Hoe we het ecosysteem van morgen creëren én onze talenten in de regio kunnen houden

Programma ‘Green Impact Raalte’ helpt ons van dierlijk naar plantaardig eiwit

Als burger heb je het waarschijnlijk helemaal niet in de gaten, maar in Raalte wordt hard gewerkt aan de voedselvraagstukken van morgen. Het toverwoord is eiwittransitie. Oftewel: we moeten zoveel mogelijk van dierlijk naar meer plantaardige eiwit. Noodzakelijk om de wereldbevolking ook in de toekomst van voldoende voedsel te voorzien. Niet geheel toevallig kan Raalte daarin een belangrijke bijdrage leveren.

“Binnen enkele decennia bestaat 15 tot 20% van de omzet van de vleesverwerkers uit de productie van vleesvervangers”, voorspellen Sjoerd Jansen (The Green East/Rubisco Foods) en Erik Doorenspleet (programmamanager food chain en innovatie bij de gemeente Raalte).

De twee zijn nauw betrokken bij Green Impact Raalte. Dit programma vloeit voort uit de Regiodeal Zwolle. Dat Raalte de kartrekker is van het programma is eigenlijk heel logisch. De food- en agrisector is een belangrijke pijler van de lokale economie. En met kenniscentrum en innovatiehub The Green East heeft men natuurlijk een pareltje binnen de gemeentegrenzen.

Het doel van Green Impact Raalte is om bouwstenen te ontwikkelen voor een nieuw regionaal ecosysteem. Dit is noodzakelijk. Wereldwijd zijn er vele monden te voeden waardoor de behoefte aan eiwit toeneemt terwijl het kabinet juist afkoerst op een inkrimping van de veestapel. Het nieuwe ecosysteem moet zorgen voor een verdienmodel in zowel agrarische ontwikkeling als voedselproductie. Daarom is eiwittransitie – van dierlijk naar plantaardig – één van de pijlers in het programma.

Met Rubisco Foods, werkzaam vanuit The Green East, hebben de initiatiefnemers van Green Impact Raalte meteen goud in handen. Dit bedrijf verwerkt onder andere waterlinzen (eendenkroos) tot Rubisco eiwitten. Waterlinzen is het kleinst bloeiende plantje op aarde en een prachtige, duurzame bron voor plantaardig eiwit met een verhoogd gehalte aan micronutriënten en vitamine B2 en B12. “De kwaliteit is heel hoog. Vergelijkbaar met dierlijk eiwit. Het wordt alom gezien als superfood”, vertelt Frank Jong die als interim manager en consultant betrokken is bij Rubisco Foods. “En ook heel prettig: de eiwitopbrengst per hectare is wel zeven keer hoger dan dat van bijvoorbeeld soja.”

Op zoek naar partners
De waterlinzen worden gekweekt in de kassen van The Green East, maar het trio deskundigen ziet ook met andere gewassen kansen voor productie van Rubisco-eiwit. En daarom wordt al gewerkt met een oude bekende, namelijk luzerne. Deze vlinderbloemige eiwitrijke plant heeft de capaciteit om stikstof in de bodem te binden en om te zetten in nitraat. “Op die manier levert het een bijdrage aan de circulaire landbouw”, legt Jong uit.

Green Impact Raalte biedt deze regio veel mogelijkheden. De gronden zijn uitermate geschikt voor het telen van luzerne. “De eiwitten uit die planten kunnen we gebruiken in diverse voedingsmiddelen. Hetzelfde geldt voor waterlinzen. In Azië wordt het al gebruikt als groente, maar het heeft hier nog niet de Novel Food goedkeuring om als voedsel te dienen. Overigens is de verwachting dat de goedkeuring er in de tweede helft van dit jaar wel komt. De Rubisco-eiwitten kunnen prima worden gebruikt in bijvoorbeeld voedingsrepen, sportvoeding, bakkerijproducten, vleesvervangers en noedels.”

Aangezien in Raalte en omgeving voldoende landbouwgrond beschikbaar is, is de verwachting gerechtvaardigd dat diverse boeren gaan aanhaken. “Willen we dit serieus benaderen, dan hebben we zo’n 100 hectare nodig. Voor agrariërs is het wellicht een mooi nieuw verdienmodel.”

Ok, de overheid doet mee, er zijn agrariërs en andere ondernemers betrokken. Is dat voldoende?
“Laten we realistisch zijn. Het is voor ons ook een ontdekkingsreis waarin we nog stappen moeten maken. Dus, we zijn echt nog wel op zoek naar partners in diverse sectoren. Denk bijvoorbeeld aan de regionale horeca die recepten ontwikkelen waarin ze gebruik maken van de eiwitten van Rubisco Foods. En het is natuurlijk van belang om uit te zoeken hoe we de keten kort kunnen houden. Zo snel mogelijk van producent naar consument.”

Om de consument mee te nemen in het belang om plantaardig eiwit tot zich te nemen, is het natuurlijk essentieel om producten te creëren die aansluiten bij de eetbeleving. Daarin is wat Jong, Jansen en Doorenspleet betreft ook wel een belangrijk proces gaande. “Sinds begin jaren ’90 de vegetarische hamburger op de markt kwam, is er zoveel verbeterd in het aanbod vegetarische producten. Zowel qua smaak, textuur als kleur. Het staat inmiddels op zo’n niveau dat je eigenlijk helemaal niet meer moet praten over vleesvervangers. Het zijn op zichzelf staande producten geworden!”

Kennis delen
Green Impact Raalte is deze maand van start gegaan en er is dus veel werk aan de winkel. “Over ongeveer drie jaar moet het ecosysteem staan. Als eindproduct van een goede samenwerking tussen ondernemers, studenten, agrariërs en overheid. De eerste stap is het delen van kennis over bijvoorbeeld de eiwittransitie. Vervolgens is het belangrijk om samen met ondernemers op zoek te gaan naar nieuwe verdienmodellen voor agro en food om uiteindelijk tot actie over te gaan. Dit doen we met lokale partners, maar ook met het onderwijs. Hoe mooi zou het zijn als allerlei start-ups ontstaan waar jong talent een plek vinden. Raalte als eiwittransitiecentrum van Nederland! Daarmee kunnen we onze talenten voor de regio behouden!”

Ben je geprikkeld door deze informatie en zie je kans om een bijdrage te leveren aan Green Impact Raalte. Neem dan contact op met projectleider Erik Doorenspleet, 06 4844 0604 of erik.doorenspleet@raalte.nl. Of neem een kijkje op www.raalte.nl/green-impact-raalte.

Delen:

Deel dit artikel!