Havezate Den Alerdinck opent deuren voor zakelijke markt

Vergaderen in middeleeuwse sferen met moderne faciliteiten

Doe bij de aanblik van Havezate Den Alerdinck in Laag Zuthem even je ogen dicht. In gedachten hoor je ratelende koetsen en zie je baronnen en jonkvrouwen in deftige kledij paraderen over de statige trap of gezellig keuvelen in de Boomgaard. Dit moet een dagelijks beeld geweest zijn in de middeleeuwen. Tijden zijn compleet veranderd, maar de aanblik van het statige landgoed is gelijk gebleven. Den Alerdinck opent z’n deuren nu ook voor de zakelijke markt.

De naam Den Alerdinck duikt voor het eerst op rond 1500. In 1647 krijgt het landhuis met de kenmerkende gracht eromheen de titel Havezate. Eeuwenlang woonden hier adellijke families zoals Van Sonsbeeck en Van Dedem. Het terrein werd in de loop der eeuwen uitgebreid met bospercelen, een Engelse Landschapstuin, een Koetshuis en andere bijgebouwen. Sinds 1978 is Den Alerdinck in particuliere handen. De huidige eigenaar woont in het souterrain. De overige ruimtes zijn recent gerenoveerd en beter toegankelijk gemaakt voor zakelijke bijeenkomsten. Een gelijknamige stichting is vorig jaar opgericht met als doel Den Alerdinck zakelijk in de markt te zetten, met directeur Tim Huisman als kartrekker. “De mogelijkheden voor de zakelijke markt zijn enorm groot”, vertelt Tim. “Het unieke is niet alleen de historische locatie middenin de natuur, maar ook dat je te gast bent in een privéhuis waar nog iemand woont. Dat geeft
een heel andere beleving.”

Gezelschappen tot tien personen kunnen gebruik maken van De Rode Kamer, Bloemenkamer of Jachtsuite. De Gele salon biedt plaats aan veertig mensen. Elke ruimte is voorzien van moderne vergaderfaciliteiten.  In de keuken staat een groot kookeiland met lunch, koffie, thee en andere versnaperingen.  Gasten kunnen hier zelf de hele dag eten en drinken ophalen zonder dat ze worden gestoord in hun dagprogramma. Bij mooi weer biedt de omgeving ook veel mogelijkheden voor één-op-één sessies, teambuildingsactiviteiten of een wandeling door de prachtige Engelse tuin. “Een wandeling over het landgoed duurt zo’n vijftig minuten. Pak je ook nog de gebouwen aan de overzijde van de weg mee, dan ben je bijna anderhalf uur onderweg”, zegt Tim. 

Voor lunch en diner werkt Den Alerdinck samen met cateraar Tim Roescher van Bij Lampe uit Raalte. “Shared dinners, barbecues, foodtrucks; vrijwel alles is mogelijk. Bij slecht weer serveren we het diner in het Koetshuis. Bij mooi weer in de Boomgaard of elders op het terrein. Meerdaagse events zijn ook mogelijk, want overnachten kan in één van de vier bijgebouwen. Bruiloften en partijen organiseerden we al regelmatig. Dat blijven we doen, maar deze plek biedt volop kansen. Enerzijds willen we meer mensen laten genieten van deze historische locatie, anderzijds zijn inkomsten hard nodig voor onderhoud, exploitatie en verduurzaming.” 

Energieneutraal

Stichting Den Alerdinck wil de inkomsten onder andere investeren in zonneboilers en zonnepanelen op het Jachthuis en andere, niet monumentale, bijgebouwen. De restwarmte moet voldoende zijn om het Hoofdhuis, Koetshuis en andere monumentale panden via een ondergronds leidingensysteem van warmte te voorzien. Tim: “Met deze maatregelen moet het mogelijk zijn op termijn energieneutraal te worden. Daarnaast komen er dit jaar zes laadpalen op de parkeerplaats en krijgen de historische gebouwen isolerende voorzetramen. Boekingen gaan via Green Bookings. Via dit platform wordt een klein percentage van het totaalbedrag geïnvesteerd in nieuwe boomaanplant. Met deze maatregelen wordt Den Alerdinck aantrekkelijker voor organisaties en bedrijven die gebonden zijn aan duurzaamheidsregels.” De stappen die Tim sinds zijn aantreden heeft gezet, beginnen z’n vruchten af te werpen. “Het aantal zakelijke boekingen is in korte tijd meer dan verdubbeld. Klanten zijn enthousiast en komen terug. We zijn heel tevreden over hoe het tot nu toe gaat, maar we streven per dag naar één of uiterlijk twee zakelijke gasten. Zo behoud je het exclusieve karakter en krijgt de klant het gevoel dat het gebouw en de natuur eromheen helemaal van hen is. Die landelijke sfeer middenin de natuur met alle mogelijkheden op dit landgoed vormen samen een unieke combinatie.”

 

Havezate Den Alerdinck  |  Den Alerdinckweg 1  |  Laag Zuthem  |  038 303 0151  |  info@alerdinck.nl  |  www.alerdinck.nl 

Delen:

Deel dit artikel!