Lemelerveld als centrum van rubberfolieproductie in de Benelux

Nieuwbouwpand biedt SealEco meer mogelijkheden in marktverbreding en volumegroei

Hoe een beursgenoteerd bedrijf dat gewend is groot te denken toch oog kan hebben voor de kleine details. Op zoek naar een geschikte nieuwbouwlocatie wilde Edwin van Dijk van SealEco goed om zich heen kijken. “Op een gegeven moment vloog ik naar de CEO van het Zweedse moederbedrijf Nordic Waterproofing Group. Natuurlijk kwam ook onze nieuwbouw ter sprake. Of het Zwolle, Raalte of toch weer Lemelerveld moest worden. Het enige dat de man zei: ‘Denk aan je mensen’. Ik kwam terug in Lemelerveld, zag vele fietsen achter het pand staan en wist dat het Lemelerveld moest worden.”

Prachtig toch? Van Dijk kan het in geuren en kleuren vertellen. Want, laat er geen twijfel over bestaan dat de geboren en getogen westerling sinds zijn verhuizing in 2002 verknocht is geraakt aan Lemelerveld.
Nu nog meer dan voorheen. Het kan haast niet anders of hij moet elke dag vol trots door het nieuwe onderkomen aan de Handelsweg lopen. Een groot, praktisch en duurzaam pand waarmee je met een gerust hart naar de toekomst kunt kijken.

Het was ook wel een noodzakelijke stap! De specialist in EPDM-rubberfolies voor daken, gevels, goten, (zwem)vijvers en nu zelfs ook gekleurde folies voor zwembaden was behoorlijk uit het jasje gegroeid. In de laatste vijf jaar werd zelfs van drie panden gebruik gemaakt. “We zijn hartstikke blij met het nieuwe pand. Zeker ook omdat we een behoorlijk proces achter de rug hebben. De eerste plannen dateren namelijk al van maart 2018. In het coronajaar 2020 stonden alle seinen op rood, maar ik gaf bij de CEO aan dat we ondanks de investeringsstop wel verder moesten. In eerste instantie zijn we toen op zoek gegaan naar een huurpand en een investeerder, maar uiteindelijk hebben we toch volgens het oorspronkelijke plan kunnen bouwen. Om de enorme stijging van de bouwkosten op te vangen, is het kantoor wel iets kleiner geworden. Hierdoor zijn we binnen het budget gebleven.”

Het nieuwe pand geeft de ruimte om een belangrijke wens te realiseren. In zijn ogen moet Lemelerveld namelijk kunnen uitgroeien tot het SealEco-productiecentrum van EPDM-rubberfolies voor de Benelux. “Vroeger gingen we zelf overal op zoek naar nieuwe klanten. Nu staat men bij ons aan de deur met de vraag of wij willen leveren.
We willen ook graag die totaalleverancier zijn en bieden altijd een waterdichte oplossing.”

In de huidige bedrijfseconomische terminologie zou je kunnen spreken van een productiehub. “Dit gaat zeker banen opleveren”, grijpt de managing director meteen het moment om een hengeltje uit te werpen naar verse krachten. “We willen groeien door de productietijd te verlengen en naar een vaste 2-ploegendienst en dit vervolgens uit te breiden van twee naar drie shifts.”

 

 

 

 

 


Klein Duimpje

Het is eigenlijk niet te bevatten dat SealEco (voorheen EPDM Systems) slechts 25 jaar bestaat. In die paar decennia zijn namelijk stappen gemaakt waar collega-ondernemers vijftig jaar over doen. Of zelfs helemaal niet aan toe komen. Van die 25 jaar heeft Van Dijk er zelf 24 meegemaakt waarvan de laatste 18 jaar als mede-aandeelhouder. 

Een belangrijk kantelpunt was het jaar 2016 toen zijn toenmalige zakenpartner aangaf te willen stoppen. “Op dat moment heb ik eens heel goed naar de markt gekeken. Ik constateerde dat veel concurrenten waren overgenomen door multinationals. De snelle conclusie was dus dat ik niet in mijn eentje moest blijven pionieren. Dan ben je een soort Klein Duimpje tussen de multinationals. Ik besloot toen naar onze Zweedse leverancier SealEco AB te gaan om een vorm van samenwerking te vinden. Ook voor hen interessant, want wij waren al jaren hun grootste Europese klant.”

Dat leidde begin 2017 tot de gezamenlijke aankoop van het restant van de aandelen. SealEco AB in Zweden werd daarmee groot aandeelhouder. Ondanks dat het in eerste instantie niet door de moedermaatschappij werd goedgekeurd, is op aandringen van Van Dijk binnen 8 weken na de overname de naam van EPDM Systems BV gewijzigd in SealEco BV.

Een goede stap, want EPDM was distributeur en sommige bedrijven doen nu eenmaal liever zaken met een fabrikant. “Sinds de overname zijn wij dus zelf fabrikant geworden”, aldus Van Dijk die er graag aan toevoegt dat “de Zweden over de schouder meekijken, maar we zijn wel autonoom gebleven.”

Opening nieuwbouw en 25-jarig jubileum

Volgens goede Sallandse traditie moet het nieuwbouwpand van SealEco in Lemelerveld nog wel officieel worden geopend, want daar is het door corona nog niet van gekomen. 

Het goede nieuws is wel dat het nu gelijk valt met het 25-jarig jubileum. Die twee mijlpalen worden eind april of begin mei gecombineerd in een feestelijk weekend. Met een officieel tintje, maar waarschijnlijk ook met een open dag zodat iedereen een kijkje achter de schermen kan nemen.

De precieze data worden binnenkort bekend gemaakt. Hou daarom de regionale media en/of de website www.sealeco.com in de gaten.  

SealEco
Handelsweg 45
8152 BN Lemelerveld
0572 371 027
info.nl@sealeco.com
www.sealeco.com

Delen:

Deel dit artikel!