Gasloos ondernemen: de nieuwe norm voor nieuwbouw én modificatie

Het zal u niet zijn ontgaan dat sinds 1 juli 2018 voor alle aanvragen van nieuwbouw gasloos bouwen de norm is, ook voor utiliteitsbouw. Dat betekent dat er in de praktijk al geen gasleidingen meer richting nieuwe industrieterreinen als Zegge 7 in Raalte gaan. Nu moeten ondernemers in bestaande panden niet denken dat achteroverleunen een optie is. Ook zij moeten in 2050 van het gas af zijn. Alle reden om nu alvast voor te sorteren op wat de Gaswet ons straks verplicht.

Graag noem ik een aantal mogelijkheden voor nieuwbouw en modificatie oudbouw zonder gasaansluiting. Mogelijkheden die u met alle impact op uw elektrotechnische infrastuur kunt benutten voor de energietransitie van uw bedrijf. Zo is er de warmtepomp, waarbij u kunt kiezen uit drie warmtebronnen: de bodem, de buitenlucht of de ventilatielucht uit het pand zelf. Een warmtepomp biedt lage temperatuurverwarming en gaat vaak hand in hand met vloerverwarming.

Andere oplossingen
Relatief goedkoop in aanschaf zijn stralingspanelen, ook wel infraroodpanelen, die in een all electric pand dienst doen als elektrische radiatoren. Een andere oplossing is biomassa, waarbij verbranding van bijvoorbeeld pellets (korrels van onder hoge druk samengeperst hout) zorgt voor de verwarming van zowel uw pand als het water uit de kraan. Een techniek die wij in combinatie met een warmtepomp hebben toepast bij het HOFtheater en Timmerfabriek Mekenkamp.

Kansrijke alternatieven
Ook het benutten van restwarmte is een optie. Neem riothermie, waarbij bijvoorbeeld industrieel afvalwater wordt gebruikt om het water van een zwembad te verwarmen. In een volgende column vertel ik graag meer over deze specifieke techniek, die wij recent bij Zwembad De Veldkamp en Tijenraan hebben toegepast. Tot slot noem ik de waterstofketel en warmtepomp voor hoge temperatuurverwarming, beide interessant voor modificatie. Het duurt echter nog even voor deze technieken toe te passen zijn, maar nog vóór onze deadline van 2050 vormen zij een kansrijk alternatief voor aardgas.

Hugo Willemsen
www.willemsen-installatie.nl

Delen:

Deel dit artikel!