Gaan jouw werknemers nog naar een cursus?

Ondanks dat we al jaren praten over duurzame inzetbaarheid en een leven lang leren, blijft driekwart van de werkenden liever aan het werk dan dat ze een dagje teruggaan naar de schoolbanken. Dit is niet zomaar een losse inschatting, want de gegevens komen van Onderzoeksbureau NIDAP.

Volgens de Werkgeversvereniging AWVN zijn in veel cao’s afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid en is in 1 op de 3 bedrijven een specifiek budget beschikbaar gesteld. Maar het beschikbaar stellen van een budget helpt niet. Werknemers zijn onvoldoende bezig met hun ontwikkeling en loopbaan op langere termijn.

En als de voorspellingen kloppen dat er geen banen meer voor het leven komen, we later met pensioen gaan en technologische veranderingen de arbeidsmarkt drastisch doen veranderen, dan is het duidelijk: iedereen moet investeren in zijn eigen ontwikkeling. Toch blijkt het lastig om ‘een leven lang leren’ gestalte te geven. 

Waarom? Omdat onderzoek ook laat zien dat veel werkenden geen duidelijk beeld hebben van de veranderingen op de middellange termijn en wat die voor hun eigen competenties betekenen. Zij voelen geen urgentie om te blijven leren. 

En dat laatste is zeer herkenbaar in onze praktijk van personeelsbemiddeling. Regelmatig spreken wij kandidaten die van baan willen/moeten veranderen, maar zelf al met de conclusie komen dat ze de afgelopen decennia niets aan scholing hebben gedaan. “Het is mijn eigen schuld, maar mijn werkgever heef mij ook niet gestimuleerd”.

Het is helder dat werkgever en werknemer niet stil kunnen blijven zitten. Ga met elkaar in gesprek. Stimuleer dat medewerkers blijven leren. Zorg dat jouw medewerkers arbeidsmarktfit blijven. Neem de medewerkers mee in veranderingen en ontwikkelingen en constateer samen wat dit betekent; scholing in kennis, vaardigheden, competenties, etc. Anderzijds is het toch geen straf dat medewerkers in zichzelf investeren? 

André Duteweert
www.uitzendbureausalland.nl

Delen:

Deel dit artikel!