IH Financiële Coaching helpt werkgevers om hun personeel financieel gezond te maken

Ilona Hiddes wil zoveel mogelijk mensen financieel zelfredzaam maken

In tijden van inflatie, torenhoge benzineprijzen en stijgende energierekeningen, raken meer mensen in financiële problemen. Als Kiwa-gecertificeerde budgetcoach helpt Ilona Hiddes al particulieren en werknemers, maar nu wil ze zich meer richten op Sallandse werkgevers. En dat is nodig ook: “Volgens het Nibud krijgt 62% van de bedrijven te maken met werknemers met financiële problemen. We zitten in een lastige tijd, dus dit is een moment voor werkgevers om dit onderwerp op de werkvloer aan te snijden.”

Het is namelijk lang niet altijd zichtbaar dat een werknemer financiële problemen heeft. De schaamte is vaak enorm en veel mensen doen aan struisvogelpolitiek: ze stoppen het weg, openen de brieven niet meer en praten er niet over. “Pas als er een loonbeslag binnenkomt of als iemand steeds om voorschotten vraagt, gaat er misschien een belletje rinkelen. En dan zijn de problemen vaak al vergevorderd”, vertelt Ilona.

Vreselijk voor de werknemer natuurlijk, maar ook voor een werkgever heeft dit gevolgen. “Volgens het Nibud kost dit gemiddeld 13.000 euro. Dit bedrag bestaat uit verminderde effectiviteit van 20 procent, want door de stress functioneert het brein minder. Daarnaast tellen ook de administratieve verwerking van een loonbeslag en het gemiddelde van zeven ziektedagen flink aan.”

Financieel zelfredzaam

Werkgevers die financiële problemen bij hun personeel signaleren, kunnen bij IH Financiële Coaching aankloppen. In een intensief één-op-één traject (maximaal 15 uur) gaat Ilona met de werknemer aan de slag. “Veel mensen hebben het overzicht niet, dus we maken een huishoudboekje. Wat zijn de inkomsten, uitgaven en de totale schuldpositie? Wat blijft er maandelijks onderaan de streep over? Kan er nog bespaard worden door andere keuzes te maken? Het doel is om mensen financieel zelfredzaam te maken, zodat ze het in de toekomst zelf kunnen.”

Waar veel mensen financiën maar ingewikkeld vinden, is het voor Ilona haar tweede natuur. “Ik vond vroeger alles met cijfertjes al leuk. Ik ben heel analytisch, dus dat past helemaal in mijn straatje. Ik groeide op in een arbeidersfamilie waarin we het niet altijd breed hadden. Met weinig middelen zoveel mogelijk doen, dat motto kreeg ik met de paplepel ingegoten. Dat zit dus echt in mijn DNA. Ik vind het prachtig dat ik nu met mijn onderneming mensen precies daarmee kan helpen. Het is zo dankbaar, omdat je zoveel kan veranderen voor iemand. Opeens zien ze weer licht, kunnen ze weer werken aan hun dromen.”

Op de kaart

Voor werkgevers die met dit onderwerp aan de slag willen, heeft Ilona tot slot nog een tip: “Bied binnen het bedrijf een financiële cursus met praktische tips voor het hele team aan. Dit werkt preventief, vergroot de financiële zelfredzaamheid van de werknemers en je zet het onderwerp meteen op de kaart. Hierdoor wordt de drempel om erover te praten lager. En wordt zichtbaar welke werknemer geholpen kan worden met een 1 op 1 traject. Het scheelt in de kosten, maar ook het algehele welzijn van een werknemer wordt beter. Diegene voelt zich gezien en dat doet weer veel met de loyaliteit. Voor de werkgever is dit preventief investeren voor het behoud van zijn werknemers, wat belangrijk is in deze krapte van de arbeidsmarkt.”

IH Financiële Coaching
Warmelo 23
8103 HT Raalte
06 5471 6520
IHFC@ilonahiddes.nl
www.ilonahiddes.nl 

Delen:

Deel dit artikel!