Henk van Tongeren Water & Techniek is groot geworden door bescheiden te blijven

Familiebedrijf wil elk jaar stappen maken, maar schreeuwt het niet van de daken

Iedere ondernemer kent ze wel. Die bedrijven waar de spreekwoordelijke marketingmachine 24/7 lijkt te draaien. Er is zoveel te melden dat de medewerkers bijna ruzie krijgen wie het eerst zijn bericht wereldkundig mag maken. Bij Henk van Tongeren Water & Techniek moeten ze er wel een beetje om gniffelen. Ze weten heel goed dat het bij hen net effe iets anders werkt. De ene keer omdat ze ‘slechts’ een schakel zijn in een omvangrijk project. De andere keer omdat het niet sexy is om te melden dat je gewoon je werk hebt gedaan.

En zo kan het gebeuren dat je door of langs prachtige projecten hebt gereden zonder dat je weet wat de rol van Henk van Tongeren Water & Techniek is geweest. Zoals de aanleg van de A2-tunnel bij Maastricht en de Gaasperdammertunnel in de A9 bij Amsterdam. En dichterbij huis de megaklus met de tunnel in de N348 ter hoogte van Lemelerveld. “Een technisch hoogwaardig project, terwijl het verkeer geen hinder mag ondervinden.”

Ook rij je wellicht iedere dag zonder na te denken langs de rioolwaterzuivering bij Raalte. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat het hier allemaal gewoon doordraait. Zo hoort het natuurlijk ook, want in de basis moet een rioolwaterzuivering geen overlast opleveren. Maar, dat is nu niet bepaald een social media bericht dat je vol trots de wereld inslingert… “Tja, we zitten dagelijks veel in de ondergrondse infrastructuur en het is best lastig om duidelijk te maken wat we precies doen”, weet directeur Guido van Tongeren. Het is het lot van een bedrijf dat zich hele dagen bezig houdt met water en techniek. Betekent het dat je medelijden moet hebben met stuurman Guido die als derde generatie aan het roer staat van het familiebedrijf? Nee, geenszins, want als je in jouw branche aan de top in Nederland staat, dan doe je het natuurlijk hartstikke goed!

Universiteiten

Dat is allereerst te danken aan de deskundigheid van de medewerkers en de kwaliteit van het geleverde werk, maar zeker ook aan het ambitieniveau in de directiekamer. “We willen elk jaar stappen maken. Niet wachten tot de klant zijn vraag neerlegt, maar ook bezig gaan met de mogelijkheden voor nieuwe dienstverlening. We schromen dus niet om te investeren in innovatie, bijvoorbeeld bij het proces van waterinfiltratie. Dat gaat zelfs zover dat we samenwerken met universiteiten. En daar is eerlijk gezegd wel durf voor nodig, want het levert niet altijd direct rendement op. Soms zijn we bezig met een ontwikkeling waar we uiteindelijk niets mee doen. Of dat we pas over vijf of zes jaar de vruchten kunnen plukken. Zo kwamen we zeven of acht jaar geleden met het idee voor de verhuur van mobiele zonnepanelen, maar dat was nog te vroeg.” De drang naar innovatie zit diep opgeslagen in het DNA van Henk van Tongeren Water en Techniek. De oprichter en naamgever was actief als loodgieter en ging eveneens aan de slag met drinkwater voor woningen in het buitengebied. “En af en toe werd ook wel een lampje opgehangen, dus zo kwam er wat licht elektricienwerk bij.”  Guido’s opa introduceerde het fenomeen bronbemaling waarbij (tijdelijk) water aan de bodem wordt onttrokken voor het bouwen van woningen, werk aan het rioolstelsel of het trekken van kabels. “We pompen het water niet weg, we reguleren het”, benadrukt de huidige directeur. Binnen Henk van Tongeren wordt dus duidelijk stilgestaan bij de gevolgen voor volgende generaties.  Wijhenaar Guido, vanaf 2017 100% eigenaar, tilde het van oorsprong Apeldoornse bedrijf naar het volgende niveau. Naast het hoofdkantoor zijn er inmiddels vestigingen in Drachtstercompagnie, Appingedam, Zwolle en Eibergen. En hij is nog niet klaar, want de volgende strategische plannen en innovaties liggen al weer klaar. “Maar, weet je waar ik echt blij van word? Als we ergens in het land een probleem kunnen oplossen. “Zeker in een binnenstedelijk gebied heb je te maken met bepaalde risico’s als je gaat bemalen. Dan vind ik het mooi dat we de opdrachtgever kunnen overtuigen van een goede en waar nodig flexibele oplossing. We lopen nergens voor weg.”

Het is dan ook een bepaald slag volk dat werkt voor Henk van Tongeren Water & Techniek. Het zijn medewerkers met een hands on mentaliteit die niet weglopen voor een uitdaging maar een probleem juist kunnen omarmen. “Geen dag is hier hetzelfde. Je hebt te maken met de natuur en de onvoorspelbaarheid van wat er in de grond zit. Je weet nooit wat je allemaal tegenkomt. Daar moet je wel tegen kunnen.”

Henk van Tongeren Water & Techniek
Telfordstraat 43
8013 RL Zwolle
info@henkvantongeren.nl
www.henkvantongeren.nl

Delen:

Deel dit artikel!