“Ik ben hartstikke trots op het Raalter ondernemersklimaat”

Nieuwe wethouder Breun Breunissen is klaar voor 2023

Nadat Sylvia van der Heide haar functie als wethouder vanwege gezondheidsproblemen neerlegde, moest BurgerBelangen razendsnel op zoek naar een geschikte opvolger. Gelukkig werd deze gevonden! Breun Breunissen ging twee maanden geleden aan de slag. “De kans om wethouder te worden in mijn eigen gemeente voelde als een ‘once in a lifetime’.”

Hoe hij zijn eerste maanden als gloednieuwe wethouder van de gemeente Raalte heeft ervaren? “Uitstekend”, zo lacht Breun Breunissen. “Ik heb al een groot aantal mensen mogen leren kennen. Het leggen van al die externe contacten vind ik ook zo bijzonder leuk aan deze baan.” Een functie in het openbaar bestuur is voor Breunissen overigens niet helemaal nieuw. Zo was hij twaalf jaar lid van de Provinciale Staten, zat hij in het algemeen bestuur van het Waterschap Drents Overijsselse Delta en was hij daar tot een paar maanden geleden dagelijks bestuurslid. “Ik zat daar namens het bedrijfsleven, benoemd door VNO-NCW en MKB. En dat illustreert eigenlijk ook de rest van mijn achtergrond. Ik heb mijn hele leven in het bedrijfsleven gewerkt en heb daardoor gevoel voor ondernemen. Dat ik nu in mijn eigen gemeente als wethouder de portefeuille economie mag doen, vind ik dus heel mooi. Het voelde voor mij echt als een ‘once in a lifetime’.”

In de eerste weken van zijn wethouderschap, ontmoette Breunissen al meerdere ondernemers. De verkiezing Onderneming van het jaar gemeente Raalte die tijdens de Ondernemer van Morgen in het HOFtheater werd georganiseerd, maakte dit nog eens extra makkelijk. “Ik vond het een hele bijzondere avond waarop ik nog maar weer eens heb gezien hoeveel mooie, verschillende bedrijven onze gemeente rijk is. Ik ben hartstikke trots op ons Raalter ondernemersklimaat. Het doet me als wethouder van deze portefeuille goed om te zien dat er zoveel levendigheid en vernieuwing is. Nu is het natuurlijk de kunst om dit met elkaar vast te houden.”

Om dit ook daadwerkelijk te realiseren, heeft Breunissen vier speerpunten: ondernemersdienstverlening, de economische agenda, bedrijventerreinen en Raalte geeft Ruimte. “Met deze laatste bedoel ik vooral het bekendheid geven aan het positieve vestigingsklimaat van Raalte. Dit om mensen die hier willen wonen en werken aan ons te binden, maar ook om te zorgen dat de bedrijven die personeel zoeken mensen kunnen vinden. Omdat de krappe arbeidsmarkt voorlopig nog wel zal blijven, staat het verder uitdragen van Raalte geeft Ruimte komend jaar hoog op de agenda.”

Ook aan het verbeteren van de ondernemersdienstverlening is de afgelopen jaren al hard getrokken. Dat hierin grote stappen zijn gemaakt, blijkt wel uit de enquête die hierover werd gehouden. “Hierin vroegen we aan ondernemers: hoe tevreden zijn jullie? Nou, best tevreden zo bleek! Op de landelijke lijst kwamen we op plaats dertien binnen. Een prachtige prestatie, maar we willen natuurlijk altijd beter. We streven ernaar om komende jaren de top tien te halen. En er liggen op dit gebied natuurlijk nog voldoende uitdagingen. Denk aan de inflatie, energieprijzen, krapte in grondstoffen, stikstof etc. We zijn actief aan het kijken hoe we ondernemers daarmee kunnen helpen.” 

Vol enthousiasme 

Ook het scherp stellen van de economische agenda staat op de planning van de wethouder. Zo wil Breunissen begin komend jaar een bijeenkomst met ondernemers gaan organiseren. “Samen gaan we doelen stellen. Waar willen we ons op focussen? Een voorbeeld daarvan is dat we willen zorgen dat er in de verschillende dorpen voldoende ruimte is voor bedrijven. We gaan kijken of en waar er verdere uitbreiding nodig is, maar ook of de bestaande bedrijventerreinen nog voldoende toekomstbestendig zijn. We kunnen hierbij denken aan het vergroenen, aan het waterbestendig maken en het verminderen van hitte stress. Kortom het revitaliseren van bedrijventerreinen. Daarnaast willen we meer gaan samenwerken met de regio Zwolle. Zowel op het gebied van de economie als op de arbeidsmarkt.”

Er staat dus voldoende op de agenda voor de nieuwe wethouder, maar desondanks kijkt Breunissen 2023 vol enthousiasme tegemoet. “Ik hoop dat we volgend jaar een aantal grote problemen zoals energie en inflatie het hoofd kunnen bieden. Ik verwacht wel dat het een uitdagend jaar gaat worden, maar tegelijkertijd denk ik ook dat er veel kansen liggen. Het totale economische klimaat is goed, dus samen met de ondernemers hoop ik er een fantastisch mooi jaar van te maken.”

Foto: Wethouder Breun Breunissen bij het bedrijfspand van Nijland Cycling, de winnaar van de verkiezing Onderneming van het jaar gemeente Raalte.

Delen:

Deel dit artikel!