‘Huisduif’: mooie eerste stappen in de richting van het eigen ondernemerschap

Het was een mooie verspreking van wethouder Frank Niens. “En de winnaar is…Houtduif.” Het had ons allemaal kunnen overkomen, want ‘Houtduif’ is een woord dat eerder over de tong gaat dan ‘Huisduif’. Maar het was toch echt ‘Huisduif’ dat zich onlangs tot glorieuze winnaar van de aandelenavond van International Businessclass HAVO 4 van Carmel College Salland mocht kronen.

Met de aandelenavond sloten de leerlingen een bewogen periode af. Een periode die je misschien het best kunt omschrijven als een ontdekkingstocht. De leerlingen kregen de opdracht een eigen bedrijf op te richten en kwamen zo in aanraking met de valkuilen en zeker ook de leuke kanten van het ondernemerschap.

Tijdens de aandelenavond presenteerden de groepjes leerlingen hun idee aan een publiek van leerkrachten, ouders, ondernemers en andere belangstellenden. “Je hoopt natuurlijk wel dat je wint, maar het was toch een verrassing”, vertellen Malou Zwakenberg, Esmée Dufour, Lisanne Godeschalk en Sela Besten enkele dagen na de aandelenavond.

De twijfel wordt misschien veroorzaakt doordat ze van alle groepjes het langst deden om met een goed idee op de proppen te komen. “We zochten een combinatie van iets duurzaams, iets voor volwassenen en iets waar we ook na dit project mee verder konden.” Het werden zelfs twee producten die het huishouden een stuk gemakkelijker moeten maken: goede plakhaakjes voor handdoeken en folie die je meerdere malen kunt gebruiken om eten te bewaren. “Het bestaat al wel, maar we hebben het nog niet vaak gezien”, aldus het kwartet dat zelfs een marktonderzoek lanceerde. Live op straat, maar ook via een enquête op Facebook. “Het publiek beoordeelde het als handig om kleine problemen in het huishouden te verhelpen.”

Malou, Esmée, Lisanne en Sela weten nog niet of ze later daadwerkelijk kiezen voor het eigen ondernemerschap, maar ze zijn wel blij met de ervaring die ze nu hebben opgedaan. “Het mooie van ‘Huisduif’ is wel dat het echt voelt dat het van onszelf is. Je leert hele andere dingen, vooral ook omdat je alles zelf moet doen. Zo hebben we gekeken naar zaken als importheffing en BTW. Dat is erg waardevol.”

Tijdens de aandelenavond was er al veel belangstelling voor de plakhaakjes en folieproducten. Wellicht dat in de nabije toekomst meer producten volgen, maar daar hebben de dames nog niet echt over nagedacht. De focus ligt in eerste instantie op een mooi zakcentje. “Daarmee moeten we een deel van de studiereis naar Shanghai financieren die we in oktober met school gaan ondernemen.” Wellicht is daar zelfs gelegenheid om de eerste contacten te leggen voor samenwerking met Chinese productiebedrijven…

Delen:

Deel dit artikel!