Laat warmtepomp ons echt in de kou staan?

Onlangs liet Radar weten dat er veel klachten over warmtepompen bestaan. Zo zouden woningen niet warm genoeg worden, is het kraanwater in de ochtend juist te warm en wordt het beloofde rendement niet gehaald. Wij zien dat de warmtepomptechniek op dit moment bij tachtig procent van de nieuwbouw wordt toegepast en dat naar volle tevredenheid, ook in de utiliteitsbouw. De sleutel tot succes is het omzeilen van valkuilen door aan de voorkant secuur te selecteren.

Bij nieuwbouw is het redelijk eenvoudig om een goed functionerende warmtepomp te selecteren en klachten tot nul te reduceren. Nieuwbouw voldoet namelijk aan alle eisen van duurzaamheid. Nu nog met de Energieprestatiecoëfficiënt (EPC), vanaf 1 juli 2020 gelden de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Voor bestaande bouw adviseren wij een stappenplan op basis van de trias energetica: beperk de energievraag, gebruik duurzame energie en gebruik, indien nodig, fossiele brandstoffen zo efficiënt en schoon mogelijk.

Dat stappenplan begint met een analyse van het gebouw. Hoe staat het met de zonwering, ventilatie en isolatie? Dan volgen de wensen ten aanzien van het comfort op de individuele werkplek. Een goed binnenklimaat verhoogt de arbeidsproductiviteit en verlaagt het ziekteverzuim. Bovendien doet een comfortabel gebouw het goed in de verhuur en verkoop. Zeker als het gebouw ook optimaal voorsorteert op de wettelijke eis dat alle bestaande bouw in 2050 energieneutraal moet zijn. 

Met alle gegevens in kaart volgen enkele concepten met maatregelen die de energievraag beperken en systemen die op duurzame wijze in de resterende vraag voorzien. Natuurlijk zijn deze concepten voorzien van een begroting, waarin niet alleen de investering, maar ook de subsidiemogelijkheden, energiebesparing en onderhoudskosten zijn meegenomen. Na de definitieve keuze volgen ontwerp, installatie, inspectie, onderhoud en nazorg om er zeker van te zijn dat de warmtepomp en andere maatregelen aan alle verwachtingen voldoen.

Hugo Willemsen
willemsen-installatie.nl 

Delen:

Deel dit artikel!