"Krapte op de arbeidsmarkt is blijvend!"

En dat gaat voorlopig, misschien wel nooit meer veranderen. Precies als ik deze zin typ, hoor ik op het nieuws dat arbeidsmigratie en meer uren werken dit probleem ook niet gaan oplossen. Wow, als zelfs de overheid het somber inziet, dan is er echt iets aan de hand.

Valse verwachting

Wat nu? Hopen op een betere arbeidsmarkt valt dus af. En ik hoor je al vragen; Oké, wat is dan wel de oplossing? Nou, hoe moeilijk ook; accepteer dat je niet alles in de hand hebt en focus op zaken die je wel kunt beïnvloeden.

Werknemers zijn de baas

Leg je neer bij het feit dat werknemers bepalen waar ze willen werken. In onze branche noemen we dat een kandidatenmarkt. Niet de werknemer solliciteert, de werkgever is aan bod. De tijd van vijftien sollicitaties op een vacature is voorbij. Nu is het andersom; vijftien banen voor elke sollicitant.

Werven ‘24 is de achterdeur sluiten

En zorg dat je de spreekwoordelijke achterdeur dichthoudt. Wees zuinig op je mensen. Ontdek wat ze drijft om bij jou te werken. Is het ‘t toekomstperspectief? Zijn het de arbeidsvoorwaarden? De fl exibiliteit zoals thuiswerken? Of omdat ze met hun baan iets toevoegen aan de maatschappij? Als ik kandidaten spreek, is dit wel de rode draad.

Werk daarnaast aan je employer branding, laat zien dat je een aantrekkelijke werkgever bent. Tevreden medewerkers zijn nog altijd de belangrijkste ambassadeurs. Hou ze aan boord, want met elke vertrekkende werknemer loopt er ook kennis en routine de deur uit. En voor je dat weer op orde hebt…?

 

André Duteweert  |  Uitzendbureau Salland

 

Delen:

Deel dit artikel!