Maatschappelijk ondernemen met een mooi verhaal en een goed smaakprofiel

Liefveld Coffee is steeds vaker te zien in Sallandse bedrijfskantines

“Wat doe je op het gebied van maatschappelijk ondernemen?” Bijna ieder bedrijf is wel eens geconfronteerd met een dergelijke vraag. Soms is het zelfs een voorwaarde om een contract in de wacht te slepen. Wil je mee met de tijd, dan moet je nu in de actiestand. Bijvoorbeeld door in zee te gaan met Liefveld Coffee. Met hun 1000&1 Opportunities koffie uit Ethiopië zet je een belangrijke stap in de goede richting.

Liefveld Coffee is zo’n drie jaar geleden een samenwerkingsverband aangegaan met Bette Buna, het Nederlands-Ethiopische familiebedrijf dat in het Afrikaanse land de koffiebessen (jaaaa, bessen en geen bonen…) verbouwt en verwerkt tot de speciale 1000&1 Opportunities koffie. Het partnerschap gaat echter veel verder dan het handelsbelang. Het Raalter bedrijf levert namelijk een belangrijke bijdrage aan een goed inkomen voor de koffieboeren in de kleine gemeenschap. “De 1000&1 staat voor 1000 & 1 kansen. Van elke duizend kilo koffie die wij verkopen, kan een heel gezin leven. Bovendien wordt bij elke kilo koffie een koffieplantje uitgedeeld en zo groeien de koffieboeren met ons mee”, vertelt eigenaar Martin Blokvoort. Het is dus voor alle betrokken partijen goed dat het aantal verkochte kilo’s meteen een stijgende lijn vertoont. Wat heet! “Het groeit echt heel hard”, stellen de ondernemer en operationeel manager Monique Brinkman enthousiast. “Tot nu toe weten we elk jaar een verdubbeling in de verkoop te realiseren. We begonnen met vijfduizend kilo, het tweede jaar ging het naar tienduizend kilo en dit jaar verwachten we meer dan 25.000 kilo te halen. Het is niet alleen lekkere koffie, het gaat ook nog eens om een heel goed verhaal.”

In die volgorde dus! Een mooi verhaal sterft namelijk een vroege dood als je geen kwaliteit weet te bieden. Reden voor Liefveld Coffee om zoveel mogelijk controle te willen uitoefenen op de keten. Zo is inmiddels een eigen branderij geopend in het voormalige pand aan de Praamstraat en wordt het verpakken en labelen (via De Productie) in eigen beheer opgepakt. “Het mooie van de eigen branderij is dat we hiermee ook in staat zijn om hele kleine hoeveelheden koffie te branden. Dat geeft de gelegenheid om koffie onder private label op de markt te brengen. Koffie met jouw eigen bedrijfsnaam en je hebt ook nog eens keuze uit unieke smaakprofielen!” 

In combinatie met het recent geopende nieuwe bedrijfspand in Raalte kunnen we niet anders concluderen dan dat de namen Liefveld Coffee (zakelijk) en Blooss Coffee & Thee in Twello in combinatie met de webshop (particulier) steeds bekender worden. De medewerkers van de buitendienst leveren de koffie en de -machines die in overleg met de klant nauwkeurig worden afgesteld om het ultieme bakkie koffie voor een grote groep te creëren. “Dat doen we voor bedrijven tot duizend medewerkers, maar we zijn er ook nog steeds voor die eenpitter. En die behandelen we echt niet anders dan de grote jongens”, aldus Martin en Monique.

More than coffee

De kwaliteit, de eigen smaak en de goede service zorgen voor een hoge klanttevredenheid. We kunnen stellen dat aangesloten bedrijven vanuit zichzelf min of meer als ambassadeur gaan optreden waardoor de Liefveld-community steeds verder groeit. Dat gaat zelfs zover dat in het najaar van 2023 een eerste businesstrip naar Ethiopië is georganiseerd met bezoek aan de hoofdstad Addis Abeba en in het zuiden de koffieplantage van Bette Buna. “De ondernemers en relaties, die zijn meegegaan, reageerden stuk voor stuk enthousiast. Dus ja”, beantwoordt Martin de niet gestelde vraag, “er komt zeker een vervolg. Sterker nog: de eerste gegadigden hebben zich al gemeld. De volgende trip staat voor november/december van dit jaar op de planning.”

Komt er dan ook nog een Reisbureau Liefveld (of Blokvoort)? Die kans is nihil, maar het geeft wel aan dat Liefveld Coffee niet vies is van een aantal zijsprongetjes. De slogan ‘more than coffee’ is het bedrijf dan ook op het lijf geschreven. “We zijn inmiddels veel meer dan alleen leverancier van koffie en thee. Via een online portaal kunnen onze klanten allerlei bestellingen plaatsen. We leveren eigenlijk alles voor de bedrijfskantine in het mkb behalve verse en kort houdbare producten”, stelt Martin die op verzoek soms nog een stap verder gaat dan het gebruikelijke assortiment. “We raden daarom iedereen, die nog geen klant is, aan om ons online te bezoeken en het assortiment te bekijken.”

 

Liefveld Coffee   |   Zompstraat 28, Raalte   |   Schonenvaardersstraat 9, Deventer   |   0572 330 626   |   info@liefveldcoffee.nl   |   www.liefveldcoffee.nl

Delen:

Deel dit artikel!