Less2Care laat zich niet uit het veld slaan door groeistuipen en coronapandemie

Wereldleider in aanpak hygiëneproblematiek verpleeghuiszorg durft groot(s) te denken

Het is ruim drie jaar geleden dat we voor het Sallands Ondernemers Magazine op bezoek gingen bij Less2Care. Het bedrijf, dat zich heeft vastgebeten in de incontinentieafvalproblematiek in verpleeghuizen, was toen nog gevestigd in een bedrijfsverzamelgebouw. Als het jaar 2021 op z’n eind loopt, ontvangt eigenaar Jop van Haaren ons dit keer in een bedrijfspand dat tientallen malen groter is.

Een beter bewijs van de (verwachte) groei van het bedrijf krijg je niet. Met het huidige pand gaat het vizier duidelijk richting een florissante toekomst. Als het aan Van Haaren had gelegen, had hij direct gekozen voor een flitsende start in het voormalige pand van Timmerbedrijf Mekenkamp. Helaas zorgt de pandemie er echter voor dat hij enigszins op de rem moet trappen. In ieder geval wat betreft de internationale ambities. “We waren al lekker op gang met de export, maar door corona is 50% van de omzet weggevallen. Wereldwijd was de markt vrijwel onbereikbaar. Net op het moment dat wij klaar waren om te groeien…”

Het leidde tot een (voorlopige) aanpassing in de strategie. De focus is nu heel duidelijk gericht op de Nederlandse markt. “Hier valt ook nog veel te winnen. We zijn nu met vier verkopers actief. Ja, verkopers. We werken niet meer met accountmanagers. Ik kwam er achter dat ik de verkeerde mensen had aangenomen. We zitten overduidelijk in een ‘push’ markt en geen ‘pull’ markt. We verkopen een vrij revolutionair concept, dat moet je laten zien. In de verpleeghuiszorg kun je niet werken met snelle verkopers. Je moet investeren in gesprekken. Met zoveel mogelijk disciplines (facilitair, verpleeg, zorgmanagers, hygiënespecialisten, etc.) aan tafel die begrijpen hoe het concept in elkaar zit.”

Bewezen technologie

Na eerder een avontuur te zijn aangegaan met een eigen merk luiers zonder houtpulp voor zuigelingen besloot hij zich met Less2Care in 2011 dus te richten op de senioren. Net als ieder ander kreeg hij namelijk die typische, indringende geur in verpleeghuizen in de neus. De geur van incontinentieafval was een deel van het probleem, hygiëne en de grote afvalstroom het andere probleem. Met zijn vacumeerapparaten biedt hij één oplossing voor meerdere problemen. “Sommigen noemen het nog een innovatie, maar dit is al jarenlang bewezen technologie. We creëren discretie in een omgeving waar het moet draaien om waardigheid en kwaliteit van leven. Less2Care levert een bijdrage aan een betere hygiëne, minder besmettingsgevaar en een lagere werkdruk.”

In 2018 nam de Raaltenaar al afscheid van zijn investeerder. De passie en met name de ambitie zaten niet op hetzelfde niveau. “Man, ik had het idee dat ik telkens tegen de wind in moest fietsen. En ook nog met de handrem er op”, aldus Van Haaren die besloot het heft in eigen hand te nemen. Overigens heeft het streven naar 70% groei per jaar er wel toe geleid dat hij zelf meer afstand heeft genomen van de dagelijkse gang van zaken. “Inmiddels heb ik mensen om me heen die per vakgebied beter zijn. Dat geeft mij de ruimte voor overzicht, te anticiperen op veranderingen in de markt (door corona), de expansie naar het buitenland en de bottlenecks binnen het bedrijf.”

Als één ding duidelijk is, dan is het wel dat Less2Care wordt geleid door een gedreven eigenaar die met een niet te temmen passie door het ondernemersleven stapt. “We willen een A-product leveren met A-leveranciers, A-dienstverlening en A-service aan A-zorginstellingen. Mensen zeggen wel eens tegen me dat ik altijd maar meer wil, maar ik wil er juist het maximale uit halen. Daar zit voor mij wel een verschil.” Als een generaal die voor zijn troepen staat, vraagt hij ook het maximale van zijn medewerkers, maar dat betekent zeker niet dat er geen fouten mogen worden gemaakt. “Het gaat mij meer om het proces. Kan een fout direct worden opgelost en hoe kunnen we het structureel verbeteren? De diverse softwarepakketten helpen daar bij, want we hebben nu meteen in beeld waar het in het proces mis gaat.”

 

 

 

 

 

 

Chinese kopieerdrang

Less2Care is ondertussen wereldleider geworden. “We zijn groter dan alle concurrenten bij elkaar”, stelt Van Haaren die bekent dat het wel een beetje gaat volgens het principe van ‘in het land van blinden is eenoog koning’. Er is dus nog niet heel veel concurrentie. Maar hoe zit het dan met de Chinezen? Die kunnen hun kopieerdrang toch gemakkelijk loslaten op Less2Care en het bedrijf daarmee uit de markt stoten? “Ben ik niet zo bang voor. Ze kunnen de machine misschien kopiëren, maar niet het concept.” Als het virus (beter) onder controle is, hoopt de ondernemer eindelijk te kunnen knallen met de export. De door corona geleerde lessen projecteren op zijn bestaande distributeurs in Polen, Duitsland, Frankrijk, Engeland en de Scandinavische landen, maar er liggen ook vragen vanuit Azië, Canada, Noord- en Zuid-Amerika. Als één ding duidelijk wordt, dan is het wel dat veel wereldwijde leveranciers het bedrijf uit Raalte steeds vaker weten te vinden. En dat is eigenlijk heel logisch, vindt Van Haaren. “Iedereen wil betere hygiëne.”

Less2Care

Overkampsweg 25
8102 PH Raalte
020 820 36 80
contact@less2care.com
www.less2care.com

Delen:

Deel dit artikel!