank Looyé blijft tot in de eeuwigheid op zoek naar de ultieme adrenalinerush

De quad is een prachtige uitvinding voor snelheidsduivels op leeftijd

De haren iets grijzer, het postuur iets forser, maar wie de moeite neemt om diep in de ziel van Frank Looyé te kijken, vindt echt nog wel die snelheidsduivel van pak ‘m beet twintig jaar geleden. “Op de motor had ik slechts twee standen: niks of alles. En met de auto deed ik jaren mee aan sprintwedstrijden.” Natuurlijk komt dan toch dat onvermijdelijke moment dat je het wat rustiger aan gaat doen. De motor en raceauto zijn nu ingeruild voor de quad. “Hoe hard ie gaat? Nou, dat varieert. Van tachtig tot tweehonderd kilometer per uur…”, zegt hij met een grijns van oor tot oor.

Je kunt het voertuig veranderen, maar niet de persoon. Dat is dus eigenlijk de enige conclusie die we aan de stamtafel in de prachtig gelegen woning op het Haarlese platteland kunnen trekken. De woonkamer neemt even de plek in van het kantoor, want die ligt bezaaid met orders voor Natuurlijk Graniet, het bedrijf van Frank en Jantine Looyé. Privé en zakelijk loopt toch al een beetje door elkaar, want het stel heeft het bedrijf aan huis. 

Zijn huidige grote hobby begint met de aanschaf van een quad voor zijn zoon Bhoi. En toen één voor hemzelf. En één voor Jantine. Maar, het bleef niet alleen bij het rijden, want ook het sleutelen kwam er bij. En het wakkerde de ondernemersgeest in hem aan. “Er gaan soms dingen kapot, dus je hebt onderdelen nodig. Dat is apart spul en het werd mij duidelijk dat je er wekenlang op moet wachten. Nou, dan doen we het toch zelf”, vertelt hij over de ontstaansgeschiedenis van de groothandel Gorilla Quad Parts. “Dat loopt ook al weer aardig uit de klauwen. Onze onderdelen gaan de hele wereld over. Het begon kleinschalig, maar inmiddels hebben we een aardige voorraad aangelegd. De quadrijder wil rijden en niet zes weken wachten!”

Flink los op een rotonde

Passie, hobby en ondernemerschap vinden elkaar helemaal in een overheerlijke cocktail als het gaat om de organisatie van quadtrips (kleine groepen tot ongeveer tien personen) en -meetings (grotere groepen). In binnen- (o.a. Bouwvakfeest Nieuw Heeten) en buitenland (o.a. Frankrijk, België, Luxemburg en Duitsland). “Veel werk? Ach, dat valt reuze mee. Een draaiboekje heb je in twee à drie uur in elkaar gezet. Het mooie van het buitenland is dat we daar met een andere quad de natuur in kunnen. Zo hebben we in Kroatië al eens een tocht van 140 kilometer door het bos gemaakt. Met ons type quad kunnen we in Nederland alleen op de weg uit de voeten. Het liefst wel binnenwegen”, geeft Looyé aan dat het met de snelheid wel meevalt. “Al zoek je de grenzen natuurlijk wel op. En af en toe gaan we flink los op een rotonde. Lekker driftend door de bocht. De ervaring van quad rijden kun je eigenlijk nergens mee vergelijken. Misschien alleen enigszins met de vrijheid van de motor. Al remt een motor in de bocht af, terwijl wij dan juist gas geven…”

Wie Frank een beetje kent, vraagt zich ongetwijfeld af of hij stiekem meer dan 24 uur in een dag heeft. Zeker als je nagaat dat hij in vijf werkdagen al meer dan twaalf uur nodig heeft om diverse soorten natuursteen te verwerken voor diverse doeleinden. En dat hij regelmatig ook op zaterdag en zondag actief is, voor zowel Natuurlijk Graniet als Gorilla Quad Parts (www.gorillaquadparts.nl). Hoe vindt hij dan de tijd om zich aan zijn grote passie te wijden, het rijden op en het sleutelen aan quads? “Het mooie van Natuurlijk Graniet is dat we heel precies werken, maar dat het proces wel geautomatiseerd verloopt. Dus, als het eenmaal is ingesteld, doet de machine zijn werk. En kan ik tussendoor af en toe even sleutelen. Of zelfs een kort ritje maken.”

Perfectionistisch

De logische vraag in deze rubriek is of er parallellen te trekken zijn tussen het werk (bewerken van natuursteen) en de hobby (de quads). Frank denkt even na, maar kan zo even niets bedenken, maar Jantine schiet hem een beetje te hulp. “Het perfectionistische. Zowel in het werk als de hobby wil je het beste in jezelf naar boven halen.”

We helpen een klein beetje: een andere overeenkomst is dat de mens (in principe) de machine beheerst en zeker niet andersom. Want, zoals Looyé in een eerder SOM-interview over zijn werk al liet weten: “Het mooie is dat de mens achter de machine nog wel wat in de melk te brokkelen heeft. Ik ga ook graag net een stapje verder dan de machine.” En na wat we vandaag over zijn passie hebben gehoord, is die lijn zeker door te trekken voor het quad rijden. 

Zijn er eigenlijk nog wensen als het gaat om het quad rijden? “Ik zou het heel mooi vinden als we met z’n drieën – Jantine, Bhoi en ik – ergens in Europa nog een lange trip kunnen maken.”

SOM’S PASSIE

Niets ten nadele van mensen die in loondienst arbeid verrichten, maar ondernemers staan bekend als hardwerkende mensen. Een 36-urige werkweek, daar lachen ze om. 40 uur is standaard en meestal wordt het wel 50 of 60 uur. Of zelfs nog meer. En klagen, dat doen ze amper. De grote vraag is natuurlijk hoe ze het volhouden. In deze rubriek ontrafelen we iedere editie het geheim van de smid: hoe maakt de ondernemer in zijn of haar spaarzame vrije tijd het hoofd leeg? Voor deze editie spreken we af met Frank Looyé van Natuurlijk Graniet in Haarle. Hij heeft zijn ziel en zaligheid verkocht aan de quad.

Delen:

Deel dit artikel!