Lichtspecialisten uit Deventer zorgen voor eerst het licht, dan de lamp

Spectrus zweert bij eigen lichtstudio om zich te kunnen onderscheiden 

Eigenlijk wil Lars van Beek binnenkort graag een hartig woordje wisselen met iemand van de Nederlandse vestiging van Google. Bij de omschrijving van zijn bedrijf Spectrus staat namelijk aangegeven ‘lampenwinkel’ en dat is slechts de helft van de waarheid. Het bedrijf doet inderdaad alles op het gebied van verlichting, maar is allesbehalve een winkel. Helaas blijkt het in de praktijk nog niet zo eenvoudig om de omschrijving passend te maken…

Spectrus onderscheidt zich juist door de grote bak ervaring die er binnen het bedrijf rondloopt. Met uitsluitend mensen die al langer in de branche werkzaam zijn en in sommige gevallen zelfs hogere verlichtingstechniek hebben gestudeerd. “Dat betekent dus dat we heel ver gaan in onze lichtadvisering en -berekening”, vertelt Van Beek vanuit de fraaie lichtstudio die onder het kantoor is gevestigd en van waaruit zowel de particulier (in het hogere segment) als het bedrijfsleven wordt bediend. Een lampje verkopen, dat kan bij wijze van spreken iedereen wel. Maar wil je zeker weten dat het goed aansluit bij het gebruik (sfeer of functionaliteit) van de ruimte, dan kom je toch bij een specialist als Spectrus terecht. “Het maakt ons niet uit welk type klant er komt. Of ze er nu blanco ingaan en volledig leunen op ons advies of met een compleet moodboard komen aanzetten. We kunnen ons ei wel kwijt en durven ook echt wel onze mening te ventileren als we denken dat het niet zo’n slimme oplossing is.” Het bedrijfsleven en de particuliere klant verdienen een eigen benadering. Laat Spectrus nu net de juiste omvang hebben en het team van specialisten in huis hebben om het wel beide op te pakken. Dus, het ene moment zijn ze actief bij een gestripte woning en het andere moment op het hoofdkantoor van een grote Nederlandse beddenfabrikant. De rode draad? “Aandacht voor kwaliteit!” In de lichtstudio van Spectrus krijg je een goede indruk van wat licht kan doen. In de woning betekent dat vooral de afstemming tussen sfeer (b.v. woonkamer) en functionaliteit (kantoor/keuken/krantje lezen). Voor de zakelijke markt ligt dat heel anders. Het gebruik van verlichting is per branche heel verschillend. Ligt het accent op verkoop, ben je met details bezig op de werkvloer of moet je gewoon prettig zicht hebben op je beeldschermen? Kijk alleen maar eens naar het verschil tussen de presentatie van etenswaren in een horecagelegenheid of -groothandel en de presentatie van de laatste mode in de etalage van een kledingzaak. “De lichtstudio helpt ons om rechtstreeks in contact te komen met de klant en om uit te dragen waar we goed in zijn. Onze leus is niet voor niets ‘eerst het licht, dan de lamp’. Je kunt wel ergens een mooie lamp aanschaffen, maar dan moet de verlichting nog wel aan de verwachtingen voldoen. Daarin maken wij dus duidelijk het onderscheid met de led-cowboys van deze tijd.” Van Beek ziet gelukkig de positieve ontwikkeling dat verlichting tegenwoordig op een hoger niveau wordt ingeschaald. Dat het niet langer als sluitpost wordt gezien, maar dat het van tevoren zelfs bouwkundig wordt geïntegreerd. “Het geeft ons de kans om het verder af te stemmen met andere specialisten zoals installateur en binnenhuisarchitect. Bij grotere projecten, zoals onlangs in een ziekenhuis, maken we ook wel eens een proefopstelling. Dan kun je over een langere periode zien en ervaren welke verschillende lichteffecten er zijn.” 

Reparaties en ombouw

De lichtstudio is een prachtig uithangbord van het bedrijf, maar het vertelt slechts een deel van het succesverhaal. Spectrus is een projectinrichter, maar staat na de overname van het Almelose bedrijf Emilux (2019) tevens te boek als leverancier van een compleet assortiment verlichtingsarmaturen. Uiteraard uitgevoerd met de nieuwste led-technologie. En tijdens een rondleiding wordt duidelijk dat het bedrijf ook de menskracht en techniek in huis heeft om reparaties uit te voeren en de ombouw naar led te verzorgen. 

Het mooie van de Deventer verlichtings-specialisten is dat ze traditie (ouderwets vakmanschap) koppelen aan de moderne wereld (o.a. digitalisering, sensoren en domotica). “Je kunt tegenwoordig zoveel meer dan het controleren van de hoeveelheid licht door wel of niet te dimmen. Pas de verlichting gewoon aan op de activiteit zoals vergaderen, borrelen of een netwerktraining en maak bijvoorbeeld een koppeling met de zonwering. Er zijn vele mogelijkheden waarover je graag nader adviseren”, besluit Van Beek.

 

Spectrus   |   Teugseweg 25   |   7418 AM   |   Deventer   |   0570 592 786   |   mail@spectrus.nl   |   www.spectrus.nl

Delen:

Deel dit artikel!