Lyon Hutten gaat van nertsenhandel naar Handel in Geluk

Horeca- en projectinrichter uit Nieuw Heeten timmert aan de weg met nieuwe bedrijfshal

Ondernemer Lyon Hutten heeft loodzware jaren achter de rug. Het levenswerk van zijn opa, zijn vader Hans en hemzelf werd noodgedwongen afgebroken, letterlijk en figuurlijk. Maar hij had geluk, zegt hij zelf. Zijn bedrijf in horeca- en projectinrichting in een gloednieuw pand in Nieuw Heeten staat als een huis. Zijn Handel in Geluk.

De naam van zijn bedrijf is op z’n minst opmerkelijk, ‘Handel in Geluk’. “Het komt door een liedje van Frans Bauer”, verduidelijkt Lyon Hutten. “Die zingt: ‘Geef me maar een ons geluk, da’s meer dan een pond goud’. Mooi toch. Vooral het woord geluk. Dat hoor je altijd terug.” Handel in Geluk, met een klavertje vier in het logo, wat staat voor hoop, vertrouwen, liefde en geluk. Hij heeft zelf ook geluk gehad, zegt hij, want na jaren van strijd en ingewikkelde problematiek zijn de 45-jarige Lyon Hutten en zijn 73-jarige vader Hans weer aardig boven Jan. 

Bloeiende nertsenhandel

In 1960 begon opa Hutten met een paar nertsen een fokkerij in Nieuw Heeten. Hij wist toen nog niet dat zijn nazaten daarmee verder zouden gaan, en er op het hoogtepunt veertigduizend dieren in de nertsenstal zouden rondlopen. Het werd een bloeiende handel, met twee locaties, in Nieuw Heeten en Witharen. Tot er in 2013 een fokverbod voor nertsen werd afgekondigd. “Dat betekende concreet dat we in 2024 zouden moeten stoppen met ons bedrijf”, zegt Lyon Hutten. Die duidelijke stip op de horizon zorgde ervoor dat Lyon alvast ging omscholen. Hij liep stage, en begon een handel in apparatuur en meubels voor de horeca. Hij deed dat vanuit een gehuurde hal in Nieuw Heeten. En toen, pats, boem, corona. Alle plannen en handel in de war.

“Er was een verdenking dat nertsen het Covid-virus op de mens konden overbrengen”, vertelt Lyon. “De hele sector lag ineens onder vuur. Dat was begin 2020. We moesten ineens versneld stoppen met ons bedrijf. Wat een chaos. Ik stak al mijn tijd en energie in overleg met de politieke kopstukken in Den Haag. Naast mijn werk. Slapeloze nachten, spreken op het Malieveld. Wéér om tafel met politici. Strijden voor onze sector. Een hele zware, heftige tijd. Overigens is nooit bewézen dat nertsen corona overbrengen.”

Handel in Geluk

Omslag naar Handel in Geluk

“Ik had een erfcoach in de arm genomen”, gaat hij verder. “Dat hielp. Ik heb altijd hoop gehouden, het licht aan het einde van de tunnel gezien. En nee, ik vind het niet eerlijk wat ons is overkomen. Het is een zoektocht geweest. Maar ik heb geluk gehad. Het klinkt heel naar als je zegt dat corona ons heeft geholpen. Maar daardoor zijn we versneld uitgekocht en hoefde we geen grote schulden te maken.” De familie Hutten maakte vervolgens gebruik van de rood-voor-rood-regeling, sloopte de oude stallen en zette een nieuwe bedrijfshal neer. “De gemeente Raalte heeft goed meegedacht en geholpen. Natuurlijk waren er veel hobbels in de weg, maar het is gelukt.”

Daar staat hij nu, Lyon Hutten, samen met zijn vader Hans. Apetrots. Nieuwe locatie. Nieuw bedrijf. Zin in de toekomst. “Kom gerust kijken in onze showroom. Gratis parkeren voor de deur”, zegt Lyon. De entree is ruim en uitnodigend. De Handel in Geluk biedt een uitgebreid assortiment meubilair voor een sfeervolle inrichting. Niet alleen voor horeca, maar ook voor theater of een ander project. Een kantoor of kantine? Is ook een project. Een particulier? Kan ook bij Lyon terecht. Voor een bankstel, tafel of stoelen. In de showroom staat een basiscollectie uitgestald. Op maandag, woensdag en vrijdag is de showroom open tussen negen en vijf. Daarbuiten is het op afspraak, ook op zaterdag. “En als je niet naar ons toe kunt komen, kom ik gewoon naar jouw bedrijf toe. Ik kom graag langs om spullen te laten zien. Ik neem zo van alles mee, mogelijkheden genoeg, aangezien we ons transport ook zelf doen.”

Lyon raakt niet uitgepraat over zijn jonge bedrijf. “Handel, praten, dat zijn dingen die me goed liggen. Die twee dingen heb ik gecombineerd in Handel in Geluk. Iedereen heeft geluk nodig. Dat woord pakt iedereen. Ik zie mezelf als ‘meneer Geluk’. Ik heb geluk met mijn mooie gezin, veel vrijwilligerswerk, leuke dingen doen. En natuurlijk met ons bedrijf, want ja, mijn vader doet nog steeds mee. Dus ik zeg maar zo: ‘Nooit iets bestellen, eerst meneer Geluk bellen’.”

Handel in Geluk
Okkenbroekstraat 14b
Nieuw Heeten
06 121 860 48
info@handelingeluk.nl
www.handelingeluk.nl

Delen:

Deel dit artikel!