Machine en mens presteren beter bij goed binnenklimaat

Drukkerij Lijnco in Groningen zweert bij de IntrCooll-units van Oxycom Raalte

Iedereen heeft ze wel eens in de handen gehad. Stembiljetten voor de verkiezingen, vervoersbewijzen, tickets voor festivals of concerten, examenpapieren of een boekje voor een spaaractie van de supermarkt. Veel van dit projectmatige drukwerk is geproduceerd bij Lijnco bv in Groningen. Massaproductie met harde deadlines voor veeleisende klanten. Dat vraagt continu om kwaliteit. Een optimaal binnenklimaat is dan een essentiële component en daarin bleek Oxycom uit Raalte de juiste partner te zijn. 

Voor een leek is het misschien lastig om het jezelf in te beelden. Dat mensen last hebben van een te warme of te koude werkomgeving is algemeen bekend. Maar dat ook machines hier onder te lijden hebben, is voor velen nieuw. Bart Tenfelde van Lijnco legt het haarfijn uit: “In onze productie hebben we te maken met processen waarbij vocht en temperatuur stabiel moeten zijn. Het papier wordt met grote kracht door de drukmachines gevoerd. Elke schommeling in vocht en temperatuur is dan meteen van invloed op het drukresultaat. Deze variabelen mogen daarom tijdens het proces niet oncontroleerbaar veranderen.”

Concreet gaat het om drie zaken: verwarming in de winter, verkoeling in de zomer en een constante luchtvochtigheid. Deze elementen moeten van het begin tot het eind van de werkdag zo goed als stabiel zijn. “In het verleden probeerden we dat met een klimaatbeheersingssysteem van circa 200 kilowatt. Dat heeft helaas nooit optimaal gewerkt. Het benadrukt nog maar eens het belang van goed advies en de keuze voor partners die de specifieke materie perfect beheersen”, vertelt Tenfelde over de voorgeschiedenis.

En toen kwam Oxycom in beeld. Met dank aan een wederzijdse relatie die beide partijen bij elkaar bracht. “Klimaatbeheersing met gebruik van een beetje water en een klein beetje stroom. Milieutechnisch verantwoord, maar hoe zou het in de praktijk uitpakken?” Tenfelde laat doorschemeren dat er eerst wel sprake was enige ongeloof en argwaan. In de gesprekken met het Raalter bedrijf werd gaandeweg wel duidelijk dat er een heel goed fundament ligt onder het unieke concept. “En dat gaf vertrouwen in de aangeboden oplossing.”

De IntrCooll-units (vijf in totaal) op het dak kregen meteen de kans zich te bewijzen. “Medio juli dit jaar was alles operationeel en het was toen hartstikke warm. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er enige opstartproblemen waren, maar na bijsturen en fine-tuning liep het allemaal naar wens. Op een gegeven moment was het buiten 40 graden. Eerder kon de temperatuur in de productiehal onder dergelijke omstandigheden wel oplopen tot 50 graden. Dit keer kwam de thermometer echter niet verder dan 28 graden. De medewerkers gaven aan dat ze de machines amper hoefden bij te sturen.”

Kortom, de IntrCooll-units van Oxycom waren een schot in de roos. “De mensen op kantoor gaven direct al aan dat er wat hen betreft ook wel een unit bij het kantoor mag worden geplaatst…”, stelt Tenfelde lachend. Of dat er van komt, is de vraag. Wel is al nagedacht over de volgende stap: “We willen de verwarming op een andere manier aanvliegen. In de praktijk hebben we nu eigenlijk alleen nog verwarming nodig voor het weekend. Wellicht kunnen we dus uit met een kleine HR-ketel.”

Oxycom Fresh Air BV
Kaagstraat 31
8102 GZ RAALTE
0572 34 94 00
info@oxy-com.com
www.oxy-com.com

Delen:

Deel dit artikel!