Innoveren in technisch onderwijs

Laatst ging ik op de Universiteit Twente in gesprek over het huidige onderwijs. Over hoe het mogelijk is dat niet meer studenten voor techniek kiezen. En dat terwijl iedereen met techniek bezig is: hoe spaar ik de planeet en bespaar ik energie?

Het antwoord op deze vraag vraagt om scholing, van VMBO tot Universiteit. Juist deze combinatie leidt tot een versnelling in innovaties. Het voor meer studenten interessant worden, vergt ook een andere houding van het bedrijfsleven. De beste aanpak? Samenwerken en innoveren!

Verzilveren
De werkstukken van basisschool tot universiteit bewijzen dat er genoeg interesse is voor techniek. De gezamenlijke en goed te realiseren doelstelling is deze interesse te verzilveren. Hoe? Zet kleine stappen, werk samen, haal doelen en vier successen.

Voorsprong
Vermoei leerlingen niet met oude denkbeelden en werkmethoden. Zoek de toegevoegde waarde, zodat leerlingen deze ervaren en direct in hun werkzame leven kunnen inzetten. Dat geeft ze een voorsprong op de huidige generaties werkenden en versneld veranderingen. Een mooie trend is de globalisering van onderwijs en techniek. Neem de MBO leerling elektricien die in Kazan negende wordt op de WorldSkills Competition.

Samenwerking
Het sparen van onze planeet en besparen van energie begint bij jezelf en is een mooie uitdaging. Nijhof Installatiegroep slingert het vliegwiel aan met samenwerkingsverbanden als Innovatie Hub Salland (www.werkenbijnijhofgroep.nl/innovatiehub-salland-is-van-start-gegaan), Onderpand Vastgoedbeheer (www.onderpand.nl), Platform Techniek Salland (www.platformtechnieksalland.nl) en Techniek Nederland (www.technieknederland.nl). Samen komen we er wel!

Hugo Willemsen
willemsen-installatie.nl 



Delen:

Deel dit artikel!